Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους (σήμερα ο Δημ. Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ)

“Η 9η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. διαμορφώνει, πλέον, προϋποθέσεις εκπλήρωσης των προσδοκιών όσων έδιναν θετική ψήφο για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό προκύπτει από την επίσπευση των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, με την άμεση επάνοδο των Εκπροσώπων των Δανειστών, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών επί των συζητουμένων θεμάτων (δημοσιονομικό κενό, Ασφαλιστικό / Φορολογικό νομοσχέδιο).
Μειώνεται έτσι δραστικά η αβεβαιότητα και εκτρέφεται η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξέλιξη που έμμεσα ανήγγειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, συνιστούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αλλαγή ρότας στο υπερπουλημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ανοδική κίνηση με τους μάλλον υποτονικούς ακόμη όγκους συναλλαγών, θα δοκιμαστεί από τις αντιστάσεις της περιοχής των 575 – 580 μονάδων, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, σηματοδοτώντας μια περίοδο συσσώρευσης που ωστόσο μπορεί εύκολα να υπερπηδηθεί αν έλθουν οι αυξημένοι όγκοι.
Σενάριο που μπορεί να υποβοηθηθεί από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών (rebalancing) που μπορεί να φέρουν νέες κεφαλαιακές ροές που κατά την Bofa θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ.

δτζανας

Από την άλλη πλευρά, η όξυνση των εξελίξεων περί το Προσφυγικό και η μετάθεση των αποφάσεων για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (πάλι με συμμετοχή και της Τουρκίας που ζητεί “τα πάντα”), οδηγεί την Ελληνική Οικονομία σε “αχαρτογράφητα ύδατα”. Και τούτο γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το βαθμό Ελληνοτουρκικής συνεννόησης, για το σύνολο πλέον των θεμάτων που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις.
Επομένως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήδη κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της σχέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές και των γεωπολιτικών εξελίξεων της Περιοχής, θα κληθεί να “ψηφίσει” για την προοπτική των Ελληνοτουρκικών σχέσεων (ένταση ή βελτίωση δηλαδή). Διαγράφεται δηλαδή μια ακόμη πηγή για πρόσθετη μεταβλητότητα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.
Τέλος, τα δεδομένα αυτά που καταγράφηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιβεβαιώνουν ότι η κρίση συνοχής στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα επιτείνεται, με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να επιδιώκουν να προωθήσουν θέσεις που πρακτικώς καταργούν τη συνθήκη Σένγκεν.
Έτσι, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή πωλήσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο Μάριο Ντράγκι καλείται την Πέμπτη να μιλήσει και κυρίως να δράσει με τρόπο που να είναι πειστικός για τις Αγορές, σε σχέση με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει τη διαφαινόμενη είσοδο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο σπιράλ του αποπληθωρισμού, αντιμετωπίζοντας ίσως τη δυσκολότερη αποστολή της καριέρας του.
* ,