Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο της αγοράς | Mikrometoxos.gr

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον κόσμο της αγοράς

13.11.2015 00:04
Προχειρότης προχειροτήτων τα πάντα προχειρότης; ή σκοπιμότης σκοπιμοτήτων τα πάντα σκοπιμότης; Ιδού το ερώτημα… Και να μην ξεχνάμε … οι 160 μονάδες του τραπεζικού δείκτη είναι ουσιαστικά… 16!!! Γιατί πριν λίγους μήνες τον πολλαπλασίασαν επί 10!! Τραπεζικός δείκτης…δηλαδή από τις 8000 μονάδες βρέθηκε στις… 16. Ολοκαύτωμα, αν και η λέξη χάνει το νόημά της!
Και λέμε και γράφουμε… λχ -99% η τάδε τραπεζική μετοχή. Εχουμε όμως αναρωτηθεί πόσες φορές έχει γράψει στην ιστορία της αυτό το -99%;
Οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δυσκολίες – Ερωτηματικό η Attica bank.
Αμηχανία και προβληματισμός επικράτησε και σήμερα στην χρηματιστηριακή αγορά με τις τράπεζες να παρουσιάζουν διττή εικόνα. Με την Εθνική να υποχωρεί  έως -13%, ενώ η Πειραιώς με άνοδο έως +4,4%. Στα warrants εικόνες καταστροφής η αξία τους στο μηδέν…

Το ελληνικό χρηματιστήριο  βομβαρδίζεται από τα βιβλία προσφορών των τραπεζών και αυτό αποτελεί τραγικό λάθος, είναι λάθος να είναι ανοικτά και τα 4 βιβλία προσφορών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς που κλείνει στις 13 Νοεμβρίου. Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha bank και κλείνει στις 16 Νοεμβρίου.Άνοιξαν επίσης σήμερα 12 Νοεμβρίου τα βιβλία προσφορών της Eurobank και της Εθνικής.
Οι 4 τράπεζες θα αντλήσουν σε νέα κεφάλαια 6,2 δισεκ. ενώ θα κάνουν χρήση και των ομολογιακών LME.
Ωστόσο είναι 100% λάθος η απόφαση να ανοίξουν ταυτόχρονα 4 βιβλία προσφορών….μεγάλο λάθος.
Οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες είναι εύλογες οι ξένοι επενδυτές εκβιάζουν χαμηλές τιμές ή πουλάνε στην spot αγορά για να αγοράσουν φθηνότερα στα βιβλία προσφορών.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο  κινήθηκε πτωτικά με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται  στις 659,18 μονάδες με πτώση -1,30% έχοντας  υψηλό στις 670,16 μονάδες. Βραχυχρόνια οι 655 μονάδες ως στήριξη είναι κρίσιμες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,32 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος  στα 208,76 εκατ. τεμάχια, με τα 192 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες και 8,9 εκατ. στα warrants.
Σήμερα ανακοινώνεται και η αλλαγή στους δείκτες της Morgan Stanley παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν για είσοδο της ΔΕΗ και της Motor Oil στους δείκτες και απόσυρση των Eurobank και Πειραιώς. Ενδιαφέρον θα έχει και η διάρθρωση των ποσοστών των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο δείκτη, καθώς αυτά είναι που θα επηρεάσουν και πιθανές αγορές –πωλήσεις στις μετοχές. Εν αναμονή, ίσως έχουμε εκπλήξεις.
Από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζουν “δεύτερης ανάγνωσης”, η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (-2,88%), οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΧΑΕ (-1,77%) οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές και η σημερινή αμετάβλητη για την Viohalco και οι τρεις συνεχόμενες “κόκκινες” συνεδριάσεις για ΔΕΗ (-4,52%) και Μέτκα (-0,68%).
Επίσης είναι μάλλον ευδιάκριτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,07 ευρώ (κλείσιμο 22/10) για τον Μυτιληναίο (-1,10%) και πολύ περισσότερο η πτωτική διάθεση που συνεχίζει να επιδεικνύει ο ΟΠΑΠ (-4,70%) με αφετηρία τα 8,61 ευρώ (κλείσιμο 26/10) και η ΕΥΔΑΠ (-1,44%) από τα 5,90 ευρώ (κλείσιμο 27/10).
Χαμηλότερα του 25αρη, αργά αλλά σταθερά συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η Σωλ. Κορίνθου (+0,93%), ενώ τα Πλ. Θράκης συνεχίζουν την πλαγιοανοδική τους προσπάθεια από τα 1,31 ευρώ (κλείσιμο 3/11), με τις συναλλαγές σήμερα να αυξάνονται αισθητά.
Γενικός Δείκτης: Οσο παραμένει χαμηλότερα των 670 μονάδων διατηρεί σε ισχύ το σενάριο επαναδοκιμασίας των 655 – 640 μονάδων. Πρώτη αντίσταση στις 680 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,55%), η επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 193 μονάδες. Παραμένει το “short momentum” μέχρι να επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 218 μονάδων. Ο 25αρης πάνω από 204 θα κινηθεί σαφώς επιθετικότερα ανοδικά, ενώ μέχρι να κλείσουν και τα βιβλία των ΑΜΚ θα χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα και πτωτική αναμονή.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-7,62%) και από εδώ και χαμηλότερα η τεχνική εικόνα γίνεται κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη καθώς ο εν λόγω δείκτης εισέρχεται σε παντελώς “αχαρτογράφητα ύδατα” (!)
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017