Πολλά, μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο των… Συστημικών | Mikrometoxos.gr

Πολλά, μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο των… Συστημικών

03.12.2015 13:17

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ:

«Η επόμενη μέρα» ήταν ένα φιλμ του 1983 που περιέγραφε τις συνθήκες μέσα στις οποίες η ανθρωπότητα έπρεπε να επιβιώσει μετά από ένα θερμοπυρηνικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το θερμοπυρηνικό επεισόδιο έλαβε χώρα τον Ιούλιο καθώς η παρατεταμένη τραπεζική αργία και η αλλαγή των μακροοικονομικών παραδοχών προς το χειρότερο έφερε το ύψοςτων κεφαλαίων και την επάρκεια χρηματοδότησης πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους.
Κοινώς οι ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά μέσα σε 10 μήνες, μετά το πανηγυρικό άνετο πέρασμα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι ίσως χειρότερες και από μια συγκέντρωση ιδρυτικού κεφαλαίου.
Και τούτο διότι στοιχεία όπως η φήμη και πελατεία ή μερίδια αγοράς και δίκτυα έχουν κάποιο κόστος αντικατάστασης ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρνητικά. Αυτά τα στοιχεία αποτιμήθηκαν μηδέν, ή ακόμα χειρότερα υπό το μηδέν.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας που εκτός από το ελληνικό δίκτυο περιλαμβάνει την Finansbank την Πανγαια, την Εθνική Ασφαλιστική, τον Αστέρα, τις θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Όλη η τράπεζα αποτιμήθηκε 71 εκατ. ευρώ. Όσα περίπου είχε κάνει δωρεά το 2007 στους πυρόπληκτους του Νομού Ηλείας (50 εκατ. ευρώ) και το 2014 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (30 εκατ. ευρώ).
Αυτά για να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ήττας που υπέστη ο μέτοχος των τραπεζών.
Ζητούμενο πλέον για τους επενδυτές δεν είναι τόσο το τι και πως έγινε αλλά το «από εδώ και πέρα». 
Πόσο δηλαδή ανοδικό περιθώριο μπορούν οι τράπεζες να έχουν από τις νέες τιμές εκκίνησης στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 
Πλέον τα δεδομένα είναι σχεδόν στο 95% διαθέσιμα για να γίνει μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση στο βασικό μέτρο το οποίο θα προσδιορίσει το μέτρο σύγκρισης και θα δώσει το νέο σημείο αναφοράς για την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών.
Λόγω της χαμηλής εκτιμώμενης κερδοφορίας του 2016 το μέτρο θα είναι η ενσώματη καθαρή θέση  η οποία έχει υπολειπόμενη αξία και μάλιστα σημαντική (20,5 δις ευρώ) από το δημοσιευμένο εννεάμηνο.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
(Μάνος Χατζηδάκης)

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017