ΠΑΝΓΑΙΑ: Δύο σερί πλαφόν, κφση 1,28 δισ. ευρώ και τι έπεται… | Mikrometoxos.gr

ΠΑΝΓΑΙΑ: Δύο σερί πλαφόν, κφση 1,28 δισ. ευρώ και τι έπεται…

01.01.2016 14:56

ΠΑΝΓΑΙΑ: Στην πλειοψηφία του το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από κτήρια γραφείων και καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μετοχή έχει ενταχθεί στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς αλλά οι βασικοί μέτοχοι θα επιδιώξουν στο μέλλον την ενίσχυση της διασποράς και την ένταξη του τίτλου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το NAV της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ (στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε τη χρυσή πιστοποίηση LEED, που χορηγείται από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (US Green Building Council), είναι το Karela Office Park στην Αττική Οδό, και το οποίο σήμερα μισθώνεται εξ ολοκλήρου από τον όμιλο του ΟΤΕ. Το ακίνητο αποκτήθηκε προ διετίας από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

ΠΑΝΓΑΙΑ: Με δύο πλαφόν (σχεδόν) του 20% η τιμή της έφθασε στα 5,0300 ευρώ και με ελάχιστες συναλλαγές.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ την πρώτη ημέρα άλλαξαν χέρια 338 κομμάτια και την επόμενη (31/12) άλλα 213 τμχ, συνολικά 551 τμχ. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται τώρα στα 1,28 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στη θεωρητική NAV.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων θα είναι από τους πρώτους που θα ξαναδώσουν το παρόν στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μετά την Πανγαία, αναμένεται να ακολουθήσει και η Quest ΑΕΕΑΠ της φερώνυμης εταιρείας η οποία δρομολογεί σχέδια εισφοράς των ακινήτων της στη νέα εταιρεία με σκοπό την αυτόνομη εισαγωγή στο Χ.Α στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

ΟΜΩΣ Το μεγάλο ΝΕΟ για το ΧAA στο μέτωπο της προσέλκυσης νέων εταιρειών από τον κλάδο των ακινήτων, θα είναι η εισαγωγή της μιας εκ των δύο ΑΕΕΑΠ που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν προκειμένου το Δημόσιο να εκμεταλλευτεί μέρος της ακίνητης περιουσίας του….

Baγγέλης Τσ.

 

—————————ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ———————————–

Π2ΡΟΙΣΤΟΡΙΑΔι

Διευκρινίσεις αναφορικά με την πώληση του 66% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ» από την Εθνική Τράπεζα στην IREP έδωσε σήμερα  στη δημοσιότητα η εταιρεία.(17/3/2015).

Όπως ανακοινώθηκε, η Invel Real Estate Partners δεν είναι ιδιώτης αλλά επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) και επενδύει σε ακίνητα υπό τη διοίκηση μιας διεθνούς ομάδας ιδιαίτερα έμπειρων στελεχών με επικεφαλής τον ιδρυτή, μέτοχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου.

 

Η εμπειρία της ομάδας σε επενδύσεις ακινήτων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε «sale and lease back» συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη με αντισυμβαλλόμενους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ιnvel Real Estate Partners δεν είναι εταιρεία συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων (πχ Ισραηλινών) ούτε ανήκει ή ανήκε ποτέ στον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ (Beny Steinmetz).

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί συμμετοχής του κ. Steinmetz στο μετοχικό σχήμα της Invel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας είναι ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε εμμέσως στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» και ουδεμία άλλη ανάμιξη έχει με την Invel Real Estate Partners.

To συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ανήλθε στο ποσό των 653 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ συνιστούν ίδια κεφάλαια με καταβολή 161 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκατ.ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων προήλθε από ομάδα διεθνών επενδυτών ενώ η συναλλαγή περιελάμβανε χρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing).

Τέλος, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση, μέσω της συνεργασίας των δύο ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Invel, ο στόχος των μετόχων ήταν και είναι η εδραίωση της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ως μιας ελληνικής εταιρείας με ηγετική θέση στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και η μεγαλύτερη στο χώρο του real estate, η «ΠΑΝΓΑΙΑ» ολοκλήρωσε επενδυτικές συμφωνίες συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές επενδύσεις. Το δε επιχειρηματικό πλάνο της «ΠΑΝΓΑΙΑ» προβλέπει περαιτέρω επενδύσεις της τάξης των 1-1,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

 

 =============

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εθνική Τράπεζα: «Καλοδεχούμενη» οιαδήποτε έρευνα για την πώληση της «Πανγαία»

Εθνική Τράπεζα: «Καλοδεχούμενη» οιαδήποτε έρευνα για την πώληση της «Πανγαία»

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Εθνική Τράπεζα οιαδήποτε έρευνα από τις Αρχές σχετικά με την πώληση της εταιρείας «Πανγαία», κατόπιν δημοσιευμάτων βάσει των οποίων η υπόθεση της πώλησης τίθεται υπό δικαστική έρευνα.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή δημοσίευμα (15.3.2015) για την πώληση της εταιρείας «Πανγαία» υπενθυμίζει ότι η συμφωνία πώλησης της εταιρείας ολοκληρώθηκε με διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις που πέραν της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων: α) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCompetition) , β) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και γ) τον Monitoring Trustee. Τέλος, η καταλληλότητα του επενδυτή ως μετόχου της Πανγαίας, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ευνόητο είναι ότι είναι καλοδεχούμενη οιαδήποτε έρευνα από τις Αρχές».

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017