Ο υπόδικος Εισαγγελέας της Κύπρου, ο Αναστασιάδης και οι Ρώσοι ολιγάρχες | Mikrometoxos.gr

Ο υπόδικος Εισαγγελέας της Κύπρου, ο Αναστασιάδης και οι Ρώσοι ολιγάρχες

14.04.2016 12:44
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, δικάζεται ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, για δωροληψία μεγάλου ύψους. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και ο ρόλος του μεγαλοδικηγόρου Ανδρέα Νεοκλέους.
Με την ατιμωτική κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από μεγαλοδικηγόρο, δικάζεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της χώραςΡίκκος Ερωτοκρίτου. Ο δικηγόρος Ανδρέας Νεοκλέους και ο γιος τουΠαναγιώτης κατηγορούνται στην ίδια δίκη ότι έκαναν στον ανώτατο δικαστικό ένα «μικρό δώρο» (600.000 ευρώ), ώστε να τους ευνοήσει ασκώντας δίωξη σε αντιδίκους πελατών τους!

Όσο κι αν τα παραπάνω ακούγονται ασυνήθιστα, το πλέον ασυνήθιστο είναι ότι στη δίκη έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην πλέον ανώτατου εισαγγελέα, ο άνθρωπος που τον… διόρισε, δηλαδή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της χώρας θα καταθέσει στην πολύκροτη δίκη τις επόμενες μέρες.

Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτά μπορεί να θεωρούνται παράξενα σε άλλες χώρες, όχι όμως και στην Κύπρο, όπου, όπως προέκυψε και μέσω των Panama Papers, η βιομηχανία της «διακίνησης» χρήματος κροίσων αποτελεί βασική πλουτοπαραγωγική πηγή, με μεγάλους πελάτες, μεταξύ άλλων και διάφορους Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες.

Ο ανώτατος δικαστικός κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από τον δικηγόρο για να εξυπηρετήσει κληρονόμους ενός πάμπλουτου Ρώσου ολιγάρχη. Πρόκειται για τον Όλεγκ Ζαχάρωφ, που απεβίωσε σε σχετικά νέα ηλικία, αλλά πρόλαβε να «βολέψει» 700 εκατομμύρια δολάρια στην κυπριακή offshore εταιρεία Providencia. Τα δύο μεγάλα παιδιά του Ζαχάρωφ προσπαθούν να αποτρέψουν τη δεύτερη νεαρή σύζυγο και την κόρη της να καρπωθούν την περιουσία.

Συγκεκριμένα, ο βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους που εκπροσωπεί τη χήρα και τη μικρή κόρη, για να διατάξει την ποινική δίωξη των… μεγαλύτερων παιδιών του εκλιπόντος.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο δικηγόρος Ανδρέας Νεοκλέους. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός ως σκληρός διώκτης των πρώην στελεχών της Λαϊκής αλλά κι επειδή ο συνεργάτης του Αντώνης Γλυκής διώκεται στην Ελλάδα για ψευδορκία και απάτη ενώπιον δικαστηρίου!

Ο ίδιος ο Α. Νεοκλέους ομολόγησε σε Επιτροπή της κυπριακής Βουλής ότι επειδή δεν βρέθηκε κανένας υπάλληλος της Λαϊκής πρόθυμος να καταθέσει εναντίον της Διοίκησης του ομίλου… «βάλαμε τον συνεργάτη του γραφείου μου Α. Γλυκή» να καταθέσει εναντίον τους, ζητώντας την παγοποίηση της περιουσίας τους. Τελικά η ελληνική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη κατά του Γλυκή…

Ο κ. Νεοκλέους είναι επίσης και δικηγόρος του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος αγόρασε τον Σκορπιό και επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. Ο Ρώσος ολιγάρχης φέρεται να εμπιστεύεται τον κ. Νεοκλέους, επειδή όπως υποστηρίζουν οι κακές γλώσσες, κατάφερε να γίνουν αλλαγές στην κυπριακή νομοθεσία, επιτρέποντας στον Ρώσο να μεταφέρει στην Κύπρο την έδρα των κεφαλαίων του χωρίς να κινδυνεύουν από την πρώην σύζυγο, με την οποία έχουν δικαστικές διενέξεις σε πολλές χώρες.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι χάρη στις επαφές του κ. Νεοκλέους με την κυπριακή εισαγγελία, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της πρώην συζύγου του ολιγάρχη, με την αιτιολογία ότι του έκλεψε δακτυλίδι αξίας 50 εκατ. δολαρίων.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2014, μόλις προσγειώθηκε στη Λάρνακα με το Lear Jet, η 45χρονη Έλενα Ριμπολόβλεβα συνελήφθη και οδηγήθηκε έκπληκτη στα κρατητήρια. Την επόμενη μέρα όμως, κατάφερε να εμφανίσει τιμολόγιο αγοράς του δακτυλιδιού από γαλλικό οίκο κοσμημάτων κι έτσι αφέθηκε ελεύθερη.

Πέρασε όμως, μια νύχτα στα κρατητήρια της Λεμεσού, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να πάρει το… μάθημα ότι στην Κύπρο «είναι στα κουμάντα» ο σύζυγός της και οι ντόπιες διασυνδέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, αν απαλλαγεί από την κατηγορία της δωροληψίας ο κ. Ερωτοκρίτου, με τους τόσο υψηλά ιστάμενους μάρτυρες υπεράσπισης, θα απαλλαγεί από την κατηγορία της δωροδοκίας και ο κ. Νεοκλέους, που φέρεται να «τα έδωσε»…

Ο Ανδρέας Νεοκλέους εκτός από τον Ριμπολόβλεφ εκπροσωπούσε τον Όλεγκ Ζαχάρωφ, ο οποίος διατηρούσε «πακτωλό» στην κυπριακή εταιρία Providencia.

Μετά τον θάνατο του Ζαχάρωφ, τα παιδιά του, Αλεξάντερ και Βλαντιμίρ, κατηγορούν τον δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους ότι τους «έκλεψε» την offshore για να ευνοήσει τη νεότερη σύζυγο και χήρα του εκλιπόντος, η οποία έχει ανήλικη κόρη, θυγατέρα όπως υποστηρίζει, του μακαρίτη, η οποία διεκδικεί σημαντικό μέρος της περιουσίας.

Το «ρουσφέτι» που κατηγορείται ότι έκανε ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα για να εξυπηρετήσει τον Ανδρέα Νεοκλέους ήταν ότι δρομολόγησε την άσκηση δίωξης εναντίον των αδελφών Ζαχάρωφ, όπως ζητούσε ο Νεοκλέους, για απάτη εις βάρος της ετεροθαλούς αδελφής τους.

Κι αυτό παρότι οι ανακριτές που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση αλλά και ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας είχαν αρνηθεί να το κάνουν, επειδή θεώρησαν ότι δεν ήταν δίκαιο να επέμβουν, προδικάζοντας ουσιαστικά το τέλος της διαμάχης των κληρονόμων.

Αντίθετα ο κ. Ερωτοκρίτου φέρεται ότι, για να εξυπηρετήσει τον κ. Νεοκλέους, πίεζε τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτει: «Με πήρε μερικές φορές τηλέφωνο (ο Ερωτοκρίτου). Αρχικά μου ζήτησε τον φάκελο και μετά έδινε οδηγίες, και μετά με ρωτούσε πού βρίσκεται το θέμα. Σχεδόν πέντε χρόνια που διατέλεσα αρχηγός της αστυνομίας, δεν μου έχει ξανατύχει και μου φάνηκε περίεργο».

Ο κ. Ερωτοκρίτου, όμως, είχε και προβλήματα! Οι προσωπικές καταθέσεις του στη Λαϊκή Τράπεζα είχαν κουρευτεί, όχι όμως και τα δάνεια εταιρειών των παιδιών του, για τα οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν δικά του. Ήθελε να γίνει συμψηφισμός από τον οποίο θα κέρδιζε περίπου 600.000 ευρώ. Γι’ αυτό μετά τον διορισμό του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα έκανε αγωγή στην κρατική πλέον Λαϊκή, ζητώντας όσα διεκδικεί.

Δικηγόρος της Λαϊκής ήταν ο κ. Νεοκλέους, ο οποίος όμως… ξέχασε να πάει στη δίκη και δεν παρέστη! Η απόφαση βγήκε υπέρ του Ερωτοκρίτου που παρέστη ως ιδιώτης βεβαίως κι όχι ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως όλοι γνώριζαν ότι είναι!

Πηγή: www.euro2day.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017