Παράταση της αβεβαιότητας για την “Χειμαζόμενη” Ελληνική Οικονομία | Mikrometoxos.gr

Παράταση της αβεβαιότητας για την “Χειμαζόμενη” Ελληνική Οικονομία

14.04.2016 08:14

“Η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει το νέο Φορολογικό και Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχει πρότερη έγκρισή του από τους Θεσμούς, μπορεί να καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της, αλλά ως διαπραγματευτική τακτική είναι υψηλού ρίσκου” τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το ρίσκο δεν έχει βέβαια να κάνει με το “Grexit”, το οποίο άλλωστε στους κόλπους της ΕΕ και μέχρι τις 23 Ιουνίου θεωρείται ως απαγορευμένη λέξη, στην τρέχουσα φάση, αλλά με τη μετάθεση της οιασδήποτε συμφωνίας για αργότερα. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας για την “Χειμαζόμενη” Ελληνική Οικονομία, αύξηση του κινδύνου του “Grexit” και ενίσχυση της όποιας πιθανότητας υπογραφής νέου μνημονίου.

Με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις να παραμένουν ανησυχητικές και χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το “Brexit”, γίνεται προφανές ότι η συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί χθες, αντί για αύριο.


Όσον αφορά το ΔΝΤ, σε σημείωμά του αναφέρει ότι το Ελληνικό χρέος είναι πολύ πιθανά μη βιώσιμο, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016, προβλέποντας πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2017 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 (συμφωνία στο μνημόνιο για 3,5% του ΑΕΠ το 2018), με τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη να αναθεωρείται προς τα κάτω στο +1,25%.

Επιπρόσθετα το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση -1% για το 2016 και αύξηση της ανεργίας στο 25,2%.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο με βάση τα παραπάνω και τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στις διαπραγματεύσεις, κινείται καθοδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του (σωρευτικές απώλειες -2,3%)…

Mε τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα να υποχωρεί (-8,6% στα 43,5 δισ. μέχρι στιγμής την τρέχουσα εβδομάδα) και την εικόνα των Κρατικών χρεογράφων να παραπέμπει σε αύξηση της αβεβαιότητας μετά και τις σημερινές εξελίξεις.

Στο Εξωτερικό, οι Αγορές επικρότησαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας (αύξηση των εξαγωγών κατά 11,5% το Μάρτιο), παρά τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία.

“Το ενδιαφέρον των επενδυτών, πλην βεβαίως της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) που θα έχει χρώμα Ελλάδας, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, θα εστιασθεί:-

Στη συνάντηση των Πετρελαιοπαραγωγών στη Ντόχα στις 17/4 (το Πετρέλαιο έχει ενισχυθεί βάσει εκτιμήσεων για απόφαση διατήρησης της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα)…

Στα μακροοικονομικά στοιχεία (πληθωρισμός Ευρωζώνη & ΗΠΑ στις 14/4, ΑΕΠ Κίνας στις 15/4) και… 

Στα εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μηνου του 2016 στις ΗΠΑ, τα οποία ξεκίνησαν και επίσημα με αυτά της Alcoa.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017