Ο πρώην υπουργός που «δεν ήθελε φρουρά» και τώρα έχει 5 αστυνομικούς!

Στρατιές αστυνομικών συνοδών σε πολιτικούς αστέρες –πρώην υπουργούς – που απουσιάζουν σχεδόν όλο το χρόνο στο εξωτερικό αποκαλύπτει διαταγή της Κρατικής Ασφάλειας.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα τα «βύσματα» στην ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν και υπάρχουν, καθώς η διαταγή που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015 δίνει και με τη… βούλα τη δυνατότητα σε «προνομιούχους» αστυνομικούς να είναι «φαντάσματα» στις υπηρεσίες τους.
Ανώτατοι αξιωματικοί σχολιάζουν, πάντως, ότι αυτό δεν αναιρεί τις καλές προθέσεις του νέου υπουργού, ο οποίος «έκοψε» τους μισούς αστυνομικούς που υπηρετούσαν στη φύλαξη πρώην υπουργών και βουλευτών με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού. Συνολικά από τους 196 άνδρες που ήταν αποσπασμένοι στις συγκεκριμένες «στρατιές» έμειναν οι 105.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που δημιουργούν ερωτήματα σε μία περίοδο που τα Αστυνομικά Τμήματα πάσχουν περισσότερο από ποτέ από λειψανδρία και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Δύο Έλληνες αξιωματούχοι –πρώην υπουργοί– οι οποίοι εδρεύουν μόνιμα στο εξωτερικό απασχολούν συνολικά 17 αστυνομικούς και πέντε υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τη φύλαξή τους στην… Ελλάδα.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «οι συγκεκριμένοι άνδρες θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται σε μία υπηρεσία και όταν έρχονται οι αξιωματούχοι στην Αθήνα να αναλαμβάνουν τη φύλαξή τους. Αντ’ αυτού σχεδόν τις περισσότερες ημέρες δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθώς τις φυλάξεις κτιρίων που σχετίζονται με τα πρόσωπα-στόχους αναλαμβάνουν τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα».
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό δημοφιλούς πρώην υπουργού, ο οποίος παρότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων απουσιάζει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου στο εξωτερικό έχει προσωπική ασφάλεια στην Αθήνα που αποτελείται από πέντε αστυνομικούς και ένα υπηρεσιακό δίκυκλο. Και αυτό παρά τις παλιότερες δηλώσεις του ότι δεν επιθυμεί φρουρά.
Με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να κυκλοφορεί και ένας πρώην υπουργός με… δουλειές εκτός Ελλάδος, ο οποίος διαθέτει τέσσερις συνοδούς ενστόλους. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι τα συνοδευτικά απαγορεύεται βάσει Προεδρικού Διατάγματος να χρησιμοποιούνται από τους vip ως μέσα μετακίνησης για να γλιτώνουν τα καύσιμα.
Ο ρόλος τους είναι να βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο του στόχου. Μία άλλη περίπτωση προσώπου που φυλάσσεται… στην Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε άλλη χώρα είναι αυτή γνωστού τραπεζίτη, ο οποίος έχει δύο αστυνομικούς.
Για τους εν Ελλάδα τραπεζίτες οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που εκπόνησαν τη διαταγή έκριναν ότι -σε αντίθεση με τους πρώην βουλευτές και υπουργούς- πρέπει να διατηρήσουν σε μεγάλου βαθμό τις φρουρές τους.
Και αυτό γιατί θεωρούνται «κόκκινοι στόχοι» λόγω των απειλών που έχουν δεχθεί κατά καιρούς σε προκηρύξεις ένοπλων οργανώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι σε τρία υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη έχουν διατεθεί συνολικά 20 αστυνομικοί και συνοδευτικά οχήματα.

Οι «αδικημένοι» και τα τηλέφωνα

Εκτός όμως από τους… ευνοημένους πολιτικούς υπάρχουν και οι… αδικημένοι.

Ένας από αυτούς είναι γνωστός πολιτικός, ο οποίος παρότι δικαιούται φύλαξη ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης έμεινε χωρίς κανέναν συνοδό. Ο πολιτικός μέχρι πριν από ένα μήνα είχε έναν αστυνομικό και τον έχασε και αυτόν. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου. Χωρίς «φύλακα άγγελο» μετά από πολλές δεκαετίες έμεινε και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ούτε σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει κάποια αντίδραση.
Τα τηλέφωνα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα το προηγούμενο διάστημα έπεφταν βροχή από «αδικημένους» πολιτικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τόσκας είχε κάνει έκκληση στους συναδέλφους του να μην του τηλεφωνούν για τέτοια ζητήματα, καθώς θέλει να βάλει μία τάξη στις στρατιές των vip σε μία περίοδο που τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν κυριολεκτικά αδειάσει.
Άλλοι διαμαρτύρονταν δικαίως και άλλοι όχι. Πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής οργάνωσης διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. διότι του έκοψαν το μοναδικό αστυνομικό που είχε συνοδεία. Το αίτημά του έγινε δεκτό και έτσι εξακολουθεί να φυλάσσεται.
«Τσεκούρι» έπεσε στη φρουρά στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο από τέσσερις αστυνομικούς που είχε έμεινε με έναν, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι συγγενικό του πρόσωπο.
Σχόλια σε αστυνομικούς κύκλους προκάλεσε η περίπτωση πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν στενά με τον κ. Τόσκα. Και αυτό διότι ενώ στους περισσότερους πρώην βουλευτές αφαιρέθηκε ο αστυνομικός-συνοδός στην περίπτωσή της δεν συνέβη το ίδιο. Σημειώνεται, πάντως, ότι στο παρελθόν κτίρια που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και έτσι υπάρχει διαφορετική διαβάθμιση του κινδύνου.

huffingtonpost.gr