Πιθανή η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, εάν νομοθετηθεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πιθανή η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, εάν νομοθετηθεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων

08.05.2016 11:05

Πιθανή φαίνεται να είναι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ελληνικού προγράμματος, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αξίας 86 δισ. ευρώ, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει κατά έξι μήνες. Και καθώς η αργοπορία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα αναφορικά με την αποπληρωμή δόσεων του Ιουλίου, το ΔΝΤ δηλώνει ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει ένα νέο δάνειο προς τη Ελλάδα, το οποίο όμως θα είναι ξεχωριστό από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Ταμείο συνεχίζει να αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εντός της επόμενης διετίας.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προτείνει η Κομισιόν ενόψει της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτό προχωράει σε μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Δεδομένου ότι μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017