Ο στρατός του Ιράν εκτέλεσε Κούρδους Πεσμεργκά αιχμαλώτους - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο στρατός του Ιράν εκτέλεσε Κούρδους Πεσμεργκά αιχμαλώτους

19.06.2016 16:24

Στρατιώτες του Ιράν συνέλαβαν τρεις Κούρδους αντάρτες Πεσμεργκά του Ιράν, μέλη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν (KDPI), και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν επί τόπου, καταγγέλλει Κούρδος αξιωματούχος από το Ιράν.

Την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των Πεσμεργκά του KDPI και του ιρανικού στρατού σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Σχνο, στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν. Μια ημέρα πριν οι δύο πλευρές είχαν έρθει αντιμέτωπες στο χωριό Σαροκανέ κοντά στην Πιρανσάχρ.

Στέλεχος της επιχειρησιακής διοίκησης του κουρδικού κόμματος KDPI δήλωσε στο BasNews ότι οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια για τις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Σχνο μεταξύ Κούρδων και Ιρανών ώστε να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν τις βαρβαρικές πράξεις των στρατιωτών εις βάρος αιχμαλώτων.

«Τα ιρανικά στρατεύματα σκότωσαν τους Πεσμεργκά που έπιασαν αιχμαλώτους», κατήγγειλε στο BasNews ο Κούρδος αξιωματούχος.

Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί και είναι ιρανικό έθνος, συγγενείς των Περσών.

Ωστόσο, αν και πρωτοξάδελφα με τους Πέρσες (Ιρανούς), οι Κούρδοι έχουν διαμορφώσει από την αρχαιότητα ξεχωριστή εθνική συνείδηση (για αυτό και από την ιστορία τους ξέρουμε ως «Μηδούς και Πέρσες», και όχι ως ένα έθνος), πράγμα που τους ωθεί να διεκδικούν και στο Ιράν την ελευθερία τους.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν των σχεδόν 80.000.000 κατοίκων.

Το Ιράν, η Περσία δηλαδή, είναι μια πολυεθνική χώρα.

Οι Πέρσες αποτελούν το 61% του πληθυσμού του Ιράν, ενώ τα περσικά ως μητρική γλώσσα τα δηλώνει το 53% του πληθυσμού, λιγότεροι κατά 8% από όσοι Ιρανοί δηλώνουν και εθνικά Πέρσες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017