«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΒΙΕΝΝΗΣ – Αυστριακό τείχος στα σύνορα με τη Σλοβενία

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΒΙΕΝΝΗΣ

Αυστριακό τείχος στα σύνορα με τη Σλοβενία

Οσο μεγαλώνει το «ποτάμι» των προσφύγων που προσπαθεί να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, τόσο οξύνονται οι εντάσεις στη Γηραιά Ηπειρο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η προσφυγική κρίση.

Μετανάστες κοντά στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας. Οι προσφυγικές ροές προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών

Ενταση προκλήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, με το Βερολίνο να κατηγορεί διά στόματος υπουργού Εσωτερικών τη Βιέννη ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορα αφού βραδιάσει, ώστε να μπορέσουν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος, χωρίς τρόφιμα και πρόνοια. Η γερμανική κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους στο θέμα των προσφύγων, προφανώς επηρεασμένη από τη διαρκή πτώση της δημοφιλίας της στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις απειλές του αδελφού κόμματος του CDU, CSU, ότι θα αποσύρει τους τρεις υπουργούς του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική στο Προσφυγικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε πως περιμένει «ότι τις ερχόμενες εβδομάδες ο αριθμός των απελάσεων και των εθελούσιων αναχωρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά», ενώ κατηγόρησε την Αυστρία ότι η συμπεριφορά της «δεν ήταν σύμφωνη με την ορθή διαδικασία».

«Παρατηρήσαμε ότι πρόσφυγες, χωρίς προειδοποίηση και αφού βραδιάσει, οδηγούνται στα γερμανικά σύνορα χωρίς καθόλου προμήθειες, ούτε πρόνοια. Υπήρξαν εντατικές επαφές. Η Αυστρία συμφώνησε χθες να επιστρέψει σε μια κανονική διαδικασία. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί αμέσως», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ.

Η Βιέννη, στο μεταξύ, προκάλεσε αντιδράσεις με την πρόθεσή της να υψώσει φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, που προέρχεται από το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία», διευκρινίζοντας, όμως, ότι «πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για τον χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες».

Με συνεννόηση
Κατά την άποψη του Φάιμαν, τα μέτρα στα αυστριακά σύνορα πρέπει να προχωρήσουν σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανία και άλλες χώρες, ενώ στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζεται κοντόφθαλμη πολιτική, αλλά πρέπει με προνοητικό συντονισμό με τους άλλους να επιτευχθούν η διασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και η αποφυγή ενός μεγάλου συνωστισμού ανθρώπων. Επεσήμανε ακόμη ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε η δημιουργία 50.000 θέσεων, κατάλληλων για χειμερινές συνθήκες, στη διαδρομή από την Ελλάδα μέχρι τα αυστριακά σύνορα. «Είναι επιταγή ανθρωπισμού να μην παγώσει κανείς από τους ευρισκόμενους σε φυγή και τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες», κατέληξε.