Πολλά και ενδιαφέροντα[;] από και για τον κόσμο της αγοράς [ μέρος β΄]

ΜΟΗ: Κέρδη 9μήνου 175,4 εκατ ευρώ από… 1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ebitda 323,7 εκατ. από 52,8 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 587,5 εκατ. ευρώ από 412 εκατ. ευρώ και δανεισμός 1,43 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα 723,7 εκατ. έναντι των 187,9 εκατ. του 2014. Καθαρός δανεισμός 722,3 εκατ. από 1,01 δισ. ευρώ. Με τον ΔΔΜ 1,23 από το… 2,45. Εκπληκτική δηλ. η βελτίωση…

ΧΑΡΑΚΕΣ [Ηλ.Ζαχ.]: Τεχνικά και όσον αφορά τους Γενικό Δείκτη και FTSE25, αργά αλλά σταθερά, δείχνει η εικόνα τους να βελτιώνεται. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι αμέσως επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις εντοπίζονται στις 678 και 684 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 659 και 647 μονάδες. Για τον FTSE25, θεωρείται θετική εξέλιξη η υπέρβαση των 199 μονάδων και το κλείσιμο, έστω και οριακά, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στις 203 και 205 – 207 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 198, 194 και 192 μονάδες.

ΕΧΑΕ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της. H διάσπαση του 5,3900, σε κλείσιμο ημέρας, μας δίνει ένα αγοραστικό σήμα. Τα 5,78 είναι επόμενος κοντινός στόχος, με κύριο τα 6,3500 ευρώ. Κύρια στήριξη τα 5,1900 και το “stop” στα 4,9000 ευρώ [Ηλ.Ζαχ.]. Η εισηγμένη δείχνει να ευνοείται από τις Τραπεζικές Α.Μ.Κ., όμως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου δεν αναμένεται να είναι και τα καλύτερα (κλειστό το Χ.Α. όλο τον Ιούλιο).

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ κι όμως αληθινά: Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τραπεζικής απαξίωσης. Ακόμη και στις ΗΠΑ με την Citigroup ή τις Ιρλανδικές τράπεζες όπου στην κυριολεξία κατακρημνίστηκαν χρηματιστηριακά, κρατήθηκαν τα προσχήματα. Στην Ελλάδα αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο, ξεπουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στις πιο εξευτελιστικές τιμές στην ιστορία τους. Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν στα βιβλία προσφορών οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στις εξής εξευτελιστικές τιμές:-
– Την Eurobank την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 147 εκατ. παρ’ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 3 δισ. κεφάλαια.
– Την Πειραιώς την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 18 εκατ. παρ’ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 5,6 δισ. κεφάλαια.
– Την Εθνική την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 105 εκατ. παρ’ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 4 δισ. κεφάλαια.
– Την Alpha bank  την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 500 εκατ. παρ’  ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 6,2 δισ. κεφάλαια. [www.bankingnews.gr]

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:Όλοι κόπτονται για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη.  Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δανείστηκαν 40 δισ. για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των 40 δισ. του ΤΧΣ; Η πραγματική αξία είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο. Άρα ούτε ο στόχος του ΔΝΤ ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκε και το ακόμη χειρότερο τα κεφάλαια αυτά χάθηκαν στην κυριολεξία. Συνολικά 40 δισ. χλαθηκαν [bankingnews.gr].

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση την υπερπροσπάθεια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών αλλά η ανακεφαλαιοποίηση ήταν εθνικό θέμα. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πιο προσβλητικό και εξευτελιστικό έχει συμβεί. Οι πάντες έχασαν ή για να είμαστε ακριβείς έχασαν οι πάντες πλην των διεθνών funds. Βέβαια θα πείτε και ορθά υπέστησαν τεράστιες πραγματικές και λογιστικές υποαξίες καθώς είχαν τοποθετήσει 8,3 δισ. το 2014 και αυτά σχεδόν έχουν μηδενίσει. Ναι αλλά η κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να δοθεί μια τεράστια ευκαιρία στον επενδυτή των 8,3 δισ. του 2014 να ανακτήσει ότι έχασε και αναφερόμαστε στα διεθνή funds.

Aγορά δύο ταχυτήτων [Fast Finance Sec]: Η αγορά κατάφερε να σπάσει το 198 και να δώσει τάση. το 198 είναι κοντινή και το 194 κύρια στήριξη ενώ κοντινή αντίσταση είναι το 203 και επόμενος στόχος το 207. Ο τραπεζικός συνέχιση την πτωτική κίνηση μιας και οι ΑΜΚ γίνονται ουσιαστικά στο 0 διαλύοντας ουσιαστικά τους παλαιούς μετόχους χωρίς καν να τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με την ΕΤΕ μόνη εξαίρεση.

Οι υπόλοιποι τίτλοι συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα με την ΜΟΗ την ΔΕΗ το ΕΧΑΕ την ΜΠΕΛΑ και τον ΟΤΕ δοκιμάζουν τα υψηλά ή και νέα υψηλά. Το ΦΟΛΙ κατάφερε να πάρει τάση κρατώντας το αγοραστικό του σήμα εδώ και καιρό και ψάχνοντας το 2050 .

Ελλακτωρ και ΓΕΚ με καλή συμπεριφορά ενώ και ο ΜΥΤΙΛ δείχνει να θέλει να δοκιμάσει το 480. Ο ΟΠΑΠ πήρε ανάσα με κοντινή το 714 και επόμενη το 730 επίπεδο ενώ η ΕΤΕ κατάφερε στην Παρούσα απλά να κρατήσει σε κλείσιμο το ιστορικό της χαμηλό. Intraday position long stop 190  —  Support: 198, 196, 194  —  Resist.: 203, 205, 207  — Daily spot market position short s/l 218

WALL STREET: Κέρδη για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street που διευρύνθηκαν μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Στα πρακτικά γνωστοποιήθηκε πως οι “περισσότεροι” συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν πως οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να καλύπτονται εκείνη τη χρονική στιγμή. Dow Jones: + 248 μονάδες (1,42%) στις τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 17.737 μονάδες, ο Nasdaq +1,78%  στις 5.075 και ο S&P 500 + 1,64% στις 2.084 μονάδες. Από τον Dow Jones, η Nike (+2,61%) και η Αpple Inc ( +3,17%) ήταν οι “μεγάλοι κερδισμένοι” του δείκτη. Τα κέρδη της Apple Inc ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης για την εταιρεία της Goldman Sachs, πως η μετοχή θα αυξηθεί κατά 43% τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης τα blue chips του Dow Jones στην πιο κερδοφόρο ημέρα τους από τις 23 Οκτωβρίου, διευρύνοντας το σερί κερδών τους για τρίτη ημέρα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με σημαντικό ποσοστό ιδιωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, μετά την επιτυχή κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών τους και χωρίς να χρειασθούν ούτε ένα ευρώ από το ΤΧΣ έκλεισαν την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους οι όμιλοι της Alpha Bank (υπερκάλυψη, πάνω από 140%) και της Eurobank (υπερκάλυψη 114%). Τα διοικητικά συμβούλια των δύο Τραπεζών θα επικυρώσουν και επισήμως τις τιμές διάθεσης των μετοχών την Παρασκευή, με τις πληροφορίες να… αναφέρουν ότι κινούνται στα επίπεδα:-

ΤΩΝ 4 σεντς (Alpha) και 1 – 2 σεντς (Eurobank), προ reverse split, αμέσως μετά την επικύρωση στης συμφωνίας της Αθήνας με τους Θεσμούς από το ΕuroWorking Group. Όπως είναι ο προγραμματισμός, θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. Το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 4%, καθώς το 96% πέρασε στα χέρια Ιδιωτών και κάτω του 20% στην Alpha Bank

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στην επόμενη πενταετία θα πρέπει το ΤΧΣ να πωλήσει τις μετοχές που κατέχει στις Τράπεζες, χωρίς να τίθεται ως ελάχιστο όριο τιμής πώλησης, όπως ήθελε η Κυβέρνηση, η αξία κτήσης. Η τιμή στην οποία θα διαθέσει τις μετοχές το ΤΧΣ μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αξία κτήσης, ή την τρέχουσα τιμή Αγοράς, αλλά προκειμένου να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, το πολυνομοσχέδιο παρέχει στον Υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα “veto” στην περίπτωση που η προτεινόμενη τιμή πώλησης βρίσκεται εκτός του εύρους τιμών που έχουν προσδιορίσει οι ειδικοί εκτιμητές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ [ΙΙ]: Με βάση τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις πρώτες εκτιμήσεις της πορείας των Τραπεζικών Α.Μ.Κ. και τις τιμές που διαφαίνεται ότι θα διενεργηθούν, σαν πρώτο σημαντικό ζήτημα προβάλλει ο πιθανός “αφελληνισμός” μέρους, ή του συνόλου των εγχώριων συστημικών Τραπεζών. Δεύτερο ζήτημα είναι η απόλυτη καταστροφή η οποία δείχνει να διαμορφώνεται για τους υφιστάμενους μετόχους και πολύ περισσότερο για αυτούς που συμμετείχαν στις αμέσως προηγούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις, από το 2013 και μεταγενέστερα…

 

* ,