“Πλήγωσε” την Ευρώπη το σκάνδαλο «Diesel-gate», ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές | Mikrometoxos.gr

“Πλήγωσε” την Ευρώπη το σκάνδαλο «Diesel-gate», ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές

26.09.2015 00:29

 

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η περασμένη εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δέχτηκαν έντονες πιέσεις από το σκάνδαλο με τις παραποιήσεις των τιμών εκπομπών ρύπων από τηVolkswagen, αλλά και από τις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, ενώ η προοπτική μιας επικείμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έπληξε επίσης τις μετοχές.

Παρά τη «βουτιά» της μετοχής της Volkswagen τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη, χάρη στην άνοδο στους κλάδους υγείας και χημικών. Ωστόσο, την Τρίτη σημειώθηκε ένα ευρύ sell-off στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μετοχή της VW να «βουλιάζει» σε 4ετή χαμηλά, παρασύροντας προς τα κάτω ολόκληρο τον κλάδο αυτοκινήτου, καθώς οι έρευνες για το σκάνδαλο διευρύνθηκαν στην Ασία και την Ευρώπη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν ένα ανοδικό «διάλειμμα» την Τετάρτη, πριν επιστρέψουν στο «βαθύ κόκκινο» την Πέμπτη, εν μέσω των ανησυχιών για τους κινδύνους που ενέχει το σκάνδαλο με τη Volkswagen για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να ανακάμψουν στο τέλος της εβδομάδας, περιορίζοντας τις απώλειές τους για το σύνολο της εβδομάδας, καθώς σχόλια της προέδρου της Federal Reserve βοήθησαν στο να περιοριστούν οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομία. Ο Stoxx 600 κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,6%.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 40% από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν πως η εταιρεία παραδέχθηκε τη χρήση ειδικού λογισμικού που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων. Το σκάνδαλο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με τον υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας να ισχυρίζεται ότι η εταιρεία παραποίησε τις τιμές των ελέγχων και στην Ευρώπη, ενώ ρυθμιστικές και εισαγγελικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Ωστόσο, αναταράξεις έχουν προκληθεί και στην ευρύτερη αγορά αυτοκινήτου, με τις εταιρείες να φοβούνται μια πτώση των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών.

Βαρύ πλήγμα δέχτηκε ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος παρά την άνοδό του κατά 2,77% την Παρασκευή, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 2,30%, ενώ συνεχίζει να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 20% από το ιστορικό υψηλό των 12.390,75 μονάδων που «άγγιξε» τον Απρίλιο.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο την Παρασκευή (+2,47%), καταφέρνοντας να κλείσει την εβδομάδα με κέρδος 0,1%, ενώ ο γαλλικός CAC 40, παρά το «άλμα» 3,07% στο τέλος της εβδομάδας, διολίσθησε κατά 1,22% στο σύνολο της εβδομάδας.

Στη Wall Street, επικρατούσε νευρικότητα στο σύνολο της εβδομάδας, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από το πότε η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017