Πολλά, μικρά και ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο του ΧΑΑ…

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Σήμερα έχει Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup. Στην μεν Σύνοδο αναμένονται ανακοινώσεις για το Μεταναστευτικό…
ΕΝΩ στο Eurogroup θα εξεταστεί η πρόοδος των Μεταρρυθμίσεων και οι εκκρεμότητες αναφορικά με την έναρξη της Αξιολόγησης.
Κατά τα άλλα συνεχίζονται με πιο εντατικό ρυθμό οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων με κυριότερες αυτές των Φουρλή (Τρίτη 8/3), Τράπεζα Πειραιώς (Τετάρτη 9/3) Τιτάν, Εθνική Τράπεζα (Πέμπτη 10/3)
Και η εβδομάδα κλείνει με την Motor Oil η οποία θα ανακοινώσει μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής. 
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΧΕ: Εκτιμούμε πως θα ομαλοποιηθεί ο ρυθμός των πωλήσεων και κερδοφορίας στο τομέα του αλουμινίου σε σταθερότερα επίπεδα…
Μετά από την πολύ ευνοϊκή πορεία της τιμής του αλουμινίου και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου για το 2015 που οδήγησε σε σημαντικά κέρδη. 
Σε επίπεδο Ομίλου εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 1.09 δις. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων στα 247 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 59,60 εκ. ευρώ. 
Σημείο προς διερεύνηση αποτελεί ο τομέας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας διότι πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς του πλαισίου δραστηριοποίησης κάτι που ενδεχόμενα θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα σταθερό επίπεδο πωλήσεων για τον Όμιλο.
ΤΙΤΑΝ: Αύξηση στα έσοδα και τα καθαρά κέρδη της Τιτάν στο δ’ τρίμηνο του 2015 αναμένει η IBG Securities, επικαλούμενη την ισχυρή απόδοση της εταιρείας στις ΗΠΑ που φαίνεται να συνεχίστηκε στο εξεταζόμενο διάστημα.
Σε έκθεση με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2016, η χρηματιστηριακή τοποθετεί τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου στα 8 εκατ. ευρώ, από 0,4 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2014 και τα έσοδα στα 360 εκατ. ευρώ από 292,7 εκατ. ευρώ (εκτιμώμενη αύξηση 23%).
Η IBG εκτιμά πως τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου θα έχουν επωφεληθεί από τη σημαντικά βελτιωμένη απόδοση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ. 
Από την άλλη, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι έχει σημειωθεί ήπια λειτουργική απόδοση σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, όπου η ανάκαμψη της παραγωγής αντισταθμίστηκε από τις πιέσεις των περιθωρίων.
Τα EBITDA δ’ τριμήνου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 48% στα 52 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τιτάν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2015 την Πέμπτη, 10 Μαρτίου μετά τη λήξη των συναλλαγών του Χ.Α.
ΤΙΤΑΝ- Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΧΕ: Για το 2016 προσδοκά να ωφεληθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ κάτι που έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα εννεάμηνου του 2015…
Οπως και από τον περιορισμό του κόστους σε καύσιμα στη γεωγραφική περιοχή της Αιγύπτου ώστε η γραμμή παραγωγής της να λειτουργεί απρόσκοπτα. Αυτό εκτιμούμε, ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου του Ομίλου. 
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε, ότι το επίπεδο των λειτουργικών κερδών προ αποσβέσεων θα ανέλθει στα 239 εκατ. ευρώ. και των καθαρών κερδών σε 51 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το οικονομικό έτος του 2016.
————————–
Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του οίκου FTSE θα έχουν ως συνέπεια η εγχώρια αγορά μετοχών να έχει τις δεύτερες υψηλότερες εισροές μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America – Merrill Lynch για το rebalancing των δεικτών του FTSE
Για την Ελλάδα, οι εισροές που υπολογίζει η Bank of America – Merrill Lynch ανέρχονται στα 289 εκατ. δολάρια, πόσο που ξεπερνάει την προγενέστερη ανώτερη εκτίμηση των 180 και 200 εκατ. ευρώ.
Η Bank of America – Merrill Lynch εκτιμάει ότι οι ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα αυξηθούν από πέντε (5) που είναι ήδη σε έντεκα (11).
Πλην των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ καιΤράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν ήδη στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών, οι έξι νέες προσθήκες θα είναι: Eurobank, Jumbo, Τιτάν, F.F. Group,Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.
Βάσει των εκτιμήσεων της BofA – ML, Eurobank, Alpha Bank και Jumbo θα εμφανίσουν τις υψηλότερες εισροές της τάξεως των 41 εκατ. δολαρίων. Ακολουθούν ΟΤΕ και Τιτάν με 33 εκατ. δολάρια και 28 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ με 24 εκατ. δολάρια, Εθνική Τράπεζα με 21 εκατ. δολάρια, F.F. Group και Motor Oil με 19 εκατ. δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς με 14 εκατ. δολάρια και, τέλος, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 9 εκατ. δολάρια
Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο δεν είναι οι εισροές αλλά η σύγκρισή τους με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές των έντεκα αυτών μετοχών. Συγκριτικά λοιπόν με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα, οι πιθανές εισροές εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλές στις μετοχές των Τιτάν, F.F. Group και Motor Oil, όπου ο δείκτης πιθανές εισροές προς τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές (Average Daily Volume – ADV) ξεπερνά τις 20 φορές.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα υψηλή είναι η σχέση εκτιμώμενων εισροών και ημερήσιων συναλλαγών στις περιπτώσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo, με δείκτες της τάξεως των 11,4 και των 9 φορών αντίστοιχα.
Για τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, που επηρεάζονται θετικά από την αύξηση της στάθμισης της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων, επίσης η σχέση μεταξύ εκτιμώμενων εισροών και ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας είναι υψηλή, με 4,4 φορές.
Τέλος, για τις Alpha Bank , Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες επίσης διατηρούν τις θέσεις τους, οι αναμενόμενες εισροές σε σχέση με τις ημερήσιες συναλλαγές είναι σε πιο φυσιολογικά πλαίσια της τάξεως της 1,6 και της 1,9 φοράς
Γιώργος Α. ΣαββάκηςΓιώργος Α. Σαββάκης
[email protected].
Με αφορμή τις αλλαγές του οίκου FTSE, κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εμπλεκόμενων μετοχών θα είναι ο ρόλος των διαμεσολαβητών funds που μαζεύουν άτυπα τις μετοχές για λογαριασμό των passive funds και παράλληλα δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί ποσοτικά τι front running έχει γίνει από αυτά τα funds.
Τέλος, οι αλλαγές στους δείκτες έχουν ως ημερομηνία την Παρασκευή 18 Μαρτίου, που αποτελεί και triple witch, δηλαδή ημερομηνία λήξης παραγώγων δεικτών και μετοχών.
* ,