Ο δρόμος για τον πλούτο είναι δύσβατος - του Βασίλη Παζόπουλου - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο δρόμος για τον πλούτο είναι δύσβατος – του Βασίλη Παζόπουλου

30.12.2015 15:16

Χρήματα. Λίγες έννοιες έχουν την ιδιότητα να προκαλέσουν ακραία ανθρώπινα συναισθήματα. Κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται παντοδύναμοι ή και ένοχοι όταν έχουν. Να ντρέπονται όταν δεν έχουν. Οι πεποιθήσεις γύρω από το θέμα μπορεί να κάνουν τις συνομιλίες έντονες και συναισθηματικές. Όπως η θρησκεία, το σεξ ή η πολιτική.

Τα χρήματα είναι ζωτικής, αλλά όχι υψίστης σημασίας. Ο Ζορμπάς του ΝίκουΖορμπάςΚαζαντζάκη τα έλεγε φτερά. Το μέσο για να πετάξει σε μια καλύτερη ζωή.

Ορισμένοι αφοσιώνονται τόσο πολύ στην κατάκτηση τους που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ηθική, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα τους. Όχι μόνο καταστρέφουν τους ίδιους, αλλά και το περιβάλλον τους. Μερικοί είναι ακόμα διατεθειμένοι για χάρη τους να εγκαταλείψουν τα πολυτιμότερα πράγματα στην ζωή: την υγεία τους, το χρόνο τους, την οικογένειά τους.

Χρήμα = εξουσία 

Τα χρήματα είναι απλά ένα εργαλείο για την προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Μπορούμε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε ή να μας χρησιμοποιήσουν. Να γίνουμε αφέντες των χρημάτων ή να μας διαφεντεύουν αυτά. Ό,τι επίπτωση έχουν στον χαρακτήρα και την συμπεριφορά μας τα χρήματα, το ίδιο έχει η εξουσία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό που είμαστε. Το μόνο που κάνουν είναι να μεγεθύνουν την αληθινή φύση μας. Εάν είμαστε κακοί και εγωιστές, θα είμαστε περισσότερο κακοί και εγωιστές. Αν είμαστε γενναιόδωροι και αγαπητοί, θα προσφέρουμε περισσότερα.

Πλούτος σημαίνει εξουσία. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πώς τα χρήματα έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν ή να καταστρέψουν. Μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα όνειρο ή να ξεκινήσουν πόλεμο. Κάποιοι παντρεύονται για να τα αποκτήσουν, για να μάθουν στη συνέχεια το αληθινό κόστος.

Ο πραγματικός στόχος είναι να αποκτήσουμε τον τρόπο ζωής που θέλουμε, όχι υλικά αγαθά. Όταν πεθάνουμε, κάποιος άλλος τα παίρνει έτσι κι αλλιώς. Ακόμα και ένα ιδιόκτητο νησί να αποκτήσουμε, δεν είμαστε παρά προσωρινοί ιδιοκτήτες.

Στην ουσία όλα γίνονται για τα συναισθήματα. Το συναίσθημα είναι η δύναμη της ζωής, η αόρατη δύναμη εσωτερικής παρόρμησης. Η ζωή η ίδια είναι ένα παιχνίδι συναισθημάτων.

Όλοι έχουν άποψη

Όταν πρόκειται για τα οικονομικά ή τις επενδύσεις, ο καθένας έχει μια γνώμη, μια συμβουλή, μια πληροφορία. Όμως σπανίως βοηθάει πραγματικά.

Άτομα που δεν έχουν καμία πραγματική γνώση, προωθούν τις δικές τους θεωρίες και επικρίνουν τις στρατηγικές των άλλων, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία αποδεδειγμένη εμπειρία. Σαν ένας παχύσαρκος να συμβουλεύει πώς θα επιτύχουμε εύκολα ωραίο σώμα.

Ορισμένοι από αυτούς το κάνουν από ιδιοτέλεια, κάποιοι ειλικρινά πιστεύουν ότι βοηθάνε. Όμως ακόμα και έξυπνοι άνθρωποι, σοβαροί, με αγνές προθέσεις, δεν σημαίνει πως δεν κάνουν λάθος.

Επιπλέον υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση στο οικοσύστημα των επενδύσεων. Τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συσταθεί για να πραγματοποιήσουν κέρδη για τον εαυτό τους, όχι τους πελάτες τους. Οι επενδυτές μπορεί να νομίζουν ότι πληρώνουν για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αμερόληπτες συμβουλές, αλλά συνήθως αυτό δεν ισχύει.

Εικασίες και εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν ξέρει με σιγουριά προς τα πού θα κατευθυνθούν τα οικονομικά δεδομένα. Θα υπάρξει πληθωρισμός ή αποπληθωρισμός; Θα ευνοηθεί το χρηματιστήριο από την μείωση ή την αύξηση της ανεργίας;

Για αυτό το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να επιβιώσουμε και να βγούμε κερδισμένοι  σε οποιαδήποτε κατάσταση της αγοράς. Συστηματικά. Γιατί ευκαιριακά μπορεί να το κάνει ο καθένας.

Ο δρόμος είναι δύσβατος 

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι και επιτυχημένοι άνθρωποι που όμως δεν ασχολούνται με τα οικονομικά τους. Πόσο μάλλον με τις επενδύσεις, γιατί τους φαίνονται περίπλοκες. Οι σημερινές αγορές είναι έτσι δομημένες που δικαιολογημένα προκαλούν σύγχυση. Θα πρέπει να ξοδέψετε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να τις κατανοήσετε.

Προσοχή. Σε καμία περίπτωση επιφανειακά. Αλλιώς η διαχείριση των οικονομιών σας θα οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Οι μικροεπενδυτές μπορούνε να κερδίσουνε, αλλά μόνο αν κατανοούν την πραγματικότητα: ότι στην ουσία προσπαθούν να νικήσουν τους επαγγελματίες στο δικό τους παιχνίδι.

Είστε πράγματι πρόθυμοι να ρισκάρετε;

Είστε σίγουροι πως έχετε πλεονέκτημα;

Μπορείτε να αντέξετε την οικονομική απώλεια;

Το παιχνίδι απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες υψηλού επιπέδου. Στις επενδύσεις ό,τι είναι εύκολο σπάνια είναι κερδοφόρο. Μπορεί να μην είναι γνωστό το ποσοστό εκείνων που κερδίζουν συστηματικά στις αγορές, αλλά είναι σίγουρα μικρό.

Δεν είναι ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι. Είναι ότι δεν μπορείς να ανταγωνιστείς επαγγελματίες που από το πρωί μέχρι το βράδυ μελετάνε τις κινήσεις τους. Η απλή λογική λέει πως οι πιθανότητες είναι εναντίον σου.

Επιπλέον είναι βέβαιο πως κανείς δεν τα έχει καταφέρει αμέσως. Η επιτυχία είναι όπως όταν μένεις έγκυος. Όλοι σε συγχαίρουν, αλλά δεν γνωρίζουν πόσες φορές το προσπάθησες.

* Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλέσουμε στην συζήτηση που διοργανώνουν οι Επενδυτές χωρίς Σύνορα, στις 9 Ιανουαρίου στο Hilton, με θέμα τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές κατά το 2016
Ομιλητές θα είναι οι Παναγιώτης Γεννηματάς, Κώστας Στούπας, Γιάννης Σιάτρας και Βασίλης Παζόπουλος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.ependytes.com
** Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα. 

vpazopoulos@gmail.com

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017