Ποιες τράπεζες “καίγονται” από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο | Mikrometoxos.gr

Ποιες τράπεζες “καίγονται” από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

16.06.2016 01:20

Η πρώτη δικαστική απόφαση, έπειτα από συλλογική αγωγή, που δικαιώνει τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου εκδόθηκε ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 24 Mαΐου, κορυφώνοντας την κόντρα μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η τράπεζα θα πρέπει να αποδέχεται την πληρωμή των δόσεων για δάνεια που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα σύναψης του δανείου.

Αν και η απόφαση είναι σε πρωτόδικο βαθμό και δεν είναι άμεσα εκτελεστή ούτε έχει γενική ισχύ, αποτελεί την πρώτη απόφαση που δικαιώνει σε συλλογικό επίπεδο δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις που αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις. Η προσφυγή έγινε από τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), τις ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και την παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).

Αν η δικαίωση σε συλλογικό επίπεδο τελεσιδικήσει υπέρ των δανειοληπτών, αποκτά αυτόματα γενικευμένη ισχύ για όλες τις τράπεζες και ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα τους κατοχυρώνει και νομοθετικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο όρος που υπήρχε στις επίμαχες συμβάσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα είναι «αδιαφανής», καθώς ο δανειολήπτης δεν αντιλήφθηκε ότι αναλάμβανε επενδυτικό ρίσκο. Επιπλέον, είναι παράνομος και καταχρηστικός γιατί η τράπεζα δημιούργησε την προσδοκία ότι η ισοτιμία δεν θα κυμανθεί έντονα αρνητικά.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο αποφάσισε ότι για τα ήδη εκταμιευμένα δάνεια οι τράπεζες θα πρέπει να εισπράττουν τη δόση με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα της εκταμίευσης του δανείου. Οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό νόμισμα είναι περίπου 70.000 και τα δάνεια αυτής της κατηγορίας είναι περίπου 6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται φυσικά για ισχυρότατο ρήγμα στα θεμέλια των Τραπεζών που έχουν μεγάλη έκταση στα ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ και ταυτόχρονα αδύναμα ίδια κεφάλαια.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ:

Η εικόνα στην ΕUROBANK είναι σχεδό τραγική με τα 3,8 δισ. ευρώ των “Ελβετικών δανείων” της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών αν τελεσιδικήσει η απόφαση θα υπάρξει μίνιμουμ μία ζημία σε ποσοστό 30% που μεταφράζεται σε 1,14 δισ. ευρώ!

Υπολογίστε τώρα ότι η Eurobank έχει και ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ  στο 75% των ΙΔΙΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ της…

Ακολουθεί η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 2,2 δισ. ευρώ δηλαδή δυνητική ζημία 660 εκατ. ευρώ. Στο 58% των ΙΔΙΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ της οδικός της Αναβαλλόμενος.

Τρίτη στη σειρά η ΕΘΝΙΚΗ με ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ 0,75 δισ. ευρώ, τουτέστιν δυνητική ζημία 225 εκατ. ευρώ. Στο 71% των ΙΔΙΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ της ο δικός της Αναβαλλόμενος.

Με τις μικρότερες των απωλειών η ΑLPHA BANK -μόλις 260 εκατ. και εν δυνάμει ζημία 78 εκατ. ευρώ- ενώ ο Αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται στο 40% των ΙΔΙΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ της ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017