‘Εξι ολόκληρες μονάδες προσθέτει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της χώρας μας | Mikrometoxos.gr

‘Εξι ολόκληρες μονάδες προσθέτει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της χώρας μας

23.11.2015 00:02
«Εκτόξευση» 45% στα έσοδα από τον Τουρισμό – Έχει προσθέσει 6 μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Tο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας επέδειξε μεγάλες «αντοχές» και προσαρμοστικότητα, καταφέρνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναστρέψει πλήρως την αρχικά αρνητική «εικόνα», να καλύψει το… χαμένο έδαφος και να αποδείξει ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν παραμένει «καταλύτης» της ελληνικής οικονομίας και η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

Kαι όλα αυτά ακόμη και εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που όλοι γνωρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση στον ετήσιο ρυθμό των αφίξεων στη χώρα μας συνεχίζεται και αναμένεται να οδηγήσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2015, ενώ και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα στο πρώτο 8μηνο του έτους. Την ίδια ώρα δε και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφουν ότι ο τομέας του τουρισμού έχει αυξήσει την τελευταία πενταετία τα έσοδα του, κατά 45%, προσθέτοντας 6 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλοντας τόσο στην απασχόληση όσο και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Παράλληλα, με βάσει και τις αφίξεις του Οκτωβρίου και παρά τις μεταβολές που παρατηρούνται τον συγκεκριμένο μήνα, θεωρείται βέβαιη η επίτευξη του στόχου των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων και των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων, για το 2015. Οι επιχειρήσεις του κλάδου πάντως, έχουν χαρακτηρίσει ως αναγκαία, την προσπάθεια να επιταχυνθεί η καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και του υπουργείου Τουρισμού ώστε να υλοποιηθεί, πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, η απαραίτητη «δέσμη» των μέτρων «θωράκισης» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ και αυξημένες εισπράξεις κατά 7,3%

Το σημαντικότερο όφελος από τον ελληνικό τουρισμό, είναι το ότι πάνω από το 87% του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος παραμένει κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τον ΣΕΤΕ, από το ποσό των 15,2 δισ. ευρώ που ήταν τα συνολικά τουριστικά έσοδα για τη χώρα μας το 2014, το 87,1% παρέμεινε εντός αυτής και μόλις ένα 12,9%, ή 1,96 δισ. ευρώ, διέρρευσε στο εξωτερικό.

Το γεγονός δίνει ακόμη μεγαλύτερη «βαρύτητα» στα αποτελέσματα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και για το 2015, με την ΤτΕ να καταγράφει για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, πλεόνασμα 9.099 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,5% έναντι πλεονάσματος 8.389 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 690 εκατ. ευρώ ή 7,1%, καθώς και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 1,5%.

Οι δε καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 79,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 71,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Όσον αφορά δε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, αυτές εμφάνισαν αύξηση κατά 7,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 10.439 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 12,1% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6.667 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 0,7% και διαμορφώθηκαν στα 3.515 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.436 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 4,0% και διαμορφώθηκαν στα 898 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.483 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33,5%.

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 68,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33,5% και διαμορφώθηκαν στα 619 εκατ. ευρώ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017