ΟΟΣΑ: Το Δημόσιο παραρατούσε τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών

Το έτος 2015, το Δημόσιο παρακρατούσε μέσω φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μέσου μισθωτού κι όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική επιβάρυνση όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν πέρυσι στην Ελλάδα στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, με την έκθεση Taxing Wages 2016 να αποκαλύπτει μια εικόνα μαγικήγια τη χώρα μας. Σε 24 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015.

Η Ελλάδα όμως δεν συγκαταλέγεται στην ομάδα των είκοσι τεσσάρων αλλά αντίθετα στην ομάδα των οκτώ χωρών όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση (άθροισμα φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε το περασμένο έτος. Παρότι στην έκθεση δεν αναλύεται η αιτία μείωσης της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης, πιθανολογείται ότι αυτή οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δυστυχώς, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη ακυρωθεί και δρομολογούνται νέες επιβαρύνσεις, καθώς η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ των τριών (μαζί με την Ισπανία και την Εσθονία) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 1,3% στην Ελλάδα, κατά 1,2% στην Ισπανία και κατά 1% στην Εσθονία.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά σε μισθωτούς και συντίθεται τόσο στη μέση άμεση φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από διαρκείς αυξήσεις από το 2011. Στην Ελλάδα, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3%, καταλαμβάνοντας τη δέκατη τέταρτη θέση στην κλίμακα των επιβαρύνσεων στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Τα σκήπτρα κρατά το Βέλγιο με 55,3%, ακολουθεί η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%, ενώ Μεξικό (19,7%), Νέα Ζηλανδία (17,6%) και Χιλή (7%) συνθέτουν την τριάδα των χωρών του Οργανισμού με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.