Περπατούν προς την Ειδομένη μετά τις ανυπόστατες φήμες για άνοιγμα συνόρων

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Περπατούν προς την Ειδομένη μετά τις ανυπόστατες φήμες για άνοιγμα συνόρων

Με τα πόδια επιστρέφουν στην Ειδομένη ομάδες μεταναστών που είχαν μεταφερθεί σε διάφορα κέντρα διαμονής, μετά από την ανυπόστατη φήμη ότι σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα ανοίξουν τα σύνορα. Από χτες, οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ενώ η ΕΛ.ΑΣ αναζητά την «πηγή» που διακίνησε την φήμη.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό δήλωσε σήμερα στο Mega ότι ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που μοιράζουν τα φυλλάδια στην Ειδομένη και ζήτησε από όσους βρίσκονται στον καταυλισμό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συζητούν για το άνοιγμα των συνόρων.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να παίζουν «παιχνίδια σε βάρος της χώρας» ενώ ζήτησε από όσους βρίσκονται στην Ειδομένη και βοηθούν τους πρόσφυγες να είναι πολύ προσεκτικοί με όσα λένε για το άνοιγμα των συνόρων. (Αναλυτικά ΕΔΩ)

Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ οι ΜΚΟ

Σύμφωνα με το πληροφορίες, στο «στόχαστρο» της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει Μη Κυβερνητικές Ομάδες (ΜΚΟ), που υπό τον «μανδύα» της στήριξης των προσφύγων δεν αποκλείεται να παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη τους παρακινώντας τους να περάσουν παράνομα και μαζικά στα Σκόπια.

Η φήμη που διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων και από στόμα σε στόμα, είναι ότι μέλη του Ερυθρού Σταυρού και δημοσιογράφοι θα περπατήσουν μαζί με τους πρόσφυγες για να περάσουν όλοι μαζί τα σύνορα με την πΓΔΜ.

Κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικές αρχές που για περισσότερο από ένα μήνα έχουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό, τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες – ανάμεσα τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά- προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράχτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.

Οι αρχές γνωρίζουν ότι έχουν φθάσει στην Ειδομένη άτομα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο και παρουσιάζονται ως εθελοντές ενώ άτομα από τον χώρο των αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη έχουν βρεθεί τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Ξεκίνησε την Παρασκευή η απομάκρυνση των προσφύγων

Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε την Παρασκευή, με οκτώ λεωφορεία να αναχωρούν από το camp της Ειδομένης και να μεταφέρονται στην Ημαθία και την Πιερία.