Πολλά και ενδιαφέροντα[;] από και για τον κόσμο της αγοράς

Προσπάθεια αλλαγής κλίματος σημειώθηκε χθες στο ΧΑ καθώς οι τράπεζες πλην Εθνικής περιόρισαν τις απώλειες ή και ανέκαμψαν. Η Alpha bank από -12% περιόρισε τις απώλειες στο -4% ενώ αλλαγή τάσης σημειώθηκε σε Πειραιώς και Eurobank. Οι επενδυτές αποτιμούν αφενός τις πληροφορίες ότι θα καλυφθούν και τα 4 βιβλία προσφορών αφετέρου επίκεινται θετικά νέα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με τους δανειστές οπότε θα μπορούσε να υπάρξει κάποιας μορφής χρηματιστηριακή αναλαμπή.
Όσον αφορά τα βιβλία προσφορών σε εξέλιξη βρίσκεται της Πειραιώς που κλείνει στις 13 Νοεμβρίου.Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha bank και κλείνει στις 16 Νοεμβρίου. Ανοίγει σήμερα 12 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών της Eurobank και της Εθνικής στις 13 ή το αργότερο έως τις 16-17 Νοεμβρίου. 
Οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες είναι εύλογες καθώς οι ξένοι επενδυτές εκβιάζουν χαμηλές τιμές ή πουλάνε στην spot αγορά για να αγοράσουν φθηνότερα από τα βιβλία προσφορών.
ΑΓΟΡΑ-Σχόλιο: Μπορεί οι βασικοί δείκτες να αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, όπως και οι περισσότερες από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όμως η “παρέμβαση” των αγοραστών, έστω και αν αποσόβησε εικόνες σαν την προχθεσινή, δεν έπεισε ότι η “ταλαιπωρία” για τις μετοχές των συστημικών έφθασε στο τέλος της.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οποιαδήποτε είδηση, επί το θετικότερον, για τις εξελίξεις των συζητήσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Αγορά.
Από την άλλη, ίσως αξίζει αναφοράς ότι η χθεσινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, δεν είχε και μεγάλη σχέση με την προχθεσινή όπου ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αλλά και οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν “μονομπλόκ” σε χαμηλότερα επίπεδα.
Χθες και όπως προαναφέρθηκε υπήρξε αγοραστική “παρέμβαση” που έδωσε αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο του τρόμου” σε όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και ρευστοποίησαν θέσεις σχετικά υψηλότερα. 
Άλλωστε δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι χθεσινοί αγοραστές στους τοπικούς βυθούς, ασφαλώς και δεν πήραν θέσεις με σκοπό την διακράτηση!
ΜΟΗ: Εν αναμονή της δημοσίευσης του 9μήνου της το οποίο αναμένεται να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς του κλάδου της και όχι μόνον. Αναμένεται σήμερα το βράδυ και η ανακοίνωση της MSCI για την επικείμενη [από την 1η Δεκ. 2015] αναθεώρηση των δεικτών της, με την μτχ της ΜΟΗ να είναι υποψήφια προς επιλογή. Εμφανίζει άνοδο από το ξεκίνημα του 2015 σε ποσοστό 67,69%. Στην 9η θέση της κατάταξης των Κφσεων στα 1,21 δισ. ευρώ.
ΕΛΠΕ: Κινούνται στην περιοχή των 5,00 με 5,30 ευρώ πριν αποφασίσουν περί της νέας τερματικής πορείας τους. Σε αυτή θα βοηθήσει και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο και κατ΄επέκταση για το 9μηνο. Εμφανίζει άνοδο από το ξεκίνημα του 2015 σε ποσοστό 34,21%. Στην 5η θέση της κατάταξης των Κφσεων στα 1,56 δισ. ευρώ.
ΤΑΜΠΛΟ: Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, τα προσχήματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προσπάθησαν να διατηρήσουν οι Τιτάν και Jumbo (+1,61%)…
Εχοντας βοήθειες, προς το τέλος, από Folli Follie Group (+1,78%), Viohalco (+0,93%), Motor Oil (+0,46%), Μυτιληναίο (+0,22%), ΟΛΠ (+0,52%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,36%).
Αξίζει να σταθούμε πάντως στην περίπτωση του Τιτάνα, ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τα 20,07 ευρώ (+2,92%)..
Ομως οι τελικές δημοπρασίες “είχαν διαφορετική άποψη” και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 0,51%!!
Νέο σημαντικό προβληματισμό δημιουργεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-1,36%), ο οποίος σημειώνει εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μόνο δύο ανοδικές, στις τελευταίες έντεκα, στον απόηχο πιθανής νέας φορολόγησης των τυχερών παιγνίων, στην προσπάθεια ανεύρεσης ισοδυνάμων.
EKTIMHΣH: Αυτό που δείχνει σχετικά σίγουρο, είναι πως αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών, η “επόμενη μέρα” δεν θα έχει καμία σχέση με τις αμέσως προηγούμενες.
Διαφορετικοί μέτοχοι (πλην του ΤΧΣ), με άλλες τιμές κτήσης (σημαντικά χαμηλότερες και από τις τρέχουσες όπως υποστηρίζουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών) και άλλος αριθμός μετοχών για τους υφιστάμενους και τους νέους μετόχους…
Είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνηγορούν πως η χρηματιστηριακή “ταλαιπωρία” για τον Τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί, έστω και μικρά ανοδικά διαλείμματα.
ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Σημαντική καθίζηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε αντίθεση με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σαφώς πιο κινητικοί παρουσιάστηκαν οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων…
Με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη μείωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 7,08%, 5ετες 7,20% και 10ετες 7,48%).
ΔΕΗ: Μας έδωσε έξοδο με το Stop πλέον να είναι στο επίπεδο των 5,5500 ευρώ. Το αντίστοιχο των 5,1400 ευρώ αποτελεί την πλησιέστερη αντίσταση στην παρούσα, που μόνο η κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει τα 5,4000 ευρώ. Τα 4,7000 είναι η κοντινή στήριξη και της οποίας ενδεχόμενη επιβεβαίωση μπορεί να δώσει συνέχιση στα 4,2400 ευρώ.

 

* ,