Περικοπές και απολύσεις από αμερικανικές εταιρείες – «Απαντούν» στη συρρίκνωση κερδών και εσόδων – Απαισιόδοξες για το 2016 | Mikrometoxos.gr

Περικοπές και απολύσεις από αμερικανικές εταιρείες – «Απαντούν» στη συρρίκνωση κερδών και εσόδων – Απαισιόδοξες για το 2016

31.10.2015 02:56
Περικοπές και απολύσεις από αμερικανικές εταιρείες
«Απαντούν» στη συρρίκνωση κερδών και εσόδων – Απαισιόδοξες για το 2016
 
Περικοπές θέσεων εργασίας και επενδύσεων ανακοινώνουν μία μετά την άλλη αμερικανικές εταιρείες, καθώς εμφανίζονται απαισιόδοξες για το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστούν οι δύσκολες συνθήκες σε επίπεδο οικονομίας και αγορών.
Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, 165 αμερικανικές εταιρείες επικαλέστηκαν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στις προοπτικές κερδών και εσόδων τους, από 108 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ανάλυση της Thomson Reuters.
Μεταξύ των «δικαιολογιών» που «πρωταγωνίστησαν», ήταν το «δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον» και οι «παγκόσμιες αντιξοότητες».
Τα εταιρικά κέρδη και έσοδα έχουν συρρικνωθεί φέτος σε μεγάλο βαθμό λόγω του ισχυρού δολαρίου, της οικονομικής αποδυνάμωσης σε Κίνα και Βραζιλία, αλλά και της διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων.
Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος σημαίνει ότι τα κέρδη που αποκτώνται σε ξένο νόμισμα αξίζουν λιγότερο μόλις μετατρέπονται σε δολάρια.
Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές έχει πλήξει σημαντικά τις πωλήσεις των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών και η «βουτιά» των τιμών της ενέργειας, των μετάλλων και των ορυκτών έχει επιβαρύνει όχι μόνο τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και εξόρυξης, αλλά και τις εταιρείες που πωλούν σε αυτές.
Είναι σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις πρόβλημα, όπως φαίνεται από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των Amazon.com Inc., Alphabet Inc. (ιδιοκτήτριας της Google Inc.) καιMicrosoft Corp.
Ωστόσο, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας είναι οι βιομηχανικοί όμιλοι United Technologies Corp. και General Electric Co., ο τεχνολογικός κολοσσός HewlettPackard Co. και η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόσμο Schlumberger. Ακόμη και η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter Inc. και ο όμιλος βιοτεχνολογίας Biogen Inc. έχουν προαναγγείλει απολύσεις.
Μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν 205.759 περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά το γ’ τρίμηνο του έτους -ο μεγαλύτερος αριθμός από το γ’ τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.
Η Caterpillar Inc., εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα είναι «μικρότερες από το ήμισυ των επιπέδων του 2012», ενώ η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Whirlpool Corp. μείωσε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2015, σε 700-750 εκατ. δολ., από 750-800 εκατ. προηγουμένως.
Αυτές οι κινήσεις έρχονται ενώ τα συνολικά εταιρικά κέρδη του γ’ τριμήνου αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 2,8% σε ετήσια βάση. Μέχρι στιγμής, το 59% των εταιρειών έχουν αναφέρει έσοδα χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.
Την ίδια ώρα, μειώνονται και οι προσδοκίες για το 2016 -τον Ιούλιο οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή θα εμφανίσουν αύξηση 9,2% και 13,7% κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα αντίστοιχα, ενώ τώρα τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 4,8% και 5%.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017