Ο χρόνος που χάνεται κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι φανταζόμαστε | Mikrometoxos.gr

Ο χρόνος που χάνεται κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι φανταζόμαστε

11.04.2016 09:00

H αγορά συνέχισε την συσσώρευση πέριξ των 550 και 150 μονάδων με το κλείσιμο της εβδομάδας να την βρίσκει με μικρές απώλειες της τάξεως του 2%.

Η χρηματαγορά ουσιαστικά περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση καθημερινά να δηλώνει ότι βρίσκεται σε συμφωνία παρόλα αυτά κάθε μέρα να βγαίνουν στον αέρα και νέα αγκάθια με τους δανειστές.

Ο ΠΘ ακόμα προσπαθεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μιας και ειδικά το IMF επιμένει σε επιπλέον μέτρα για να κλείσει το πρόγραμμα.

Από τους ξένους βαρύτητα συνεχίζει να πέφτει στην περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων για να κλείσει το κενό ενώ σε αντιστάθμισμα ζητούν νέους φόρους σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα μέχρι τέλος του μήνα με έκτακτο EUROGROUP ξέροντας πως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου μιας και τα ταμεία έχουν αδειάσει και οι φόροι από το εισόδημα να αργούν.

Η αγορά ουσιαστικά δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την συμφωνία κρατώντας απλά στάση αναμονής, φοβούμενη πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κωλυσιεργήσει περαιτέρω φτάνοντας το καλοκαίρι που είναι και οι μεγάλες δανειακές ανάγκες.

Κάτι τέτοιο παρόλα αυτά δεν είναι εφικτό όπως είναι τα πράγματα, μιας και ενδιάμεσα θα έχουν υπάρξει σημαντικότερα προβλήματα. Το προσφυγικό είναι ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα στην χώρα μιας και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό αν δεν συμμαζευτεί ή ακόμα ακόμα να προβληματίσει την τουριστική περίοδο στην χώρα που είναι και η μοναδική βιομηχανία που έχει μείνει όρθια στην κρίση.

Στα θετικά η επίσημη μεταβίβαση και του ΟΛΠ στο κλείσιμο της εβδομάδας με την διάθεση της κυβέρνησης έστω και με προβλήματα να είναι θετική στην ιδιωτικοποιήσεις. Στον αέρα βγήκε ότι θα δοθεί ένα ακόμα 5% του ΟΤΕ από το εναπομείναν 10% που έχει το κράτος.

Από την άλλη σε όλη αυτή την διαπραγμάτευση η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση έστω και με λάθος τρόπο είναι η λύση του ασφαλιστικού που αφορά κυρίως τους μελλοντικούς συνταξιούχους μετά το 2018.

Το κακό είναι πως συνεχίζεται η κάλυψη να γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος από φόρους και όχι από δαπάνες ενώ ξέρουν πως η τρύπα στα ληξιπρόθεσμα συνεχίζει να μεγαλώνει και παράλληλα προβληματίζεται η ανάπτυξη

Τεχνικά πλέον ο ΓΔ χρειάζεται μία κατοχύρωση των προηγούμενων υψηλών που αν τα καταφέρει ειδικά σε κλείσιμο μήνα τότε θα μας αλλάξει και την μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση των τελευταίων δύο ετών. Ο f25 λίγο διαφορετικός έχει αντίστοιχο επίπεδο το 171 μιας και ο τραπεζικός έχει αλλοιώσει σημαντικά την εικόνα του. Να θυμίσουμε πως από αρχές έτους ο ΓΔ χάνει 11% ενώ ο f25 16% και ο τραπεζικός 30%.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα ο χρόνος που χάνεται κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι φανταζόμαστε μιας και ουσιαστικά δεν πάμε πουθενά με την ψυχολογία να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την εμπιστοσύνη να συνεχίζει να χάνει καθημερινά έδαφος.

Πρέπει άμεσα να έχουμε θετικά νέα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ρότα και να κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να ανατρέψουμε το πολύ άσχημο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας.

Εν κατακλείδι θα πρέπει η αγορά να καταφέρει να βάλει μπροστά το 6 στον δείκτη για να αρχίσουν οι μεσοπρόθεσμοι να παίρνουν θέσεις πιο μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο μήνας ενδείκνυται για να τα καταφέρει ειδικά αν κλείσει και την αξιολόγηση μιας και θα είναι και η αφορμή για να συμβεί κάτι τέτοιο. Μέχρις ότου παρόλα αυτά να το δούμε οφείλουμε να περιμένουμε με πιο αμυντικές τακτικές στην κίνηση της αγοράς ή τουλάχιστον να ακολουθούμε τους πιο αμυντικούς τίτλους.

ff

Ηλίας Ζαχαράκης

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017