Παρενέβη ο Ντράγκι: Επέκταση του QE και LTROs, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες. | Mikrometoxos.gr

Παρενέβη ο Ντράγκι: Επέκταση του QE και LTROs, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες.

03.12.2015 16:33
Χριστίνα Τζογανάκη
Χριστίνα Τζογανάκη
http://www.sofokleousin.gr/archives/270120.html
  • Παρενέβη ο Ντράγκι: Επέκταση του QE και LTROs

Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες. Συμπεριλαμβάνει στο QE τίτλους που εκδίδονται από τοπικούς φορείς των κρατών

Παρά τον γερμανικό «βραχνά» ο Μάριο Μάριοέκανε τη δέσμευσή του πράξη, προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα για την τόνωση της οικονομίας. Ο πρόεδος της ΕΚΤ ανακοίνωσε την επέκταση του εύρους και της διάρκειας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Μάρτιο του 2017ή και περισσότερο εάν χρειαστεί, όπως επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι το QE ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο η ΕΚΤ είχε κάνει σαφή τη δέσμευσή της να εξετάσει πιθανή επέκτασή του εάν αυτό απαιτηθεί για την οικονομική ανάκαμψη. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς asset για να περιλαμβάνει ομόλογα περιφερειών. «Αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στη ΕΕ», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα νέα μέτρα για τη διασφάλιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη  σημαντική επίδραση στην οικονομία. Στόχος των νέων μέτρων είναι να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα. Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ευέλικτη στο μέγεθος και τη χρονική διάρκεια του QE εάν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο, τόνισε ότι προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα πλήρη οφέλη των μέτρων μας νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να συνεισφέρουν και άλλες περιοχές πολιτικής.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τις πράξεις διευκόλυνσης μέσω των χαμηλότοκων δανείων (3μηνα LTROs).  Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι η απόφαση για την λήψη των μέτρων δεν ήταν ομόφωνη, αλλά είχε την στήριξη μιας μεγάλης πλειοψηφίας.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο +1,5% (από εκτίμηση +1,4% τον Σεπτέμβριο), στο +1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η δομική ανεργία και η αναιμική δυναμική ανάπτυξης.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό η ΕΚΤ αναμένει ότι θα αυξηθεί την επόμενη διετία και θα επιστρέψει αργά στο στόχο του κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο +0,1% το 2015, στο +1% το 2016 και στο 1,6% το 2017. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσει ότι διεξάγεται ενδελεχής αξιολόγηση των παραγόντων που επιβραδύνουν την επιστροφή του πληθωρισμού κάτω ή κοντά στο 2%.

Οι διαφωνίες με Βάιντμαν

Κάθε φορά που ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει «μη ορθολογικά οικονομικές απόψεις» (πάντα κατά τους Γερμανούς) καταφθάνει η επίθεση από τον έτερο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, ο κ. Βάιντμαν δεν παραλείπει, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, να είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που διαφωνεί με τις αποφάσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε αγορές ομολόγων ή επιτόκια-πέναλτι για τις τράπεζες που επιμένουν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ και όχι να τα διοχετεύουν –όπως υποτίθεται ότι είναι ο «θεσμικός τους ρόλος»– στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε περίεργο που και τώρα η απόφαση για τα επιτόκια δεν ήταν… ομόφωνη.

Ο επικεφαλής της Bundesbank έχει τη συνήθεια να διαφωνεί με τις δηλώσεις (και τις προθέσεις) του Μάριο Ντράγκι. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του στο έσπευσε να κατακεραυνώσει την ΕΚΤ, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος στα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Nτράγκι, για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Ο Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η διατήρησή του QE για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επιλύει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η χαλαρή πολιτική χάνει την αποτελεσματικότητά της» ανέφερε.«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν πρέπει να συνεχιστεί περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε.

Τα «στοιχήματα»

Αναλυτές της Citigroup είχαν εκτιμήσεις ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση το Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου, πράγμα που είχε επιβεβαιώσει ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Οκτωβρίου. Μερικοί από τους αξιωματούχους της τράπεζας έχουν καταστήσει σαφές ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να κριθεί εάν είναι απαραίτητη η περαιτέρω χαλάρωση ή εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι επαρκές.
Το εάν ένα επιπλέον πρόγραμμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι υπό αμφισβήτηση. Παραδοσιακά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων, αποδυναμώνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία και δίνουν ώθηση στην οικονομία. Τουλάχιστον θεωρητικά.
Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Το ευρώ βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να επιβραδύνεται και οι βασικοί δείκτες της περιοχής πασχίζουν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,30% από -0,20% προηγουμένως μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν από την αγορά.
Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%.
Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,30%. Η απόφαση της ευρωτράπεζας ήταν ευρέως αναμενόμενη.
Ανοδική αντίδραση για το ευρώ
Αμεση ήταν η αντίδραση του ευρωπαϊκού νομίσματος στον απόηχο της ανακοίνωσης της ευρωτράπεζας για την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ευρώ καταγράφει ράλι σχεδόν 2% στα 1,0812 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017