Πέτυχε το στόχο η Attica Bank – Επιτυχώς ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση – Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα

Με επιτυχία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bankκαλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests, ενώ με την εκπλήρωση των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οργανισμούς και επενδυτές η τράπεζα αναμένεται να συγκεντρώσει ποσό που θα υπερβαίνει τα 600 εκατ. προσεγγίζοντας το κομβικό σημείο των 630 εκατ., σε πρώτη φάση.

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank συμπίπτει χρονικά -με ακρίβεια δευτερολέπτου- με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, δίνοντας ώθηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα και αποδεικνλυοντας εμπράκτως την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για αλλαγή σελίδας.

Στη συνέχεια η διοίκηση της τράπεζας σας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα αποφασίσουν τις πρόσθετες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των στόχων του capital action plan.

Ωστόσο από τη στιγμή που η Attica Bank επιτυγχάνει την άντληση των 530 εκατ. που αντιστοιχούν σε Core Tier 8%, οι διαδικασίες θα είναι ήπιες και θα υλοποιηθούν σε βάθος 3 και 6 μηνών.

Με την αμκ να εξελίσσεται ομαλά και τους εν δυνάμει επενδυτές να αποστέλλουν ακόμα και αυτή την ώρα επιστολές πρόθεσης συμμετοχής, η Attica Bank αναμένεται να συγκεντρώνει ποσό που θα πλησιάζει την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου, έως την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αν το τελικό ποστό που θα συγκεντρωθεί υπερβαίνει τα 630 εκατ. τότε η Τράεπζα της Ελλάδος είναι σε θέση να μη ζητήσει την εκπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου, καθώς οι Core Tier 1 θα υπερβαίνει το 10%.

Ωστόσοσ η διοίκηση της Attica Bank θα χρειαστεί να έρθει σε συμφωνία με τη DG Comp για την ολοκλήρωση του υποβληθέντος business plan, ώστε να χαρακτηριστεί βιώσιμο (viable) το capital action plan.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι δεν θα κριθεί απαραίτητη.

Αντιστοίχως η τράπεζα δεν αποκλείεται να εκδώσει νέο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της τάξης των 100 εκατ. για να αποδεχθεί συμμετοχές εκτός βιβλίου προσφορών.

Η επόμενη ημέρα

Στενό θα είναι ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης της Attica Bank που εισηγείται η DG Comp και την επίβλεψη της εφαρμογής του οποίου αναλαμβάνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η SSM.

Ανακεφαλαιοποιημένη με Core Tier 1 που θα κινείται στο 10%, η Attica Bank θα είναι σε θέση να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τους κυβερνητικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα όμως η διοίκηση της Attica Bank θα πρέπει να εφαρμόσει εμπροσθοβαρές τρίμηνης διάρκειας σχέδιο εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της διοικητικής και λειτουργικής δομής της τράπεζας, όντας υπό τη στενή επιτήρηση των εποπτικών αρχών.

Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση και ο περιορισμός του δικτύου καταστημάτων της, η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η βεκλτίωση των δομών ρίσκου.

Σε επίπεδο δραστηριότητας θα δοθεί έμφαση στο investment banking, τις μικροχρηματοδοτήσεις και επέκταση στις υπηρεσίες πληρωμών και διασύνδεση με το Δημόσιο και τα επαγγελματικά Ταμεία που εντάσσονται στην ομπρέλα του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ.

Η νέα μετοχική βάση της Attica Bank

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι:

Intrakat,

ΕΥΔΑΠ,

J&P Αβαξ,

Τοξότης

Δυο μικρές επενδυτικές τράπεζες, ενεργώντας ως ενδιάμεσοι φορείς για επενδυτικά κεφάλαια μεγάλων πελατών καθώς και ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών, όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Σκλαβενίτης (μέσω της κατασκευαστικής του ομίλου) και άλλοι.