Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,66% στις 1.927 μονάδες – Σημαντικά κέρδη και σήμερα για τους 3 βασικούς δείκτες

Σημαντικά κέρδη και σήμερα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη τριών ημερών από τα τέλη Αυγούστου.

Σήμερα οι δείκτες δέχθηκαν μεγάλη ώθηση τόσο από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, όσο και από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που έλαβε χώρα το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου και έδειξαν την επιφύλαξη της Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σύντομα σε νέα αύξηση των επιτοκίων

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κέρδισε 258 μονάδες (1,59%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.454 μονάδες, ο Nasdaq με άνοδο 2,21% στις 4.534 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,66% στις 1.927 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου που δημοσίευσε η Fed, η Κεντρική τράπεζα φαίνεται απρόθυμη να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων μετά από την «ιστορική» της 17ης Δεκεμβρίου.

Όπως σχολίασε σε ξένα πρακτορεία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets κ. Sal Guatieri, «μέχρι η Fed να έχει καθαρότερη εικόνα για την κατάσταση σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην οικονομία και τον πληθωρισμό και κατά πόσο αυτές θα επιδεινωθούν περαιτέρω, θα είναι εξαιρετικά απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά»

Στο μέτωπο των μάκρο, απρόσμενη αύξηση εμφάνισε το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιανουάριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του MarketWatch, να αναμένουν μείωση 0,2%.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, μείωση-ρεκόρ κατά 41% εμφάνισε το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιανουάριο, ενώ ήταν κατά 0,8% υψηλότερος την περίοδο του δωδεκαμήνου.

Παράλληλα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,8% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,1 εκατ. ευρώ, με τους οικονομολόγους να έχουν εκτιμήσεις ποσό 1,17 εκατ.

Οι οικοδομικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής οικοδομικής δραστηριότητας, μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ σε ετήσιο ενισχύθηκαν κατά 13,5%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Alphabet Inc. κέρδισε 2,52% μετά την ανακοίνωση πως το think tank της εταιρείας που παλαιότερα ονομαζόταν “Google Ideas”, θα γίνει “μια ανεξάρτητη θερμοκοιτίδα τεχνολογίας”, ξεχωριστή από την εταιρεία της Google.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Αpple, κέρδισε 1,53% μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Tim Cook πως η εταιρεία του αντιτίθεται σε εντολή αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, τον Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

* ,