Ο μυστηριώδης Λόφος των Σταυρών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο μυστηριώδης Λόφος των Σταυρών

02.03.2016 21:02

Δώδεκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Σιαουλιάι στη Λιθουανία βρίσκεται ο “Λόφος των σταυρών” που ρίχνει την μυστηριώδη του σκιά στη γύρω περιοχή. ‘Ενας λόγος με σταυρούς και άλλα ιερά αντικείμενα που αποτελεί έναν τόπο ιερό για τους Λιθουανούς.

cross-hill3

Η ακριβής προέλευση αυτής παράδοσης, του να αφήνουν δηλαδή οι άνθρωποι τα συγκεκριμένα σύμβολα της πίστης σε αυτό το σημείο είναι αβέβαιη και πιστεύεται ότι οι πρώτοι σταυροί τοποθετήθηκαν στο σημείο μετά την εξέγερση του 1831. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς που σίγουρα προκαλούν εντύπωση και δέος σε όποιον επισκέπτεται το σημείο και βλέπει το θέαμα από κοντά. Με την πάροδο των ετών οι σταυροί που αφήνονταν στο σημείο άρχισαν να αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και υπολογίζεται ότι το 1900 υπήρχαν εκεί περίπου 130 σταυροί ενώ 90 χρόνια μετά, δηλαδή το 1990 έφτασαν περίπου τους 55.000.

cross-hill

Από το 1918 η περιοχή έγινε τόπος προσευχής για ειρήνη για τους Λιθουανούς, για την ελευθερία τους και για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Η περιοχή ωστόσο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, κατά την περίοδο 1944-1990, διάστημα κατά το οποίο οι Λιθουανοί συνέχιζαν να εναποθέτουν τα αφιερώματά τους και τους σταυρούς στον ιερό λόφο, διαδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αφοσίωση και την πίστη τους στην εθνική τους ταυτότητα και στην κληρονομιά τους.

cross-hill2

Παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες να ισοπεδωθεί το σημείο τουλάχιστον τρεις φορές από τους Σιοβιετικούς, σύμφωνα με αναφορές, ωστόσο διατηρήθηκε και με το πέρασμα των ετών άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο όχι μόνο σταυροί αλλά και εικόνες με τον εσταυρωμένο και άλλα ιερά αντικείμενα δημιουργώντας κυριολεκτικά έναν ιερό λόφο. Υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι είχε προγραμματιστεί η κατασκευή ενός φράγματος στον κοντινό ποταμό Kulve, έτσι ώστε ο λόφος να εξαφανιστεί.

Οι σημερινές εικόνες από τον ιερό λόφο των σταυρών είναι εντυπωσιακές και ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι είναι οι σταυροί και τα προσκυνήματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 100.000. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το μέγεθος αλλά και το υλικό από τα οποία είναι κατασκευασμένοι σταυροί ποικίλουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η μυστηριακή εικόνα που προκαλεί δέος. Τον Σεπτέμβριο του 1993 μάλιστα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B’ επισκέφτηκε την περιοχή, ανακηρύσσοντάς τον λόφο με τους σταυρούς τόπο ελπίδας, ειρήνης, αγάπης και θυσίας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017