Πολλά και ενδιαφέροντα[;] από και για τον κόσμο της αγοράς [20.11] | Mikrometoxos.gr

Πολλά και ενδιαφέροντα[;] από και για τον κόσμο της αγοράς [20.11]

21.11.2015 00:01
 Ο κλάδος που «χειρίζεται» τα λεφτά και εν πολλοίς την οικονομία, ο κλάδος που είναι ο δίαυλος των χρημάτων και ο «δρόμος» για να περνούν τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία της οικονομίας, έχει χρεοκοπήσει πολλαπλώς εντός του ΧAA.
Ενός Χρηματιστηρίου που δυστυχώς ήταν – και εν πολλοίς παραμένει – ακραία τραπεζοκεντρικό, κάτι που οπωσδήποτε προξενεί μεγάλες στρεβλώσεις στην επενδυτική λειτουργία της αγοράς και εν γένει στο χαρακτήρα της. 

ΣΧΟΛΙΟ [Μ.Χατζ.]: Επειδή το χρηματιστήριο κοιτάζει πάντα μπροστά και η ζωή συνεχίζεται, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές δεν αναμένεται να εκτονωθεί γρήγορα. Οι δύο μάλιστα τράπεζες της Εθνικής και της Πειραιώς οι οποίες που θα υποστούν και την μεγαλύτερη απομείωση στους υφιστάμενους μετόχους τους έχουν ακόμα δρόμο ώστε να θεωρηθούν επενδυτικά ελκυστικές. Η έκδοση των νέων τίτλων για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς γίνεται σε τιμές υψηλότερες από την λογιστική αξία των κεφαλαίων τους μετά την αύξηση, όταν για τις δύο άλλες τράπεζες η σχέση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 0,4x και 0,49x. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι (πρώην) ομολογιούχοι να θελήσουν να κλείσουν την θέση τους μετά την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ανταλλαγή. 

ΕΥΡΩ-Δολάριο: Μετά από την αδυναμία του να επανακτήσει τα επίπεδα του 1,07 δολ., το ευρώ βρέθηκε και πάλι υπό πίεση, σημειώνοντας νέα χαμηλά μέσα στην ημέρα. Συγκεκριμένα, το ευρώ πιέστηκε από τις δηλώσεις του Mario Draghi, παρά τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ΕΕ, πλησιάζοντας νέα χαμηλά επίπεδα λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υπέδειξε στις δηλώσεις την Παρασκευή του ότι θα συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που παραμένει κάτω από το 2%, δίνουν περιθώριο στην Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό. Το ευρώ υποχώρησε έως και το 1,0653 δολ., σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο που άγγιξε και την Πέμπτη. 
Όσον αφορά το τεχνικό επίπεδο, τα επόμενα επίπεδα στήριξης βρίσκονται στο 1,0616 δολ. (χαμηλό 18 Νοεμβρίου), 1,0570 δολ. (χαμηλό 15 Απριλίου) and 1,0520 δολ. (χαμηλό 13 Απριλίου). Στον αντίποδα, αντιστάσεις εντοπίζονται στο 1,0724 δολ. (μέσος όρος 10 ημερών), 1,0762 δολ. (υψηλό 19 Νοεμβρίου) και μετά 1,0829 δολ. (υψηλό 12 Νοεμβρίου). 
Διυλιστήρια- το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα [Μαν. Χατζ]: Μετά από μια μάλλον άγαρμπη διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα.  Από το τέλος Οκτωβρίου και μετά τα περιθώρια διύλισης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί καθώς ανάλογες κινήσεις έχουν παρατηρηθεί στα επιμέρους περιθώρια της βενζίνης και του ντήζελ.
Τα καλά νέα όμως έρχονται και από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς εσχάτως η υποχώρηση κάτω από το επίπεδο ισοτιμίας του 1,10 δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κερδοφορία των δύο εισηγμένων εταιριών: Σχεδόν το 50% των πωλήσεων των ΕΛΠΕ αφορά εξαγωγές ενώ στην Motoroil το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 66% όταν το οργανικό κόστος λειτουργίας –εκτός από το κόστος πωληθέντων- είναι εκφρασμένο σε ευρώ. 
Δεδομένων των χαμηλών τιμών πώλησης στο πετρέλαιο οι τιμές στις αντλίες έχουν μειωθεί βελτιώνοντας αισθητά την ζήτηση, γεγονός που διαπιστώνεται και στις καθημερινές μετακινήσεις για όσους κινούνται εντός των πόλεων. Αν αυτές οι τιμές διατηρηθούν μέσα στο Νοέμβριο τότε η χρήση θα γράψει καθαρά κέρδη πάνω από 240 εκατ. ευρώ για την Motor-oil και πάνω από 165 εκατ. ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια.
ΟΠΑΠ:Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurobank Equities κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 43 εκατ.στο τρίτο τρίμηνο και EBITDA 78 εκατ. ευρώ. Διατηρείται η τιμή-στόχου των 9,10 ευρώ και η σύσταση ΑΓΟΡΑΣ για τη μετοχή του. Στα 6,52 ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο, που σηματοδοτεί δυνητική απόδοση της τάξης του 39% καθαρά. Και επειδή η πτώση απότι φαίνεται θα συνεχισθεί, η μετοχή του οργανισμού θα γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικότερη…Σταδιακές αγορές…
ΜΠΕΛΑ: H μετοχή του ομίλου Jumbo χθες συμπλήρωσε σερί οκτώ [8] θετικών προσήμων, ενώ στις τελευταίες είκοσι μία [21] έχει κλείσει στο συν στις δεκαεπτά [17] εξ αυτών. Και δεν είναι φυσικά μόνον η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ομίλου μέσω της μετοχής που τον εκπροσωπεί στο ταμπλό…Αλλά και η εξαιρετική πορεία του στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι εδώ και [18] συναπτά έτη. Από τότε δηλαδή που εισήλθε στο ΧΑΑ, με την μετοχή να χαρίζει αποδόσεις που πλησιάζουν το +3750% έκτοτε! 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!! Διθυραμβικά τα σχόλια και τα δελτία τύπου για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Θα τρελαθούμε τελείως!!! Με όλες τις αυξήσεις να ολοκληρώνονται ουσιαστικά στο ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ, τι να συζητάμε τώρα!!! Υπάρχουν βέβαια ξανά σχόλια περί δωρεάς των τραπεζών στους ξένους… Μακάρι να αποδειχθούν σωστοί και να πάνε όλα καλά και οι τράπεζες να ανακάμψουν και να ρίξουν χρήμα στην οικονομία και να αποδειχθώ λάθος.
Και ας βγάλουν λεφτά και οι νέοι μέτοχοι. Την θέση μου όμως την εξέφρασα πρόσφατα και δεν αλλάζει!!! Για την ανακεφαλαιοποίηση απαιτούνταν άνω των €50 δις ΤΩΡΑ (!!!) και όχι τα €15 δις που τοποθετήθηκαν. Σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά με νεροπίστολο!!! Και το κακό είναι ότι στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν θα απαιτούνται 50-15=€ 35 δις, αλλά μπορεί ξανά €50 δις.!!! Γιατί πολύ απλά η φωτιά συνεχίζει να καίει και να εξαπλώνεται και καθιστά την προσπάθεια ολοένα και δυσκολότερη. Το κακό θα πρέπει να χτυπηθεί άμεσα, δραστικά και στην ρίζα του!!!
Πρόσφατη είναι η έκθεση της Blackrock, η οποία εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια από τα €103 δις, θα σκαρφαλώσουν στα €110 δις το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη και την ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης, μπορεί αυτή η εκτίμηση να αποδειχθεί συντηρητική. Επαναλαμβάνω ότι ελπίζω να αποδειχθώ Κασσάνδρα και να διαψευστώ πανηγυρικά, αλλά αλίμονο έτσι και επιβεβαιωθώ, έστω και μερικώς!!!
Παικτικά πάντως επαναλαμβάνω ότι περιμένουμε τουλάχιστον 20-50% χαμηλότερα από τις τιμές της αύξησης, με χρονικό ορίζοντα maximum 2-3 μηνών και στόχο αποδόσεις 50-100% και σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζουμε το stop loss!!!! Εννοείται βέβαια ότι θα πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, γιατί αλλιώς αλλάζουν τα δεδομένα!!!!

Απόστολος Μάνθος: Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή πλέον συμμετοχή των Τραπεζών, μόλις 3,73% στη βαρύτητά του, έχει γείρει καθοδικά θέλοντας να επανεκτιμήσει την περιοχή στήριξης των 660 με 650 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 650 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 638 μονάδων.

Αντιθέτως η σθεναρή αντίσταση στο βαθύ “κόκκινο” των Τραπεζών, πέριξ των 655 μονάδων, μπορεί να σπρώξει εκ νέου τον Δείκτη προς τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 683 με 690 μονάδων. Ανοδικό σενάριο το οποίο κρίνεται βραχυχρόνια ως εφικτό μετά και την πιθανή έγκριση από το EuroWorking Group της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ ευρώ και την αποδέσμευση των 10 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Επίσης ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος στην ουσία “κρατιέται” από τους τρεις τίτλους: 3E, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καθώς ελέγχουν το 52,5% της βαρύτητας, “ασθμαίνει” γύρω από τις 200 μονάδες προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθεί από το “ξεπούλημα” των Τραπεζικών μετοχών. Οι ζώνες κλειδιά για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία είναι για μεν τους “Buyers” οι 207 με 211 μονάδες και για δε τους “sellers” οι 190 με 185 μονάδες.
20.11.2015 00:01

 

Με την πέννα του μικρομέτοχου

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017