Παγκόσμιος τρόμος από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Τζακάρτα

Παγκόσμιο τρόμο έχει προκαλέσει το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, λίγες μόνο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στην πιο τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στην κεντρική πλατεία Σουλταναχμέτ.

Οι βομβιστικές επιθέσεις σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος. Οι Αρχές της Ινδονησίας βρίσκονται εδώ και καιρό σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους που έχει έντονη παρουσία στη χώρα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για έξι νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Ανάμεσα στα θύματα φέρεται να είναι ένας αστυνομικός.
Μετά την πρώτη έκρηξη ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών για τουλάχιστον 1,5 ώρα στους δρόμους της ινδονησιακής πρωτεύουσας.
Διεθνή ΜΜΕ μιλούν για έως και δέκα εκρήξεις που σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, έξω από εμπορικό κέντρο και κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη.
Τρεις από τους βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους σε καταστήματα Starbucks ενώ άλλοι δύο ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Associated Press. Πληροφορίες μιλούν για άλλους έξι ενόπλους που κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης.

 

Οι εκρήξεις έγιναν έξω από μεγάλο εμπορικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία του ΟΗΕ στο κέντρο της Τζακάρτα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για επιθέσεις με βόμβες, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση γίνεται λόγος για βομβιστή αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε βάρος υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό κράτος. Τον Δεκέμβριο είχαν συλληφθεί εννέα ύποπτοι για επιθέσεις στη Σουμάτρα, την Ιάβα και το Καλιμαντάν. Οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους έγγραφα στα οποία γινόταν αναφορά σε σχέδια για «κονσέρτα» στην Ινδονησία.