Ο δισεκατομμυριούχος που… κάπου έχασε 46,7 εκατ. δολάρια

Την περίφημη λαϊκή ρήση για τους άντρες και την υπογραφή τους, πρέπει κάποιος να μάθει στον Robert Pera, ιδιοκτήτη της εισηγμένης στη Wall Street, τεχνολογικής εταιρείας Ubiquiti Networks. Ο 37χρονος επικεφαλής της εταιρία προχώρησε στην παραδοχή πως… έχασαν “κάπου” 46,7 εκατ. δολάρια!

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της ομάδας baseball Memphis Grizzlies, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Apple και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ubiquiti Networks – αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εταιρεία του έχασε το ποσό των 46,7 εκατ. δολαρίων, κάπου στο δρόμο ή ορθότερα στους δαιδάλους των τραπεζικών μεταβιβάσεων και εμβασμάτων ανά την υφήλιο.

Ο Pera ανακάλυψε το γεγονός τον περασμένο Αύγουστο, όταν η εταιρεία του ανακοίνωσε τα οικονομικά της στοιχεία και φυσικά αναζήτησε τρόπους να το εξηγήσει στους μετόχους της. «Ήταν πραγματικά μία ντροπιαστική κατάσταση. Αισθάνθηκαν ντροπιασμένος, έκπληκτος, δεν ήθελα να το πιστέψω», παραδέχεται ο Pera.

Φυσικά όλα έχουν μία εξήγηση. Το λογική ή όχι έγκειται στο πόσο μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στο νέο, διευρυμένο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι έπεσε θύμα απάτης, αλλά αυτό που δεν είπε είναι ότι ο επικεφαλής της θα έπρεπε να ξέρει για το γεγονός αυτό από τον Ιούνιο του 2015, καθώς τότε ειδικός πράκτορας του FBI είχε αποστείλει , αυτοβούλως, στην επιχείρηση ενημερωτικό e-mail.

Το FBI πληροφορούσε τον Pera ότι από τον τραπεζικό λογαριασμό που διέθετε η μονάδα της Ubiquiti στο Χονγκ Κονγκ είχαν «αφαιρεθεί» αυτά τα χρήματα. Ακολούθησαν 14 online μεταφορές κεφαλαίων σε διάστημα 17 ετών, μέσω τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ουγγαρία και Πολωνία.

Τελικώς η εταιρεία ρίχνει το φταίξιμο στον επικεφαλής του λογιστηρίου της Rohit Chakravarthy, ο οποίος φρόντισε να παραιτηθεί μόλις δύο ημέρες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Ο Chakravarthy είχε δεχθεί ορισμένα – ψεύτικα όπως αποδείχθηκε στο μεταξύ – emails από δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο και ο ίδιος είχε δεχθεί να γίνει η πρώτη μεταβίβαση.

Και όλα αυτά σε μία εταιρεία εισηγμένη στη Wall Street όπου υποτίθεται πως η λειτουργία της ελέγχεται εξονυχιστικά από τη διοίκησή της, καθώς οι αρχές ελέγχου των ΗΠΑ δεν αστειεύονται.

pera