Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους -σήμερα ο Δ.Τζάνας της Κύκλος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους -σήμερα ο Δ.Τζάνας της Κύκλος

17.02.2016 00:45

“Η διήμερη βίαιη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε συνέχεια της ‘νηοπομπής’ 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, δεν είχε τη συνέχειά της” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ανεπαρκούς όγκου συναλλαγών, σε σχέση με το στόχο της υπέρβασης των 500 μονάδων, οδηγώντας εκ νέου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, με την τεχνική ανάλυση να έχει τον πρώτο λόγο ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες και οι όγκοι κάτω από τα τριψήφια επίπεδα.

Ειδικότερα, η ακραία μεταβλητότητα σχετίζεται με τον καθησυχαστικό λόγο του Μάριο Ντράγκι και τις διαβεβαιώσεις για νέες δράσεις από πλευράς ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας δηλαδή την πολιτική “ενέσεων” ρευστότητας προς τις Αγορές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα αυξημένα “μαξιλάρια” (ενισχυμένα ίδια κεφάλαια) των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, δεν είναι αρκετά για να πεισθούν οι Αγορές για την ικανοποιητική κατάστασή τους, εν όψει των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων (έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διάβρωση των εσόδων λόγω αρνητικών επιτοκίων, περαιτέρω επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης).

Επί πλέον, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μιας πιθανής νέας κρίσης (τρόπος λειτουργίας Τραπεζικής ένωσης, ύψος πόρων υφιστάμενων Ταμείων, αδυναμία δράσεων από Εθνικές Κυβερνήσεις) δεν κρίνονται ως επαρκείς στο βαθμό που αυτή εκδηλωθεί. Έτσι, η αξιοπιστία των δηλώσεων τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και της Ντανιέλ Νουί έχουν “τραυματιστεί”.
Επιπλέον, οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη γεωπολιτική αστάθεια που παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση στη Συρία, όπου αποτυγχάνουν μέχρι τώρα οι προσπάθειες για διακοπή των βομβαρδισμών. Αναπόφευκτα, οι εκεί δραματικές εξελίξεις οξύνουν το προσφυγικό πρόβλημα, που απειλεί πλέον ανοικτά την Ευρωπαϊκή συνοχή καθώς 4 Χώρες ζητούν τη λήψη ακραίων μέτρων, με ενδεχόμενες παρενέργειες στη εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν και τη ελεύθερη διακίνηση εντός της Ε.Ε. (!)

Στα καθ’ ημάς, δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για τα της ψήφισης των νομοσχεδίων (Ασφαλιστικό – Φορολογικό) και του χρόνου της αξιολόγησης. Με την πιθανή εκτίμηση ωστόσο ότι θα συντελεστούν πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) κατά τη ρήση του επιτρόπου Μοσκοβισί.

Επομένως, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βίαιης αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την επίδοση των 440 μονάδων (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης) να συνιστά πυθμένα του Γενικού Δείκτη.

Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η διαδικασία της συσσώρευσης θα οδηγήσει σύντομα το Γενικό Δείκτη σε πορεία υπέρβασης των 500 μονάδων στο βαθμό που οι όγκοι είναι επαρκώς υψηλοί.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017