Ο…προσεκτικός επτάλογος του Μάνου Χατζηδάκη | Mikrometoxos.gr

Ο…προσεκτικός επτάλογος του Μάνου Χατζηδάκη

23.01.2016 11:07

 NA MHN ΞΕΧΝΑΜΕ – Ο Επτάλογος του Μάνου Χατζηδάκη: 

  • Όσο οι τράπεζες θα βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια η οικονομία θα κινείται σε λανθάνουσα κατάσταση. Αν δεν κλείσει η εκκρεμότητα του ELA λεφτά στην οικονομία από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να δοθούν. Άρα η δυναμική της ανάκαμψης θα είναι πολύ περιορισμένη το 2016.
  • Η πώληση των κόκκινων δανείων δεν θα φέρει αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον. Στην πραγματικότητα ούτε το 2017 δεν αναμένεται με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά οι τράπεζες να έχουν κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την διαδικασία εκχώρησης ή πώλησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Οι σύνθετες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες καθιστούν το εγχείρημα χρονοβόρο στρέφοντας το ενδιαφέρον των τραπεζών αποκλειστικά σε νέες αναδιαρθρώσεις.
  • Θα χρειαστούν και άλλα καλά νέα για να ενεργοποιηθεί ισχυρότερα ο ξένος παράγοντας που θα έρθει στρατηγικά να επενδύσει στην χώρα. Οι παλινωδίες που παρατηρούνται με την φορολογία στον ΟΠΑΠ ή την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο θετικές εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ενώ ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια πώληση σχεδόν συστηματικά παραβιάζεται από διάφορους παράγοντες βάζοντας ένα θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας.
  • Ο Γεωπολιτικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή παραμένει υψηλός. Η Ελλάδα μπορεί να μην σχετίζεται ευθέως με τις αραβικές χώρες δέχεται ωστόσο τις επιδράσεις των γεγονότων με κύρια επίπτωση τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την αδυναμία διαχείρισης ενός τόσο υψηλού αριθμού προσφύγων.
  • Grexit. Ίσως να μην υπάρχει πλέον σαν βασικό σενάριο η αναφορά του ωστόσο δεν έπαψε να υπάρχει στα γραπτά των ξένων επενδυτών. Η ύπαρξη και μόνο σαν ενδεχόμενο λειτουργεί ανασταλτικά στην ενεργοποίηση τους ως αγοραστές στην εγχώρια αγορά.
  • Παρά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι καταθέσεις δεν έχουν αντιστρέψει την τάση φυγής από τις Ελληνικές τράπεζες. Η εμπιστοσύνη σε επίπεδο μικροκαταθέτη παραμένει εύθραυστη σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα του Νοεμβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Η αύξηση των επιτοκίων από την FED κάνει πιο απαιτητικές τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι φθηνή αλλά σε μια συγκυρία φθηνών αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων αγορών χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω των άλλων ειδικών κινδύνων που ενσωματώνει.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017