Οταν έχουν ανάγκη το… μαρούλι, σου βγάζουν τους λαγούς δέκα–δέκα…

  • ΟΤΑΝ έχουν ανάγκη το… μαρούλι, σου βγάζουν τους… λαγούς δέκα–δέκα… 
Φυσικά δεν χρειάζεται μετάφραση του τίτλου… Το έργο θα ξαναπαιχθεί για πολλοστή φορά και ως γνωστόν ουδέν λάθος θα αναγνωρισθεί μετά την απομάκρυνση από το… ταμείο.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ [από τον Θαν. Σταυρ.]:
Μετά την αυριανή συνεδρίαση και σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΧΑΕ προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι Τραπεζικές μετοχές θα πάψουν να λογίζονται ως ενέχυρα στους λογαριασμούς “margin”.
Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι από 1ης Αυγούστου δεν υπήρχαν αγορές με “margin”, άρα ο αριθμός των “marginαρισμένων” χαρτοφυλακίων ήταν σχετικά μικρός, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές Eurobank και Αττικής ήταν σε διαβούλευση για να καθορίσουν την στάση τους, στο παραπάνω θέμα.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ πάντως, ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ΧΑ ανήκει στα Χρηματιστήρια με την μικρότερη δυνατή μόχλευση…
Και αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι ισορροπίες και αυξηθεί η μόχλευση, καθώς αυτό από μόνο του θα δώσει πολλές μονάδες ανόδου.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι με τιμή χαμηλότερη των 0,05 ευρώ, υποχρεούνται σε “αναγκαστικά κλειδώματα”, ανά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ για.. Χαρακόβιους από τον δικό μας… Χαράκτη:
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο η “αναμέτρηση” με την περιοχή των 710 μονάδων που είναι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του Δείκτη μετά τα capital controls (11/8, 708,29 μονάδες)…
Καθώς θα κριθεί η δυναμική των αγοραστών, για να μπορέσει η Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά. Αντίθετα αδυναμία στήριξης στις 645 μονάδες, θα επιταχύνει την πτωτική κίνηση του Δείκτη προς τα χαμηλά του.
FTSE25:
Όσον αφορά τον 25άρη να σημειώσουμε ότι έπιασε το πολύ σημαντικό ημερήσιο επίπεδο του 207. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα προς το 215. Oι 203 μονάδες γίνονται σημαντική στήριξη, ενώ το “Stop” μας παραμένει στις 199 – 198 μονάδες.
ΔΤΡ:
Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, μείζονος τεχνικής σημασίας θεωρείται η περιοχή των 240 – 242 μονάδων, καθώς ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 270 – 280 μονάδες.
ΜΕΤΚΑ
Συμπλήρωσε 9η σερί παρουσία χωρίς να γράψει ”μείον”…Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένει το μόνο ιδιωτικό χαρτί που αγοράζεται χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς ναι μεν αλλά, καθώς δεν χρωστά και πλέον του 50% της κεφαλαιοποίησης καλύπτεται από μετρητά (241 εκατ.). Στο -3,18% στο 12μηνο, με τον FTSE25 στο -28,35%.
ΜΕΤΚΑ [Ι]: Το μειονέκτημα της δραστηριοποίησής της, σε πολιτικά ασταθείς αγορές στην Μέση Ανατολή, μπορεί να αποδειχτεί σε εξαιρετικό πλεονέκτημα, καθώς φαίνεται η κατάσταση να αρχίζει να εξομαλύνεται στην Β. Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, οι πρόσφατες διεθνείς επεμβάσεις στην Συρία (πολύ σημαντική αγορά για την εταιρεία), αναμένεται να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης. 
ΜΕΤΚΑ[ΙΙ]: Σημαντική εξέλιξη και η ανάληψη ενεργειακού project συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. δολ. στην Γκάνα, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική νέα αγορά. 
ΜΕΤΚΑ[ΙΙΙ]: Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία πραγματοποιεί δυναμικό μπάσιμο στην εγχώρια αγορά, κοντράροντας στα ίσα τους παραδοσιακούς κατασκευαστικούς ομίλους. Τέλος να σημειωθεί και η εξαιρετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά, καθώς φαίνεται να κατοχυρώνονται τα 8 ευρώ ως στήριξη (Ρ/Ε15: 10, P/BV6M15: 0,8)
Πάνω από το 100% έως και το 230% οι αποδόσεις των παραστατικών τίτλων τους σε διάστημα 4 -5 συνεδριάσεων…
Οι θετικές ειδήσεις από την Φρανκφούρτη που αφορούσαν τα stress tests πυροδότησαν εντυπωσιακό ανοδικό ξέσπασμα στις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω αυξημένων όγκων και τζίρων, σε μια πολύ υποσχόμενη συνεδρίαση.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το ανοδικό ξέσπασμα των μετοχών τους άλλαξε θεaματικά θετικά το κλίμα στο ΧΑ, το οποίο έκλεισε πάνω από τις 690 μονάδες, με τον τζίρο να μη θυμίζει σε τίποτα την «άπνοια» των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Οι Έλληνες επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο της συναλλακτικής δραστηριότητας και δεν μπορούν να τοποθετηθούν και να δραστηριοποιηθούν στο Χρηματιστήριο..
ΠΑΝΤΑ σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς επενδυτές, κυρίως θεσμικούς, που είναι οι μόνοι που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ, ζητεί την απελευθέρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου να διαμορφωθούν υγιείς και διαφανείς συνθήκες λειτουργίας.
Στο μεταξύ ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση.
Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
Εξαιρετική λοιπόν η συνεδρίαση στο Χ.Α. με αυξημένους όγκους και τζίρους, καλό τέμπο και εντυπωσιακά κέρδη σε τράπεζες και warrants.
Εντυπωσιακό ράλι μέχρι +29,25% [ΑΛΦΑ] στις τράπεζες, μετά τις πληροφορίες ότι οι τελικές ΑΜΚ θα είναι χαμηλότερες.
ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Να θυμίσουμε ότι το επίπεδο των 0,6000 ευρώ της ΕΤΕ είναι ο μεγάλος στόχος και η κύρια αντίσταση. Το stop ανεβαίνει στο 0,5310 και κοντινή στήριξη έχει το 0,5500
FTSE25: Ο f25 έπιασε το πολύ σημαντικό ημερήσιο επίπεδο των 207 μονάδων. Μία κατοχύρωση ειδικά σε μέρα μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα προς το αυτό των 215 μονάδων. Oι 203 μονάδες γίνονται σημαντική στήριξη στην παρούσα φάση, ενώ το Stop μας παραμένει στο επίπεδο των 199 μονάδων.
ΤτΕ: Την μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο , επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκαν σήμερα 15/10 στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο το ELA για τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 82,37 δισ. έναντι 83,95 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
Συνολικά δανείστηκαν τον Σεπτέμβριο 121,38 δισ. ευρώ από το ELA και την ΕΚΤ. Η χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 39 δισ. ευρώ.
* ,