Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε νοσοκομείο στο Αφγανιστάν | Mikrometoxos.gr

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε νοσοκομείο στο Αφγανιστάν

04.10.2015 07:16

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν απερίφραστα την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που έπληξε νοσοκομείο στο οποίο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 19 νεκροί και 37 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός

Αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πηγές. Η επιδρομή άφησε παρέδωσε το κτίριο στις φλόγες και σκόρπισε το θάνατο. Τουλάχιστον εννέα μέλη του προσωπικού των MSF, τέσσερις ενήλικες ασθενείς και τρία παιδιά σκοτώθηκαν, ανέφερε η οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.
Παγκόσμια κατακραυγή για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν απλώς πως ερευνούν την υπόθεση και την οργάνωση των ΓΧΣ να ζητούν άμεσα εξηγήσεις. Το περιστατικό καταδίκασε απερίφραστα και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
Κατακραυγή από την παγκόσμια κοινότητα
“Καταδικάζω απερίφραστα το τραγικό και δυσβάσταχτο γεγονός της αεροπορικής επίθεσης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και το νοσοκομείο της Κουντούζ το πρωί του Σαββάτου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον σοβαρό τραυματισμό ιατρικού προσωπικού, ασθενών και άλλων πολιτών” ανέφερε ο επικεφαλής της αφγανικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών Νίκολας Χάισομ.
Σε πιο ήπιους τόνους ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης. Απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέφρασε τα συλληπτήρια της μέσα από τη σελίδα της στο Facebook. “Η πρεσβεία των ΗΠΑ θρηνεί τους ανθρώπους και τις οικογένειες που πλήττονται από το τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και για όλους όσους υποφέρουν από τη βία στην Κουντούζ” έγραφε το μήνυμα. 
Κατάφωρη παραβίαση των Διεθνούς Δικαίου η επίθεση
“Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο”, ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε “όλα τα μέρη” της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.
“Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες”, καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017