Ποιες εισηγμένες εταιρίες θα έπαιρναν φέτος τα Όσκαρ

Ποιες εισηγμένες εταιρίες θα έπαιρναν φέτος τα Όσκαρ

Βραβεύουμε τις καλύτερες επιδόσεις στο είδος τους με βάση την επιχειρηματική επίδοση του 2015

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (από το σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

Το Χόλυγουντ βράβευσε τις ταινίες και τους ηθοποιούς για την χρονιά που πέρασε. Συνήθως οι αποφάσεις της Ακαδημίας είναι ευθυγραμμισμένες με τις προτιμήσεις του κοινού, χωρίς να λείπουν βέβαια οι γκρίνιες και οι δυσαρέσκειες. Σε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα όμως που προκύπτει από ισολογισμούς και κερδοφορίες ο υποκειμενισμός έχει μικρότερη βαρύτητα.

Η στήλη σήμερα θα μοιράσει βραβεία επιδόσεων για το 2015, μια χρονιά επιεικώς καταστροφική για όσες εταιρίες είχαν την ατυχία να επιχειρούν ή να έχουν έκθεση στην Ελληνική οικονομία. Μπορεί να είναι λίγο αδόκιμο αφού τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων δεν κρίνονται από μια χρονιά αλλά είναι μια διαρκής προσπάθεια, ένας μαραθώνιος αντοχής και αγώνας ταχύτητας ταυτόχρονα. Το φάκελο παρακαλώ.

 

And the Oscar goes to…

 

  • Καλύτερη εισηγμένη εταιρία:

 

  • Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς εισηγμένη εταιρία η οποία είναι συνεχώς κερδοφόρα από την είσοδο της στο Χρηματιστήριο και να παρουσιάζει συστηματική οργανική ανάπτυξη κερδών ακόμα και κατά την διάρκεια της πολυετούς κρίσης.
  • Το Jumbo, η παλιά Babyland, έχει πλέον καθιερωθεί ως η εταιρία που νίκησε την ύφεση και διατήρησε την κερδοφορία της σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.
  • Το Jumbo παρά το ότι δραστηριοποιείται σε δύο χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε καθεστώς περιορισμών κίνησης κεφαλαίων (Κύπρος – Ελλάδα) αν και έχασε περί τα 24 εκατ. ευρώ τα οποία κουρευτήκαν και μετετράπησαν σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου κατάφερε να αναπληρώσει με εντυπωσιακή ταχύτητα τα χαμένα κεφάλαια και να φέρει το εξάμηνο που τελείωσε το περυσινό Δεκέμβριο 15,7% υψηλότερα από προπέρυσι εμφανίζοντας 72,5 εκατ. ευρώ.
  • Δεν είναι τυχαίο που η εταιρία αναδείχθηκε ως η απόλυτη επιλογή για φέτος από το σύνολο σχεδόν των αναλυτών που καλύπτουν την ελληνική αγορά. Διαπραγματεύεται σχεδόν 10 φορές τα κέρδη του 2015/2016 και αδικείται κατάφορα από το ελληνικό ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο κουρεύει τις πολύ υψηλές ταμειακές ροές.
  • Το μέρισμα που δεν έδωσε η εταιρία το 2014/2015 λόγω των capitalcontrols μπορεί πολύ άνετα να το επιστρέψει εις διπλούν εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας αποκατασταθούν. Επόμενο εγχείρημα μετά την Ρουμανία: Τουρκία ή Μέση Ανατολή; Ουδείς γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όπου και αν πάει το Jumbo θα είναι σίγουρα μια πολύ προσεκτική και μελετημένη κίνηση.

 

§  Ισχυρότερο momentum κερδών.

 

Η χρήση ήταν ήδη σε ρεκόρ κερδοφορίας από το εννεάμηνο για την Motoroil αφού το διυλιστήριο βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή στιγμή της ιστορίας του να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς διυλίζοντας περισσότερα βαρέλια ακόμα και από την ονομαστική της δυναμικότητα.

Το 66% του τζίρου γίνεται στο εξωτερικό και είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να περιοριστεί ο κίνδυνος της εγχώριας αγοράς.Βοήθησε τα μέγιστα το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον περιθωρίων διύλισης αλλά και οι χαμηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης λόγω των χαμηλών τιμών του αργού πετρελαίου.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές, μείωση του καθαρού δανεισμού κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, προμέρισμα ήδη 15 λεπτά ανά μετοχή με προσδοκία το τελικό μέρισμα να ανέλθει στα 40 λεπτά.

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης το 2016 εκτιμώνται σε 160εκατ. ευρώ και δεδομένης της υψηλής ρευστότητας(400 εκατ. ευρώ)  που πλέον έχει η εταιρία η επέκταση της θεωρείται βέβαιη. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία αναμένεται στα 240 εκατ. ευρώ όταν πρόπερσι είχε κλείσει σε προσαρμοσμένα επίπεδα στα 102 εκατ. ευρώ.

 

§  Καλύτερη μικρή εταιρία:  

 

Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη ή αλλιώς FHL και για όσους δεν γνωρίζουν αυτά τα αρχικά FHL Κυριακίδης Μάρμαρα Αν δεν υπήρχαν οι υποαξίες από το χαρτοφυλάκιο η χρονιά θα έκλεινε με ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας.

Οι εξαγωγές έχουν τον πρώτο λόγο καθώς αφορούν το 70% του κύκλου εργασιών (9Μ 2014 23%) ενώ πάνω από το 60% των πωλήσεων κατευθύνεται προς Ανατολάς. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές παρέμειναν δυνατές για μια ακόμα χρονιά στα 7,4 εκατ. ευρώ το οποίο συνιστά μια πολύ ισχυρή επίδοση μετάφρασης των λειτουργικών κερδών στα επίπεδα του 45%.

Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 48,02 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται στα επίπεδα των 2,3 εκατ. ευρώ και αφορά μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Τα μεγέθη του 2015 έχουν επηρεαστεί από απομείωση χαρτοφυλακίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (-12 χιλ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο) και τα διαθέσιμα προς πώληση χρεόγραφα αποτιμώνται 3,4 εκατ. ευρώ. Από αυτό προκύπτει ότι ουσιαστικά η εταιρία τρέχει την χρονιά με καθαρό ταμείο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της εταιρίας σε σκανδαλώδη χαμηλά επίπεδα (5,5 φορες) σε σχέση με την καθαρή κερδοφορία της ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η επόμενη χρονιά αναμένεται να σπάσει το φράγμα καθαρής κερδοφορίας των 10 εκατ. ευρώ.

 

§  Turnarround της χρονιάς:

 

Εδώ το Όσκαρ πρέπει να δοθεί σε κάποιο εκφραστή της τάσης του τουρισμού και της μείωσης του κόστους καυσίμων που γύρισε σε κέρδη. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι αλλά την πιο συμπαγή εικόνα την είχαν  οι Μινωικές Γραμμές.

Ο λόγος είναι ποιοτικός και έχει να κάνει με την λειτουργική επίδοση η οποία έρχεται σαν συνέχεια μια οριακής χρήσης, ουσιαστικά ένα υποσχόμενο σημείο ισορροπίας (2014) το οποίο τήρησε την υπόσχεση του.

Αυτό που κάνει εντυπωσιακή την επίδοση της αντιστροφής από οριακά κέρδη σε μια κανονική κερδοφορία είναι η θετική εικόνα και στα τρία τρίμηνα που έχουν δημοσιευθεί το 2015. Και αυτό είναι κάτι που η εταιρία δεν το έχει κάνει ποτέ από την καθιέρωση των διεθνών λογιστικών προτύπων. Αν η χρήση κλείσει και με μέρισμα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για εικόνα ολικής ανατροπής.

 

* ,