Πολιτοφυλακή Xinjiang: Το απόλυτο κινεζικό όπλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

 

Η εμπλοκή της Κίνας στη Συρία και τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή.

Με την απόλυτη αποτυχία της στρατηγικής των ΗΠΑ να «υποβαθμίσει και να καταστρέψει» το ISIS και αντ ‘αυτού να επιτρέψει στην Τουρκία να «υποβαθμίσει και να καταστρέψει» τους Κούρδους στο έδαφός της, ενώ τους αντικαθιστά με τζιχαντιστές «αντάρτες» που διοχετεύουν όπλα των ΗΠΑ σε ομάδες της Αλ Κάιντα, η Δύση δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν τα κράτη της Ευρασίας επιταχύνουν την υπεράσπιση των εδαφών τους από την ISIS και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ρωσία και Κίνα ενώνουν SCO / CSTO εναντίον του ISIS και των ισλαμιστών εξτρεμιστών
Με τα νέα της εισβολής του ISIS στο Αφγανιστάν, αλλά και αυτά του ότι μαχητές από την Κεντρική Ασία, καθώς και Τσετσένοι της Ρωσίας και Ουιγούροι της Κίνας ενώνονται με ομάδες της Al Nusra / Αλ Κάιντα, τα κράτη της Ευρασίας στο SCO (Shanghai Cooperation Organisation) και CSTO ( Collective Security Treaty Organization) μπαίνουν στη μάχη με τον εχθρό.

Πρόσφατες ρωσικές και αραβικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι Κίνα θα ενταχθεί τώρα στην επιχείρηση της Ρωσίας κατά του ISIS στη Συρία, με το αεροπλανοφόρο Liaoning να ελλιμενίζεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς εν αναμονή περαιτέρω αποστολής στρατευμάτων και εναέριων μέσων. Αν συμβεί, αυτό το επείγον πιθανόν προκλήθηκε από την τρομοκρατική ομάδα Κινέζων Ουιγούρων TIP, που αιχμαλώτισε μια συριακή αεροπορική βάση με προηγμένα όπλα και συγκρότησε βάση στην Jisr al Shughur όπου TIP και Al Nusrah στον τουρκικό «Στρατό της Κατάκτησης» έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νίκη τους επί του συριακού στρατού τον Απρίλιο.

Τώρα η ΤΙΡ έχει δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ουιγούρων «νεοσύλλεκτων» παρόμοια με αυτά του ISIS, με απώτερο στόχο τη στροφή του τζιχάντ στην Κίνα και την καθιέρωση της Xinjiang (Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ – αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στα βορειοδυτικά της χώρας) ως ανεξάρτητο Ανατολικό Τουρκεστάν, κάτω από την επιρροή της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η Κίνα πρέπει να το καταπνίξει αυτό εν τη γενέσει του, προτού μια ισχυρή ΤΙΡ φέρει τη μάχη στο κινεζικό έδαφος.

Πέρυσι ειδικοί στον τομέα της τρομοκρατίας εκτίμησαν ότι υπήρχαν ήδη 1.000 μαχητές με τις οικογένειές τους στη Συρία. Με τα νέα των επιπλέον 3.500 Ουιγούρων που εγκαταστάθηκαν σε κοντινά χωριά, η ΤΙΡ μπορούν να στρατολογήσει περισσότερους μαχητές από αυτά τα χωριά. Η ΤΙΡ έχει αναλάβει και υποστήριξε μια σειρά από επιθέσεις υψηλού προφίλ στην Κίνα τα τελευταία χρόνια και απείλησε για περισσότερες.

Έτσι, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει εναέρια και ναυτικές δυνάμεις στη Συρία, η Κίνα αναμένεται να κάνει το ίδιο και να αναπτύξει 1.000 πεζοναύτες. Ωστόσο, στους κατ ‘εκτίμηση 30.000 μαχητές του ISIS και άλλους 30.000 μαχητές των ομάδων της Αλ Κάιντα, θα ήταν δύσκολο να τους νικήσουν χωρίς επιπλέον στρατιώτες. Και πώς η Κίνα θα μεταφέρει ενισχύσεις χωρίς επαρκείς στρατηγικές δυνατότητες μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης μεταξύ της Κίνας και της Συρίας;

Ίσως, στο εγγύς μέλλον η Κίνα θα μπορούσε να μοχλεύσει εκ των προτέρων περιουσιακά στοιχεία υποδομών εργαζομένων / πολιτοφυλάκων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

XPCC (Xinjiang Production and Construction Corps) – Τίγρης και δράκος της Κίνας
Στις 24 Σεπτεμβρίου, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε μια Λευκή Βίβλο για τη σταθερότητα της μουσουλμανικής επαρχίας Xinjiang και τον σημαντικό ρόλο της παραστρατιωτικής δύναμης της XPCC, γνωστής και ως Bingtuan στην κινέζικη γλώσσα.

Το XPCC είναι μια τεράστια γεωργική πολιτοφυλακή που καλλιεργεί βαμβάκι, λεβάντα, ντομάτες, ασχολείται με υφάσματα και εξόρυξη, όταν δεν πολεμά την τρομοκρατία.

Με την ίδρυσή του από τον Μάο Τσε Τουνγκ το 1954, το XPCC (Σώματα Παραγωγής κι Κατασκευής) είχε εντολή για τη σταθεροποίηση της ασταθούς περιοχής Xinjiang, την εγκατάσταση των Κινέζων Χαν και τη δημιουργία φυλάκιων στην «άγρια δύση» της Κίνας με αγροκτήματα και πόλεις στην έρημο.

Εκπροσωπώντας 38 εθνικότητες, πολλών Χαν ακολουθούμενοι από Ουιγούρους, Kazak, Hui, Μογγόλους, Manchu, Ρώσους, Ουζμπεκους και Τατάρους, στο XPCC είναι αυτάρκεις, έμπειροι στην γεωργία, την κατασκευή έργων υποδομής, σχολείων, φυλακών, νοσοκομείων και ουσιαστικά λειτουργεί ως κράτος μέσα σε ένα κράτος με μια στρατιωτικού τύπου οργανωτική δομή.

Σήμερα, το XPCC αριθμεί 2.700.000 μέλη, με 14 τμήματα που αποτελούνται από 176 συντάγματα. Αν και δεν είναι όλα τα μέλη του XPCC πολιτοφύλακες, το τεράστιο μέγεθός του το καθιστά τη μεγαλύτερη έφεδρη δύναμη αντι-τρομοκρατίας της Κίνας, μαζί με την αντιτρομοκρατική εθνική ταξιαρχία (5.000 στρατιώτες) Μονάδα Καταδρομών Falcon και την ελίτ Μονάδα Καταδρομών Snow Leopard (το ισοδύναμο της Κίνας στην Seal Team 6) της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας.

Με δεκαετίες εμπειρίας στη δραστηριοποίηση σε σκληρές εκτάσεις και ζώνες σύγκρουσης στο Xinjiang, το XPCC είναι έμπειρο στην διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, σε παρόμοια περιβάλλοντα στην AfPak και την Αφρική. Το 2013, ο τότε Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο αποκάλεσε τους στρατιωτικούς αυτούς εξερευνητές έναν «ισχυρό κατασκευαστικό στρατό» και τους επαίνεσε για την αναχαίτιση της εξέγερσης του 2009 στην Xinjiang.

Η αστάθεια της Xinjiang είναι από καιρό μια κόκκινη γραμμή για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Συνορεύοντας με 8 χώρες, το 1/6 της κινεζικής ξηράς, το προπύργιο της στρατηγικής «Μία ζώνη, ένα δρόμος» για το Δρόμο του Μεταξιού του Προέδρου Xi Jinping, στεγάζει επίσης τις πυρηνικές κεφαλές της Κίνας. Αποθηκεύονται σε σήραγγες κάτω από το Ουρούμκι, μέρος της εξέγερσης του 2009 και ως εκ τούτου οποιαδήποτε αναταραχή στην Xinjiang και πιθανή πρόσβαση τζιχαντιστών στις πυρηνικές κεφαλές, είναι μια κόκκινη γραμμή για τον κινεζικό στρατό.

Τέλος, η μάχη με ριζοσπάστες ισλαμιστές δεν είναι νέα στην Κίνα, το Μέσο Βασίλειο έχει μια ιστορία διαχείρισης βαρβαρότητας από τα βάθη της Ασίας, η οποία διευθύνθηκε μέσω της Υπηρεσίας των Βάρβαρων Υποθέσεων κατά τη διάρκεια των δυναστειών Ming και Qing.

Το Μέσο Βασίλειο διαθέτει επίσης επαρκείς δυνατότητες που θα μπορούσαν να ασκηθούν σε μια μάχη ενάντια στο ISIS και τον τζιχαντιστικό Στρατό της Κατάκτησης. Αν συνεχίσουν να χλευάζουν τους Κινέζους σχετικά με την Xinjiang, αυτός ο βασιλιάς από την Ανατολή οπλισμένος με 2,3 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες, 1.000.000 εφέδρους, 15 εκατομμύρια πολιτοφυλακής και πληθυσμό 1,4 δις με βάση εργατικού δυναμικού των 200 εκατομμυρίων, μπορεί να πορευτεί στη μάχη με τους βαρβάρους της εσωτερικής Ασίας για μια ακόμη φορά.

Dr. Christina Lin
Μέλος του Κέντρου για τις διατλαντικές σχέσεις στο SAIS-Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Συγγραφέας του «The New Silk Road: Η Ενεργειακή Στρατηγική της Κίνας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» και πρώην διευθύντρια κινεζικής πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

http://hellasforce.com/