Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους (σήμερα ο Στρ.Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ) | Mikrometoxos.gr

Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους (σήμερα ο Στρ.Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ)

10.03.2016 00:31
“Ως φυσιολογική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, μετά από 9 συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και σωρευτικά κέρδη 18,85% σε επίπεδο κλεισίματος, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις εκ νέου με τους Επικεφαλής των Θεσμών για τις Μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Μάλιστα η επιστροφή τους μετά τη Σύνοδο του Eurogroup και τα τεκταινόμενα σε αυτό, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της Αξιολόγησης έως το Πάσχα, αποτελώντας και το βασικό λόγο της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των Κρατικών χρεογράφων και ιδιαίτερα αυτή του διετούς λήξης 2017.
Ειδικότερα, η απόδοση του διετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 9,18% στις 08/03/16, 646 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους στις 15/02/16, επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί στις 14/01/16, παραμένοντας χαμηλότερα έναντι της απόδοσης του 5ετούς (10,5% στις 08/03, 458 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους). Στη δημοπρασία των ΕΓΕΔ 3μηνης διάρκειας, το μεσοσταθμικό επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7% ως αναμενόταν (έκλεισε 13 μήνες στα ίδια επίπεδα), με τα αντληθέντα κεφάλαια να ανέρχονται σε €1,3 δισ.
Στα άξια αναφοράς ότι, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από ανεπτυγμένη (developed) σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging) από τον οίκο FTSE, που τίθεται σε εφαρμογή στις 18 Μαρτίου (προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.), έχουμε και την επικείμενη αλλαγή της Νομοθεσίας, με την κατάργηση της υποχρεωτικής κατάρτισης 3μήνων και 9μήνων από τις εισηγμένες και την παράταση της προθεσμίας για τη δημοσίευση των ετήσιων και 6μηνιαίων αποτελεσμάτων σε τέσσερις μήνες και τρεις μήνες αντίστοιχα από την λήξη της περιόδου αναφοράς.
Σίγουρα η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μειώνει τα έξοδα των εισηγμένων εταιρειών, από την άλλη όμως περιορίζει κατά 50% την επίσημη επικοινωνία (πλην των εταιρικών ανακοινώσεων) μεταξύ εισηγμένων και επενδυτών, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας από την ECB αύριο και συνεχίζοντας με τη FED στις 16/3 και στις BoE και SNB στις 17/03. “Το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων που δε μπορούν να απεκδυθούν οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να παρέχει ‘ανεξάντλητη’ ρευστότητα στο σύστημα, αλλά παράλληλα ενισχύει συνεχώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Θεσμικοί κυρίως επενδυτές, οδηγώντας σε σημαντική στρέβλωση των αποδόσεων σχετικά με το κίνδυνο της επένδυσης” επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017