Ο Καμμένος επιμένει για παραίτηση Μουζάλα – Στον Τσίπρα η απόφαση

Υπουργός Μετανάστευσης υπό προθεσμία 60 ωρών επειδή είπε τα Σκόπια «Μακεδονία»

  • Θρίλερ στην κυβέρνηση: Υπό παραίτηση ο Μουζάλας - Ο Καμμένος στο Μαξίμου
  • Επανέρχονται τα σενάρια ανασχηματισμού – Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με Τσίπρα ο Καμμένος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει μετά την λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό – Η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης μας, ο Μουζάλας δεν την έχει, είπε ο Καμμένος – Το δίλημμα «ή εγώ ή αυτός» έθεσε στον Τσίπρα ο υπουργός Άμυνας – Συγγνώμη ζήτησε ο Μουζάλας για το «εκ παραδρομής λάθος»
Το λάθος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και απειλεί να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα. Ο Πάνος Καμμένος που ζήτησε δημοσίως την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα για την παραμονή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στον κυβερνητικό σχηματισμό, επέμεινε στις θέσεις του και κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συζήτηση με τον πρωθυπουργό η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις δηλώσεις του επέμεινε να ζητεί παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

«Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας. Οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη μας, ο κ. Μουζάλας δεν την έχει» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα, ο κ. Μουζάλας είναι Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις θέσεις που εκφράζουμε» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τη λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό και την επιστροφή Μουζάλα από τις Βρυξέλλες για να ληφθούν οι αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αποφασίσει -τουλάχιστον επί του παρόντος…

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου τέθηκε και το θέμα του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μπορεί να είναι μια διέξοδος ώστε ο κ. Τσίπρας να απομακρύνει τον κ. Μουζάλα χωρίς να παραδεχθεί ότι υποχώρησε μπροστά στην απαίτηση του κ. Καμμένου να εκπαραθυρώσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή το γλωσσικό ολίσθημα του Γιάννη Μουζάλα μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις:

1. Η ουσία είναι ότι ο Πάνος Καμμένος, ένας πολιτικός καιροσκόπος, ένας πολιτικός ο οποίος δεν είναι αποδεκτός ως συνομιλητής από τους Ευρωπαίους και ο οποίος ουδέποτε έχει δείξει αντίστοιχη ευθιξία για τα δικά του λάθη προσπαθεί να επιβάλλει την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης επειδή ο Γιάννης Μουζάλας είπε τα Σκόπια «Μακεδονία» εν τη ρύμη του λόγου του.
Ο Πάνος Καμμένος δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί όταν μέσα στη Βουλή φώναζε στους πολιτικούς του αντιπάλους «στα τέσσερα εσείς» επειδή εφάρμοζαν μνημόνια, σαν κι αυτά που υλοποιεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του ότι θα παραιτηθεί και θα εγκαταλείψει την πολιτική αν υποχρεωθεί να εφαρμόσει μνημόνιο. Και κυρίως ο υπουργός Άμυνας που έχει περιθωριοποιηθεί από τους άλλους υπουργούς Άμυνας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ λόγω της δήλωσής του ότι θα γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές δεν είδε κάτι λάθος στην δήλωση αυτή που θεωρήθηκε σαν απειλητική από τους συμμάχους της Ελλάδας.

Προφανώς, πίσω από τον εκβιασμό Καμμένου υποκρύπτονται κι άλλα ζητήματα.

2. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με το δίλημμα που θέτει στον Αλέξη Τσίπρα υλοποιεί μια κίνηση απεμπλοκής βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Και προφανώς ο κ. Καμμένος δημιουργεί το κλίμα που θα του επιτρέψει σε επόμενο χρόνο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να διεκδικήσει την είσοδό του σε ένα άλλο μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, ακόμη κι αν επικεφαλής θα είναι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

3.
Θα είναι ο υπουργός Μετανάστευσης αυτός που θα πληρώσει την κατάσταση στην Ειδομένη; Θα χρεωθεί ο Γιάννης Μουζάλας το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μοιάζει να μην έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στα ελληνοσκοπιανά σύνορα; Οτι η Κρατική Ασφάλεια και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες εμμέσως ομολόγησαν ότι δεν ξέρουν αν οι 1500 πρόσφυγες επέστρεψαν από τα Σκόπια, δηλαδή δεν ελέγχουν τα σύνορα, θα το φορτώσουμε κι αυτό στον Μουζάλα;

Την ντροπή της Ειδομένης θα την κουβαλάει ο Μουζάλας και όχι η Τασία Χριστοδουλοπούλου; Ποιος ευθύνεται για το διαλυμένο κράτος και τις λάσπες στην Ειδομένη; Ο Μουζάλας; Ποιος προκάλεσε την ανθρωπιστική καταστροφή στα ελληνοσκοπιανά σύνορα;

Ποιος ευθύνεται για την εικόνα του μη κράτους που παρουσιάζει η ελληνική πολιτεία στην Ειδομένη; Ποιος ευθύνεται που δεν μπορούν να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσοι πέταξαν τα φυλλάδια και εξώθησαν τους πρόσφυγες να περάσουν στα Σκόπια μέσα από χωράφια και χειμάρρους και άρα έχουν έστω την ηθική ευθύνη για τον πνιγμό των τριών μεταναστών;

4.
Ο εκβιασμός του Πάνου Καμμένου αποκαλύπτει την κατάντια της Αριστεράς. Το μόνο που δένει Τσίπρα-Καμμένο είναι πώς θα μείνουν στην εξουσία. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ -δυστυχώς- δεν έχει σημασία αν για να αγγιστρωθούν στην εξουσία θα ακουμπήσουν πάνω σε έναν υπερεθνικιστή.

Στο ερώτημα αν η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές και… στομάχι η απάντηση θα δοθεί μόλις οριστικοποιηθεί αν ο Γιάννης Μουζάλας θα παραιτηθεί ή όχι. Είναι προφανές ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας υποκύψει στον εκβιασμό Καμμένου και ζητήσει την παραίτηση Μουζάλα για ένα γλωσσικό ολίσθημα θα αποδείξει ότι είναι όμηρος των ΑΝΕΛ και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε κόστος και καταπατώντας τις όποιες αρχές νομίζει ότι διατηρεί.

Αν όμως ο κ. Τσίπρας πει στον κ. Καμμένο ως εδώ, καθόλου σίγουρο δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία με Ένωση Κεντρώων, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.