Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς…

30.08.2015 03:33

Μπορεί το χρηματιστήριο να βρίσκεται ουσιαστικά στα τάρταρα πλησιάζοντας τα χαμηλά του 2012, παρόλα αυτά πλέον το πολιτικό ρίσκο που ήταν και ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας μηδενίζεται. Μπροστά μας πλέον έχουμε ίσως την τελευταία εκλογική αναμέτρηση μιας και πλέον ο όρος μνημόνιο αντιμνημόνιο μας τελείωσε.

Πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις δοκίμασαν και εξάντλησαν όλη την λαϊκή ρητορική τους με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πλέον να καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την δουλειά και την σωστή διαχείριση της “επιχείρησης” που λέγεται κράτος.

Ουσιαστικά το κράτος είναι σαν μία επιχείρηση ή ακόμα πιο απλά σαν ένα νοικοκυριό που δεν χρειάζεται καν να βγάζει κέρδη απλά πρέπει να εξισορροπεί έσοδα με δαπάνες για να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει στους πολίτες του παροχές βοηθώντας πάντα τις αδύναμες ομάδες. Το κράτος σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες του, αν και έχει ακόμα λίπος εξισορροπώντας σημερινές αδικίες για να φτάσει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρει και μάλιστα σε γρήγορο ρυθμό είναι να μπορέσει να προσελκύσει ξένες και Ελληνικές επενδύσεις φτιάχνοντας σιγά σιγά ένα τέτοιο σταθερό και δίκαιο περιβάλλον που να πείσει τα όποια επενδυτικά κεφάλαια να έρθουν. Το μνημόνιο ως σκοπό έχει ουσιαστικά το νοικοκύρεμα του με την διαφορά πως πρέπει να εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο.

Από την στιγμή που η χώρα έρθει σε δημοσιονομική ισορροπία και καταφέρει να βγει στις αγορές να δανείζεται τότε μπορεί ουσιαστικά και με αργούς και σταθερούς ρυθμούς να αλλάξει τα κακώς κείμενα ειδικά στην φορολογία για να μπορέσει να επανακάμψει. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν οι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο προσπαθώντας να πείσουν ότι ο δρόμος είναι εύκολος να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα.

Η απελθούσα κυβέρνηση ήταν και η τελευταία που απέδειξε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και ίσως είναι και η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχοντας χάσει τα πολιτικά βαρίδια να μπορεί με την βοήθεια της ΕΕ να ανακάμψει. Φυσικά έχει σημασία να υπάρξει μία σταθερή και καλύτερα τεχνοκρατική κυβέρνηση που όσο πιο γρήγορα και σωστά διαχειριστεί την κατάσταση και τα Ευρωπαικά κονδύλια τόσο πιο γρήγορα κάνει την θετική διαφορά. Σε περίπτωση που αυτό δεν το καταλάβουμε ή δεν το καταφέρουμε τότε η Ελλάδα μπορεί να βυθιστεί σε μία πολυετή ύφεση.

Φυσικά τα πολιτικά δεδομένα πλέον είναι θετικά για το μέλλον με την ΕΕ να θέλει να βοηθήσει με όλους τους τρόπους να πετύχουμε την ανάκαμψη αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πολιτική της ήταν σωστή και δίκαιη απέναντι σε όλα τα κράτη. Στα αρνητικά στην παρούσα έχουμε μία αρνητική τουλάχιστον χρηματιστηριακά συγκυρία μιας και το σύνολο των χρηματιστηρίων έχει γυρίσει μεσοπρόθεσμα αρνητικά μετά από χρόνια.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται σε μία άλλη φάση από τους ξένους με το μόνο της πρόβλημα να είναι ο χρόνος και όχι τόσο οι τιμές.

Μπροστά μας έχουμε σαν πιο σημαντικό γεγονός την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού κλάδου μιας και μετά τα stress tests θα δούμε το μέγεθος της. Φυσικά το πως το που και το πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν έχει να κάνει με τα stress tests και με τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Το μόνο θετικό δεδομένο που έχουμε είναι πως τα δάνεια είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση των αναμενομένων μιας και τα CC βοήθησαν στο να υπάρξουν σημαντικές καλύψεις από τους έχοντες φοβούμενοι τυχόν κούρεμα καταθέσεων.

Από την άλλη έχουμε αρκετές μικρομεσαίες εταιρίες να προβληματίστηκαν τόσο από ρευστότητα όσο και από τα CC κάτι που θα φανεί στα αποτελέσματα του επόμενου διαστήματος. Από την άλλη και το τσουνάμι των CC θα φανεί στα μακροοικονομικά της χώρας μέχρι και τέλος του χρόνου ενώ το πώς θα αποκλιμακωθούν τα CC έχει σημασία το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα λόγω της κατάστασης ουσιαστικά είχε σημαντικές απώλειες από τον κλάδο μιας και αρκετά δις πήγαν στην μαύρη τρύπα του τραπεζικού κλάδου με κύριο ένοχο τις ίδιες τις πολιτικές. Αυτό το ποσό έχει προστεθεί ουσιαστικά στον βραχνά του χρέους που προβληματίζει μεν σαν μέγεθος και που παρόλα αυτά για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να κουρευτεί αν μη τι άλλο με μεγάλη επιμήκυνση σε χρόνο.

Σημαντικός παράγοντας είναι η συμμετοχή ή όχι του IMF στο πρόβλημα της Ελλάδος μιας και η συμμετοχή του από την μία θεωρείται τεχνοκρατικά αν μη τι άλλο δεδομένη ενώ από την άλλη είναι και ο παράγοντας εκείνος που ουσιαστικά επιμένει πως πρέπει να υπάρξει κούρεμα στο χρέος. Αυτό θα φανεί το επόμενο τρίμηνο και θα είναι ουσιαστικά ο χορηγός εκείνος περισσότερο στην ψυχολογία για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Άλλο ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα βοηθήσει ουσιαστικά σημαντικά την οικονομία είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE κάτι που ουσιαστικά θα είναι η απαρχή της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.

Τεχνικά η αγορά μας και εν μέρει είδε τα χαμηλά του 2012 τουλάχιστον από τον f25 ενώ βραχυπρόθεσμα έχουμε αντίσταση το 651 του ΓΔ που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 708 που στην παρούσα είναι και το stop μας σε ημερήσιο.

Οι ζώνη των 620 μονάδων είναι βραχυπρόθεσμη αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς το 580. Το πολύ σημαντικό δεδομένο στην παρούσα είναι πως το νέο μας μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης είναι οι 767 μονάδες που σε περίπτωση κατοχύρωσης αλλάζουν μετά από 1 ½ χρόνο την πτωτική τάση σε ανοδική.

Την τελευταία τριετία είδαμε πως αρκετές εταιρίες έχουν ουσιαστικά δείξει χαρακτήρα και έχουν καταγράψει χαμηλά από το 2012 δείχνοντας πως δεν είναι όλες στην ίδια μοίρα. Από την άλλη τα CC δεν έχουν προβληματίσει το σύνολο, μιας και οι περισσότερες εισηγμένες και μη ήταν έτοιμες για αυτό το ενδεχόμενο.

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς, με την διαφορά ότι χρειάζεται μία σταθερή και δυνατή κυβέρνηση που θα μπορέσει να πάρει στις πλάτες της την εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και να διαχειριστεί με δουλειά και σωστή τακτική το πακέτο που δίδεται από την Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά από την συγκρότηση της, ενώ σημείο καμπή για την Ελληνική αγορά είναι η νέα ανακεφαλαίωση του τραπεζικού κλάδου γεγονός που θα δώσει άμεσα σημαντική ανοδική κίνηση στο σύνολο πλέον της αγοράς.

Mέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε μετρητά θυμίζοντας πως τεχνικά η αγορά θα βγει ανοδική μεσοπρόθεσμα μετά τις 760 μονάδες. Φυσικά τα CC πρέπει να αρθούν σταδιακά όσο το δυνατόν γρηγορότερα μιας και έχουν προβληματίσει τόσο πολλές εταιρίες αλλά και πολλά εγκλωβισμένα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εγκλωβιστεί ουσιαστικά ειδικά σε money market προϊόντα.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SECURITIES

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017