Ουάσινγκτον: Δεν σταματά να “εξελίσσεται” η απειλή της “πυρηνικής τρομοκρατίας” | Mikrometoxos.gr

Ουάσινγκτον: Δεν σταματά να “εξελίσσεται” η απειλή της “πυρηνικής τρομοκρατίας”

02.04.2016 13:24

Στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που συμμετείχαν οι περίπου 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απειλή της “πυρηνικής τρομοκρατίας”, η οποία δεν παύει να “εξελίσσεται” διαρκώς, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

“Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή”, προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή με οικοδεσπότη τον Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο “τρελοί” όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή “βρόμικη βόμβα”.

Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη μόνιμη και εξελισσόμενη απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη μείωση του κινδύνου. “Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα είπε πως καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει υλικά για την κατασκευή μιας πυρηνικής ή μιας ραδιενεργής “βρόμικης βόμβας”, αλλά είναι γνωστό πως η αλ Κάιντα το επιδίωκε επί μακρόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες των μελών των Ισλαμικού Κράτους που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, που ήγειραν ανησυχίες για τους σκοπούς της οργάνωσης.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εάν αυτοί οι τρελοί κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα τα χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας”, τόνισε.

Ο Ομπάμα φιλοξένησε 50 ξένους ηγέτες στην τέταρτη και τελευταία σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που επικεντρώνεται στις προσπάθειες φύλαξης των πυρηνικών υλικών, ώστε να αποτραπεί η πυρηνική τρομοκρατία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί “μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια” τον 21ο αιώνα.

Ο Ομπάμα έχει λιγότερους από 10 μήνες στην εξουσία ώστε να επιτύχει πρόοδο σε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αν και έχει καταγραφεί πρόοδος, υποστηρικτές του ελέγχου των πυρηνικών όπλων επισημαίνουν ότι η διπλωματική διαδικασία, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει απολέσει την ορμή της και θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

Η απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε απρόθυμος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο στην οποία κυρίαρχος παίκτης ήταν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την Ουκρανία και τη Συρία, συνέβαλε να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές συμφωνίες, παρά μόνο αποφάσεις για μέτρα τεχνικής φύσης.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως πλέον 102 χώρες έχουν επικυρώσει την τροπολογία σε μια διεθνή συμφωνία για την πυρηνική ασφάλεια, που καθιστά αυστηρότερα τα μέτρα εναντίον της κλοπής και της εμπορίας πυρηνικών υλικών. “Μειώσαμε αισθητά τους κινδύνους”, είπε. Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε διεθνές επίπεδο είναι αποθηκευμένο πυρηνικό υλικό σχεδόν 2.000 τόνων και δεν φυλάσσεται “όπως πρέπει στο σύνολό του”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στο κλείσιμο της συνόδου πως οι ηγέτες που συμμετείχαν συμφώνησαν να ενισχύσουν την προστασία των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Ομπάμα συγκάλεσε ακόμη μια χωριστή συνάντηση για να αποτιμηθεί η πρόοδος στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα κρίσιμης σημασίας στοιχεία του προγράμματός του για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ακόμη, διεξήχθη μια χωριστή συνεδρίαση σχετικά με τον συντονισμό της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Εξάλλου ο Ομπάμα μαζί με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε την Πέμπτη να εντείνει την πίεση στην Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή και τις πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017