Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους- Σήμερα ο κ. ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΑΣ της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους- Σήμερα ο κ. ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΑΣ της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

09.06.2016 00:01

ΣΗΜΕΡΑ ο κ. ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΑΣ της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

Νέα ενδοσυνεδριακά υψηλάό 28 εβδομάδων στις 658,99 μονάδες κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την έκταση στο Ελληνικό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.ευρώ, την θετική αξιολόγηση της Οικονομίας και την επαναφορά του “waiver” των Ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο άξια αναφοράς είναι η σημαντική υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας μέσα στον Ιούνιο (-43,3% σε μηνιαία βάση στα €58,5 εκατ.), καθώς η σωρευτική άνοδος του Γενικού Δείκτη, άνω του 25%, στο 3μηνο Μαρτίου – Μαΐου, σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα για το “Brexit” και οι εκλογές στην Ισπανία καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς στην τρέχουσα φάση.

Στοιχεία όπως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα €87,89 δισ στα τέλη Απριλίου (€4,33 δισ εξ’ αυτών μέσα στο 2016), η αρνητική πιστωτική επέκταση (-1,9% τον Απρίλιο) και το ύψος των καταθέσεων €121,43 δισ (χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003) συνεχίζουν να προβληματίζουν…

Ωστόσο η σταδιακή μείωση της εξάρτησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον ELA (€68,1 δισ έως τις 22/6/16, έναντι €75,8 δισ έως τις 13/1/2016), η προώθηση των Αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα η έξοδος στις Διεθνείς Αγορές από εταιρείες (νέα ομολογιακή έκδοση της Τιτάν 5ετούς διάρκειας ύψους €250 εκατ. με προσφερόμενη απόδοση κάτω του 4% και πλησίον ίσως και του 3,5%!!!!!) δείχνουν πως το κλίμα για την Ελλάδα μπορεί να αλλάζει.

Η κρίσιμη δοκιμασία, εκτός αρνητικής έκπληξης, θα είναι αυτή του τελευταίου 3μήνου του 2016, όπου θα φανούν τα αποτελέσματα της “Ατμομηχανής” της Ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή του Τουρισμού, αλλά και οι αντοχές και η ανέχεια των φορολογούμενων.

Άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι το Φθινόπωρο, ένταξη στο “QE” των Ελληνικών ομολόγων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εξελίξεις με το Ελληνικό χρέος, αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ανοίγοντας το δρόμο για την χαλάρωση των “capital controls”.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για την εγχώρια Αγορά, καίτοι η τελευταία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της πλειονότητας των ξένων Αγορών από την αρχή του έτους.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017