Ποινική Δίωξη για απόπειρα απιστίας κατά της πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου | Mikrometoxos.gr

Ποινική Δίωξη για απόπειρα απιστίας κατά της πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου

29.10.2015 15:02
Ποινική δίωξη για απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών, άσκησε η Eισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος της αποπεμφθείσας από το υπουργικό συμβούλιο γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. 
Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση υπομνήματος από την πρώην γ.γ., η Εισαγγελία δεν πείστηκε, όπως φαίνεται, από τις εξηγήσεις που έδωσε η κυρία Σαββαΐδου, διακρίνοντας αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.
Η υπόθεση αφορά την απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου για επανέλεγχο προστίμων ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να «πάγωσε» επ’ αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ’ αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Στην κ. Κατερίνα Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρείας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Σύμφωνα με την κατηγορία «με την πράξη της αυτή (σσ του επανελέγχου) απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου».
Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο μέσω ιστοσελίδας και ενέπλεκε την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στον επανέλεγχο του προστίμου ενώ η υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρείας έχει παραπεμθεί και στη Δικαιοσύνη ως τοκογλυφία με εμπλεκόμενο μάλιστα στην υπόθεση πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.
Η δίκη πάντως για την υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.
Η κ. Σαββαίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά της αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αναφέροντας μεταξύ άλλων πως σε ολόκληρη τη θητεία της κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση.
Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση στην οποία είναι πλέον κατηγορούμενη η τέως γενική γραμματέας εσόδων αφού ήδη διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την εισαγγελία Πρωτοδικών.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, είχε ζητήσει την παραίτηση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβάλει. Στη συνέχεια ακολούθησε μία κόντρα ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές μέχρι που η κυβέρνηση αποφάσισε την αποπομπή της.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017