Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΠέφτουν σταδιακά οι ρυθμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, αρκετές μετοχές δείχνουν αδύναμες να συντηρήσουν την πρωινή ευφορία.

Πέφτουν οι ρυθμοί κερδών και συναλλαγών

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,77% στις 553,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 151,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,53% στις 40,34 μονάδες.

Εκτός από την πτώση του ρυθμού συναλλαγών, το εύρος της ανόδου περιορίστηκε ελαφρώς μετά τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ότι η τρόικα πιστεύει πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει υποσχεθεί.

Ο λόγος αυτός ήταν που “ταβάνωσε” για την ώρα την άνοδο στο ΧΑ, το οποίο δείχνει να μην μπορεί να ανακτήσει τις 560 μονάδες, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιφέρει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εξελίξεις που στο θετικό σενάριο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της χώρας, να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάντως, το θετικό κλίμα εξακολουθούν να στηρίζουν τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα εταιρικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχουν παρατηρηθεί αρνητικές εκπλήξεις, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε βελτίωση των μεγεθών. Φυσικά, το στοιχείο που προσφέρει τη μεγαλύτερη στήριξη είναι το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έδειξαν αντοχές μέσα σε ένα “δύσκολο” 2015, δίνοντας το μήνυμα ότι ο επιχειρηματικός κλάδος έχει θωρακιστεί ικανοποιητικά απέναντι στα έξι χρόνια ύφεσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς εξακολουθεί να ξεχωρίζει με κέρδη 7,32%, με τις Eurobank και Εθνική να καταγράφουν κέρδη άνω του 5% και την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 4,02%. Ισχυρή και η παρουσία της Grivalia, στο +3,41% οδεύοντας προς την τρίτη σερί ανοδική της συνεδρίαση.

Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Μυτιληναίος καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, με την τελευταία να ικανοποιεί την αγορά με την ανθεκτικότητα που έδειξαν τα αποτελέσματα της το 2015, παρά τις αρνητικές εγχώριες και διεθνείς συγκυρίες.

Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, Aegean και Folli Follie, ενώ αντίθετα, η ΓΕΚ Τέρνα είναι η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που κινείται πτωτικά, με τις Λάμδα και Ελλάκτωρ να εμφανίζονται αδύναμες να περάσουν σε θετικό έδαφος.