Πάντα σε επενδυτική απομόνωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - τι συμβαίνει σήμερα στο ταμπλό - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πάντα σε επενδυτική απομόνωση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – τι συμβαίνει σήμερα στο ταμπλό

25.11.2015 13:42

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται σε περιβάλλον κινούμενης… άμμου, άρα οι όποιες αντιδράσεις – όπως η χθεσινή – θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές δλινει και η σημερινή συνεδρίαση. Μετά τις χθεσινές εξάρσεις, τις διακυμάνσεις έως 38% και τα κέρδη έως 19,23%, σήμερα ο τραπεζικός κλάδος δέχεται εκ νέου πιέσεις, με τον τίτλο της Εθνικής να πρωταγωνιστεί στην πτώση έως και 28,4%!

Επαναλαμβάνουμε ότι μέσα σ’ ένα διαταραγμένο περιβάλλον, αρκετά δαιδαλώδες ως προς την «ανάγνωσή» του, το trading και οι τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις ορισμένων θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής.

Η ανθεκτικότητα της όποιας αντίδρασης πρέπει να κρίνεται και να «ζυγίζεται» ανάλογα με τα υπαρκτά δεδομένα. Χθες, μετά από ένα διήμερο «κλείδωμα» μετοχών όπως Εθνική και Πειραιώς ξεμπλόκαραν κινήσεις ωθώντας μάλιστα τους όγκους των τραπεζών εντυπωσιακά νούμερα, μιας και διακίνησαν 356,68 εκατ. τεμάχια συνολικά!

Πρόκειται για αντιδράσεις λοιπόν που λειτουργούν ως «σκαλί» για να αναπνεύσει μερικώς το σύστημα και να ξεμπλοκάρουν κινήσεις. Άλλωστε, οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν «ακουμπήσει» ακόμη τις τιμές που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επίκεινται τα reverse split και οι αναπροσαρμογές στο ταμπλό.

Ευθύνη των επενδυτών είναι βεβαίως τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, παρ’ ότι βεβαίως, μετά την ισοπέδωση τιμών, μετά τις βιαιότητες και τα ακραία πτωτικά φαινόμενα, οι «νέες»… καθαρισμένες μετοχές των τραπεζών θα είναι σαφώς σε άλλη βάση και ευλόγως ελκυστικές.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές κινούνται όλες πτωτικά, με την Εθνική που υποχωρεί έως 28,4% με καινούρια ιστορικά χαμηλά τα 0,1160 ευρώ, η Alpha Bank -14,52%, η Eurobank 6,25% και η Attica Bank 6,25%.

Ο Γενικός Δείκτης ξανά στη γνώριμη περιοχή μεταξύ των 640 – 645 μονάδων με απώλειες περί το 0,70%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 118 εκατ. τεμάχια με το 90% εξ αυτού στις τράπεζες.

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 191 μοναδες με υποχώρηση κατά 0,89%, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις από τίτλους όπως Coca Cola HBC, Folli Follie, Τιτάνας, Lamda Development, ΕΧΑΕ και  Viohalcο.

Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 3% δέχονται μετοχές όπως ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Γενικώς ο ενεργειακός κλάδος δέχεται αυξημένες πιέσεις.

Η αγορά τέσταρε για άλλη μια φορά τις 190 μονάδες για τον FTSE 25 (έχει χαμηλό έως τώρα τις 190,70 μονάδες) και τις 640 για το Γ.Δ. που ουσιαστικά είναι και η τελευταία σοβαρή στήριξη, πριν η αγορά κυλήσει εκ νέου προς τα προηγούμενα χαμηλά του Αυγούστου.

Κύριο χαρακτηριστικό στο χώρο του FTSE 25 οι αποκαρδιωτικά περιορισμένοι όγκοι, που ασφαλώς πιστοποιούν ξεκάθαρα τα δομικά προβλήματα της αγοράς και τη μονοδιάστατη εικόνα της… Κορυφαίες μετοχές του Large Cap έχουν διακινήσει λιγότερα από 1.000 τεμάχια, ενώ περίπου δέκα τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διακινήσει λιγότερα από 5.000 τεμάχια!

Εικόνα που δείχνει την επενδυτική απομόνωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που πέρα από τις τράπεζες και 5-6 κορυφαία blue chips, διέπεται από πρωτοφανή ρηχότητα! Μια παθογένεια που ασφαλώς διαιωνίζει το φαύλο κύκλο της μη δραστηριοποίησης ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων, που δεν «μπαίνουν» σε μετοχές με περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

 

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017