Πληροφορίες ότι ακυρώθηκε το αποψινό Euroworking group - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πληροφορίες ότι ακυρώθηκε το αποψινό Euroworking group

06.11.2015 13:16

http://www.protothema.gr/economy/

Οι θεσμοί περιμένουν εξηγήσεις από την Αθήνα καθώς δεν «βλέπουν» ικανοποιητική πρόοδο στη διαπραγμάτευση για τα ανοικτά μέτωπα – Επικοινωνία Τσίπρα-Γιουνκέρ ενόψει Eurogroup – Δεν κλείνει η τρύπα: Νέα, πρόσθετα μέτρα 2 δισ. για το 2017-2018!

Δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η τηλεδιάσκεψη του αποψινού Euroworking Group η οποία επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα λάμβανε την Δευτέρα το συμβούλιο Eurogroup για την δόση των 2 δισ. για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group ακυρώθηκε καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τα ανοικτά μέτωπα και θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη «σαφήνεια» και περισσότερες εξηγήσεις από την Αθήνα για τα προαπαιτούμενα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή ή εξέλιξη που να δικαιολογούσε τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα «αγκάθια». Ωστόσο, παραμένουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά τη διαβεβαίωση Αλεξιάδη χθες πως μέχρι σήμερα θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που έχουν ζητήσει οι πιστωτές προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ως το τέλος της χρονιάς και να μην τεθεί κίνδυνος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ ενόψει Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά εντός της ημέρας, ενόψει Eurogroup, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών θα τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά και τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Νέα, πρόσθετα μέτρα 2 δισ. για το 2017-2018!

Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα χθες, δεν φαίνεται να κλείνει συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών, ούτε όμως εμπνέουν εμπιστοσύνη τα σχέδια για φορολόγηση του τζόγου σαν αντιστάθμισμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ. Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει μεν ότι ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση ακυρώνεται, αλλά λέει πως τα ισοδύναμα θα ανακοινωθούν «σύντομα», αποφεύγοντας να θέσει καταληκτική διορία για σήμερα ή μέσα στο σαββατοκύριακο. Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Χθεσινές πληροφορίες έλεγαν πως σε τηλεδιάσκεψη με το επιτελείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές, το χάσμα για τα όρια προστασίας παραμένει αγεφύρωτο. Αποτέλεσμα τούτου δε, είναι να μην έχει νόημα η υποχώρηση που φέρεται πως έκανε η ελληνική πλευρά, να πέσει δηλαδή το όριο προστασίας της α΄κατοικίας από τις 200.000 ευρώ στα 180.000, έναντι 120.000 ευρώ αξίας που δέχονται οι δανειστές.

Και με όλα τα νέα μέτρα που διαρκώς ψηφίζονται πάντως, δεν φαίνεται να κλείνει η «τρύπα» στους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο. Μάλιστα η έκθεση με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ήλθε να υπενθυμίσει τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να προσδιορίσει από τώρα πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2017 και το 2018, βάζοντάς την έτσι στον τοίχο λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ακόμα χειρότερα, όλα πρέπει να γίνουν υπό άκρως αντίξοες συνθήκες που, σύμφωνα με την ίδια έκθεση , περιγράφονται από την συνέχιση της ύφεσης, με περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,4% φέτος (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 1,3%) και 1,3% το 2016. Επιπλέον, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,8% του ΑΕΠ (από 178,6% πέρυσι) και το 2016 θα αγγίξει το 200% (για την ακρίβεια, 199,7%), ενώ το 2017 θα περιοριστεί ελαφρώς στο 195,6%.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της η Κομισιόν τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα επιπλέον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, για να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Η δέσμευση αυτή αποτυπώνεται στη σελίδα 7 του τρίτου Μνημονίου, όπου αναφέρεται πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει στους δανειστές το φθινόπωρο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 με νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.

Επιπλέον, προβλέπεται ρητά πως ο τελικός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ εάν οι πιστωτές μας δεν πειστούν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018!

Πάντως, τα στοιχεία αυτά, και ιδίως οι προβλέψεις για το χρέος, ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017