Ο ανατρεπτικός Αίολος, θα φέρει τα... κάτω, πάνω! - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο ανατρεπτικός Αίολος, θα φέρει τα… κάτω, πάνω!

30.11.2015 11:15
  • http://www.sportandbusiness.gr/
Σήμερα, ξεκινάει στο Παρίσι, η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα. Ταυτόχρονα, η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε και οι αποδόσεις των 10ετών έχουν πέσει. Οι επενδυτές φυσιολογικά αναζητούν assets, τα οποία να έχουν προοπτικές ετών και να συμβαδίζουν με τις τάσεις προστασίας του κλίματος και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, που αρχίζει σήμερα στο Παρίσι, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέους δρόμους σε πολλά ζητήματα και θα αλλάξει δεδομένα δεκαετιών, ειδικά δε στον ενεργειακό τομέα, θεωρείται δεδομένο ότι οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όχι μόνον θα ενθαρρυνθούν, αλλά θα ενισχυθούν με τη χρησιμοποίηση τεράστιων κονδυλίων, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ρυπογόνες ενεργειακές και βιομηχανικές εν γένει μονάδες.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, έχει ως Νο1 προϊόν τον τουρισμό και την βιομηχανία που τον συνοδεύει, ενώ επίσης γνωστό είναι διεθνώς ότι η χώρα μας έχει από τους πλέον ισχυρούς ανέμους. Τους οποίους, έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν για την παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, πολλές εταιρείες, μεγάλες ή μικρότερες.

Ο ανατρεπτικός Αίολος, θα φέρει τα... κάτω, πάνω!

Οι άνεμοι, ένα ατέλειωτο χρυσάφι δηλαδή, μπορούν να δώσουν με την αξιοποίησή τους, πολύτιμες λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και με αυτή την έννοια και οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν επενδύσει πολλά στις ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι η μεγαλύτερη και η Άνεμος, σαφώς συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος από το… χρυσάφι του μέλλοντος.

Και σε αυτό, συνηγορούν πολλά γεγονότα, μεταξύ των οποίων σταχυολογούμε:

*** Το γεγονός ότι η νέα παγκόσμια πραγματικότητα, με τις φονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών, επηρεάζουν δυσμενώς, τομείς όπως οι μεταφορές, ειδικά οι αεροπορικές, ο τουρισμός κ.λπ.

*** Η Γη, δεν έχει δεί υψηλότερες θερμοκρασίες από τις εφετινές, εδώ και χιλιάδες χρόνια και από τότε που υπάρχουν καταγεγραμένα στοιχεία.

*** Μόνον η Γαλλία, μέχρι το 2020, θα επενδύσει δεκάδες  δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση άνω των 45 δισ., ενώ το ίδιο είναι έτοιμες να πράξουν και άλλες χώρες της υφηλίου.

*** Στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της έχουν πέσει και θα πέσουν κι άλλο και φαίνεται ότι έχει αρχίσει «να μπαίνει το νερό στο αυλάκι», έστω και με πολύ αργούς και επώδυνους κοινωνικά ρυθμούς.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Άνεμος: Τα δεδομένα και οι προοπτικές

Και οι δύο εισηγμένες εταιρείες, είναι βαθιά υποτιμημένες πλέον και με ελαχιστοποιημένο το ρίσκο του κράτους, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών.

Φυσικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ελλάδα από ΑΠΕ και έχει ισχυρό σύμμαχο το fund, York Capital (κατέχει το 10%) και έχει λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό (Net debt/EBITDA – καθαρός δανεισμός). Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη διασπορα επενδύσεων, σε Πολωνία, Βουλγαρία και στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία στο Τέξας αιολικού πάρκου 380 μεγαβάτ, ενώ έχει ήδη 138. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και στα ΣΔΙΤ, έχοντας αναλάβει το έργο της δημιουργία επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Finance, δίνει τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα 4,72 ευρώ και αυτό, χωρίς να έχει ρίξει το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου και χωρίς το νέο έργο στις ΗΠΑ και το έργο των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Στην τιμή στόχο, θα αγόραζε κάποιος το μεγαβάτ, με βάση το EV/MW, στις 850.000 ευρώ, ενώ η KKR το 2014, το είχε πληρώσει με 1,1 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Άνεμος, συσσωρεύουν για 6 μήνες περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, γεγονός που έχει τη δική του αξία.

Σημειωτέον ότι η Άνεμος, δημοσίευσε ήδη την Παρασκευή, πολύ καλά αποτελέσματα 9μήνου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα τα δημοσιεύσει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, θα είναι επίσης καλά.

Σπεύδω, βεβαίως, να θυμίσω ότι, η στήλη και το «S&B» γενικότερα, είχαν επικρίνει με δριμύτητα το ότι οι ανάδοχοι είχαν εισαγάγει πανάκριβα τον Άνεμο στο ΧΑ, με 1,70 ευρώ/ μετοχή, αλλά τώρα, με καταιγιστικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, που επηρεάζουν θετικά όλες τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου και με την τιμή πλέον στο ο,70, η εκτίμηση είναι ότι θα φυσήξει αέρας από τα κάτω προς τα πάνω.

Τέλος, μεταφέρω και την άποψη έμπειρου παράγοντα της αγοράς ότι σύντομα οι ξένοι θα αρχίσουν να μιλούν για… wind business!

————————————————————————–

Aυτά για σήμερα, φίλες και φίλοι,

(ο φυσάει νοτιάς απ’ το βοριά)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017