Ποιος ανεβάζει τον Φουρλή

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει στην αγορά, η απότομη άνοδος της μετοχής του Φουρλή, όταν μάλιστα απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι συνήθως είχαν μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο, ως προς τη διακύμανση του τίτλου με τις αγοραπωλησίες τους.

http://www.sportandbusiness.gr/diafygonta-psithiroi/item/53340-poios-anevazei-ton-fourli

Η είσοδος της δανέζικης εταιρείας JYSK του Λαρς Λάρσεν, του Νο1 ανταγωνιστή των ΙΚΕΑ διεθνώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εισηγμένη Φουρλής. Και αυτό γιατί η JYSK ετοιμάζεται να ανοίξει 40 καταστήματα και μάλιστα σε χώρους εντός των πόλεων και όχι σε απομακρυσμένα σημεία, τα οποία θα έχουν εμβαδόν από 1.000-2.000 τ.μ. διαθέτοντας προϊόντα σε πολύ φθηνές τιμές και με πολύ καλή ποιότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ιθύνοντες της νέας αλυσίδας, η απόσταση παίζει καθοριστικό ρόλο για τον καταναλωτή, γεγονός που όπως γίνεται αντιληπτό, αποδυναμώνει το ρόλο των ΙΚΕΑ, τα οποία έχουν επιλέξει εντελώς διαφορετική τοπογραφική προσέγγιση των καταστημάτων τους, συνήθως σε σημεία του πυκνού ιστού  των πόλεων.

Άλλωστε οι πρώτες επιπτώσεις φάνηκαν από την εμφάνιση των καταστημάτων Tiger σε Θεσσαλονίκη αρχικά και μετέπειτα στην Αθήνα…

Ποιος ανεβάζει τον Φουρλή

Σε σχέση τώρα με την μετοχή, το ράλι της ξεκίνησε από τα 2 ευρώ και έφτασε μέχρι τα 2,80 ευρώ, ενώ όμως τις προηγούμενες φορές οι αγορές γινόταν από την ξένη θεσμική κοινότητα, τώρα συνέβη το αντίθετο και… απίστευτο: Κύριος αγοραστής είναι η Εθνική Τράπεζα, το asset management δηλαδή, το οποίο έχει πραγματοποιήσει αγορές, που ξεπερνούν τις 650.000 μετοχές.

Τις τοποθετήσεις της Εθνικής ακολούθησε και η Alpha Trust, η οποία είχε ήδη θέση στη μετοχή του Φουρλή και προσέθεσε άλλες 146.000 μετοχές το τελευταίο διάστημα.

Βέβαια, όσοι είχαν σορτάρει στα 2,20 ευρώ, φυσιολογικά καταγράφουν ζημίες. Τα «καύσιμα», όμως μετά την Εθνική τελειώνουν και μόνον οι ξένοι θεσμικοί μπορούν να… αντικαταστήσουν τις αγορές των εγχώριων θεσμικών και να συγκρατήσουν την τιμή της μετοχής.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνέχεια του έργου επί της μετοχής του Φουρλή…

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ