Παραιτήθηκαν οι CEO & CFO της Globo μετά από κατηγορίες παραποίησης οικονομικών στοιχείων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Παραιτήθηκαν οι CEO & CFO της Globo μετά από κατηγορίες παραποίησης οικονομικών στοιχείων

26.10.2015 12:47

Παραιτήθηκαν οι CEO & CFO της Globo μετά από κατηγορίες παραποίησης οικονομικών στοιχείων

Την παραίτηση τους υπέβαλλαν ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών κινητών τηλεφώνων Globo μετά τις κατηγορίες για ψευδή οικονομικά στοιχεία από το αμερικανικό Hedge Fund Quintessential Capital Management.

Αν και η εταιρεία διαψεύδει τις κατηγορίες παραποίησης των οικονομικών της, ο CEO Κωστής Παπαδημητρακόπουλος και ο CFO, Δημήτρης Γρυπάρης, παραιτήθηκαν ενώ ανεστάλησαν και τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Γεράσιμου Μπονάνου.

Το ΔΣ της Globo που είναι εισηγμένη στη δευτερεύουσα αγορά Aim, του London Stock Exchange ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή που “έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους κατάλληλους συμβούλους σε σχέση με τα επόμενα βήματα και προκειμένου να εξακριβώσει την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας”.

Το hedge fund υποστηρίζει σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, πως περίπου 40 διανομείς της Globo ανά τον κόσμο είναι είτε ανύπαρκτοι, είτε δεν έχουν σχέση μαζί της, αναφέροντας πως το 60% των πωλήσεων είναι “κατασκευασμένο”.

Το Hedge Fund αναφέρει πως “μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών”, και ότι τελικώς η Globo Plc υπερεκτίμησε έσοδα και κέρδη μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.

Η Globo αντέδρασε και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία “διαψεύδει πλήρως όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην παρούσα έκθεση”, ενώ ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχή της, ώστε να μπορεί να παρέχει μια πιο λεπτομερή απάντηση.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος πούλησε 42 εκατ. μετοχές και πλέον κατέχει 27,7 εκατ. μετοχές (ήτοι το 7,42% από 18,67% προηγουμένως), ενώ η Canaccord Genuity Ltd. σταμάτησε με άμεση εφαρμογή να λειτουργεί ως ειδικός διαπραγματευτής της μετοχής.

Επίσης, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος δέσμευσε 10.000.000 μετοχές της Globo Plc υπό τους όρους ενός προσωπικού δανείου με την Lantau Holdings Ltd, το οποίο θα χρεοκοπήσει στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης έπειτα από τις δύο μέρες αναστολής διαπραγμάτευσης των εταιρικών μετοχών.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017