Πανωλεθρία στη διεθνή αγορά πετρελαίου με τιμές κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πανωλεθρία στη διεθνή αγορά πετρελαίου με τιμές κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι

12.01.2016 23:17
Από το κακό, στο χειρότερο εξελίσσονται τα πράγματα για το πετρέλαιο, το οποίο την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 «έσπασε» και το φράγμα των 30 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2003, σπέρνοντας τον πανικό στους απανταχού επενδυτές.
Συγκεκριμένα, η προθεσμιακή τιμή του πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) των συμβολαίων παράδοσης Φεβρουαρίου 2016 υποχώρησε για λίγη ώρα στα 29,93 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX αργά το απόγευμα, για να περιορίσει τελικά τις ημερήσιες απώλειές του σε 2,87% ή 90 σεντς, κλείνοντας στα 30,51 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι.
Για το πετρέλαιο διεθνούς αναφοράς Brent, οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων παράδοσης Φεβρουαρίου 2016 στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE του Λονδίνου κατέγραψαν πτώση 1,87% ή 59 σεντς, για να περιοριστούν στα 30,96 δολάρια, έχοντας καταγράψει χαμηλό ημέρας και 12ετίας στα 30,40 δολάρια.
Αν και η νέα καθίζηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στις συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Κίνας, η τεράστια πτώση του πετρελαίου έχει αρχίσει να γίνεται ενδημική στις αγορές, που αυτο-τροφοδοτούν – λόγω «μεταδοτικού πανικού» – την κατακρήμνιση των τιμών.
Μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη, το πετρέλαιο απώλεσε συνολικά το 7% της αξίας του, ανεβάζοντας τις απώλειες αθροιστικά σε 17% στο νέο έτος μέχρι στιγμής. Την τρέχουσα εβδομάδα, οι Barclays, Macquarie και Bank of America Merrill Lynch μείωσαν περαιτέρω τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου το 2016, με την Standard Chartered να εκτιμά ότι ίσως δούμε την τιμή να υποχωρεί μέχρι τα 10 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε μια ιδιαιτερότητα της ημέρας, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε στις διεθνείς αγορές στα πρώτα λεπτά μετά την είδηση της φονικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017