Ομπάμα για Μέρκελ: Είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας για το προσφυγικό - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ομπάμα για Μέρκελ: Είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας για το προσφυγικό

24.04.2016 19:36

Εύσημα απέδωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Ανόβερο, όπως μεταδίδει το Reuters, για τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται την προσφυγική κρίση, τονίζοντας πως στο συγκεκριμένο ζήτημα «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο απλά να σηκώνεις τοίχους», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Για το θέμα της Συρίας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας, σημειώνοντας πως συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη πολιτικής λύσης εντός της χώρας.

«Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στη Συρία τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουμε να συμφωνούμε πως η μόνη πραγματικά διαρκής λύση είναι μια πολιτική λύση που κινεί τη Συρία προς μια περιεκτική κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει όλους τους Σύριους».

Ο Ομπάμα έβαλε επίσης «φρένο» στην ιδέα για δημιουργία ζώνης ασφαλείας –ιδέα που προωθεί η Τουρκία και υπέρ της οποίας τάχθηκε νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος- λέγοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να είναι αποτελεσματικό χωρίς τη δέσμευση μεγάλης στρατιωτικής δύναμης.

«Το θέμα της ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας δεν είναι θέμα ιδεολογικής αντίρρησης από την πλευρά μου. Δεν είναι θέμα ότι δεν εύχομαι να μπορούσα να βοηθήσω και να προστατευθούν τόσοι άνθρωποι. Είναι ένα πολύ πρακτικό ζήτημα και αφορά το πώς να το κάνεις».

Όπως τόνισε, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα για μια τέτοια ζώνη, μεταξύ των οποίων είναι ποια χώρα θα βάλει τόσες επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας, η οποία μαστίζεται εδώ και πέντε χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο.

Απαντώντας, η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των «κλασσικών» ζωνών ασφαλείας στη Συρία, που πρέπει να προστατεύονται από ξένες δυνάμεις, όμως θεωρεί πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ποιες περιοχές μπορούν να αισθανθούν άνετα οι άνθρωποι.

Να προχωρήσει η TTIP

Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που παραμένει υπό διαπραγμάτευση και η οποία, σύμφωνα με τους υπέρμαχούς της, θα μπορούσε να ενισχύσει την κάθε οικονομία με 100 δις. δολάρια.

«Είναι αναμφισβήτητο» ότι το ελεύθερο εμπόριο έχει ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και έχει φέρει τεράστια οφέλη στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, είπε ο Ομπάμα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017