Ποια εταιρία δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα παραβιάζει κάθε δεοντολογία;

Σύντομα πρέπει να μπει τάξη στις ακραίες στρεβλώσεις των εταιριών συμβούλων….
Στον χώρο των εταιριών δημοσίων σχέσεων επικρατεί – όπως δυστυχώς σε πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα – βούρκος.
Μια εταιρία έχει παραβιάσει κατάφορα όχι μόνο τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας αλλά παρασκηνιακά υποδαυλίζει τον κλάδο, χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα και προκαλεί εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση γνωρίζει τα έργα και ημέρες αυτής της εταιρίας;
Η εταιρία δημοσίων σχέσεων που είχε πολλές άκρες επί ημερών της διεφθαρμένης κυβέρνησης Σαμαρά έχει παραβιάσει κάθε κανόνα και αρχή.
Οι συγγένειες με μέλη της κυβέρνησης ΝΔ ήταν προφανώς το μέσο για να αναδειχθεί η εν λόγω εταιρία αλλά δεν είναι δυνατό προκλητικά να μαίνονται την πίττα των εταιριών δημοσίων σχέσεων.
(Κατά την άποψη μας ελάχιστες είναι αυτές που έχουν ουσιαστικό ρόλο και παράγουν έργο, οι περισσότερες είναι εργαλεία πλουτισμού των ιδιοκτητών).
Ας δούμε πως λειτούργησε στο παρελθόν η εταιρία δημοσίων σχέσεων στην οποία αναφερόμαστε.
Ποια εταιρία δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα παραβιάζει κάθε δεοντολογία;
Περίπτωση Emporiki bank

Η εταιρία δημοσίων σχέσεων στην οποία αναφερόμαστε είχε συνεργαστεί με την Emporiki bank, πουλώντας εκδούλευση στην Credit Agricole που ήταν στο παρελθόν βασικός μέτοχος.
Κατά την περίοδο της δημόσιας πρότασης της Credit Agricole στην Emporiki όπου η Γαλλική τράπεζα απέκτησε τον έλεγχο της Emproiki bank μέσω της εν λόγω εταιρίας δημοσίων σχέσεων….η Morgan Stanley που ήταν σύμβουλος της Credit Agricole πλήρωνε 6 δημοσιογράφους για προπαγάνδα υπέρ των Γάλλων.
Πρόκειται για πράξη άνομη, προσβλητική για τους κανόνες λειτουργίας των εταιριών δημοσίων σχέσεων και προσβλητική για το δημοσιογραφικό λειτούργημα.
Δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι είναι επιρρεπείς σε τέτοιους είδους «δώρα».

Περιπτώσεις Πειραιώς και Eurobank

Μια εταιρία δημοσίων σχέσεων μπορεί να έχει ταυτόχρονα δύο πελάτες τράπεζες, από τον ίδιο κλάδο;
Προφανώς και όχι.
Η εν λόγω εταιρία στην οποία αναφερόμαστε, είναι σύμβουλος στην Πειραιώς λαμβάνοντας 15 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον έτσι φημολογείται.
Ποιο το αντικείμενο της εν λόγω εταιρίας δημοσίων σχέσεων να κάνει lobbying στις Βρυξέλλες και να παρέχει συμβουλές στρατηγικού χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα η εν λόγω εταιρία είναι και σύμβουλος στην Eurobank και στο Fairfax.
Είναι δυνατό η εταιρία αυτή να έχει πελάτες και την Πειραιώς και την Eurobank;
Οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών δεν βλέπουν πόσο εξόφθαλμο είναι όλο αυτό το σκηνικό απληστίας που έχει δημιουργηθεί και πόσο εις βάρος των συμφερόντων τους είναι;

Στο ΤΑΙΠΕΔ πάνω από 12 ενδιαφερόμενοι….

Η εν λόγω εταιρία είναι και σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ και προσέξτε πρόκληση.
Η εταιρία συμβούλων είναι…σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα σύμβουλος εταιριών που θα υποβάλλουν προσφορές προς το ΤΑΙΠΕΔ.
Πως είναι δυνατό μια εταιρία να είναι σύμβουλος στον ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα να είναι σύμβουλος εταιριών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα προς πώληση assets του ΤΑΙΠΕΔ.

Συμπέρασμα

Σύντομα πρέπει να μπει τάξη στις ακραίες στρεβλώσεις των εταιριών συμβούλων.
Να μπει τάξη στην αναρχία, να μπει τάξη στην ασυδοσία, να μπει τάξη με τέτοιο τρόπο ώστε να δίδονται ευκαιρίες προς όλους.
Δεν μπορεί οι ελάχιστοι που μονίμως παραβιάζουν τους κανόνες έχοντας πλάτες – έως πρόσφατα – να λυμαίνονται ένα χώρο.
Υπάρχουν στοιχεία που θα αποκαλυφθούν και θα καταδείξουν ότι η δεοντολογία απλά έχει πάει περίπατο στον κλάδο των εταιριών συμβούλων.

Γ.Δ.
www.bankingnews.gr