Οι 11 εφευρέσεις για τις οποίες ευχαριστούμε τις γυναίκες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι 11 εφευρέσεις για τις οποίες ευχαριστούμε τις γυναίκες

05.03.2016 00:55

Η θέση της γυναίκας στον επιστημονικό κόσμο δεν ήταν πάντα εξίσου αποδεκτή με εκείνη των αντρών. Μπορεί να γνωρίζουμε πως το τηλέφωνο το εφηύρε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τον ηλεκτρικό λαμπτήρα τον εφηύρε ο James Watt, αλλά ακόμη και σήμερα σπάνια γίνεται λόγος για τις γυναίκες εφευρέτριες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο ανδρικός πληθυσμός θα έπρεπε να ευγνωμονεί αιώνια την γυναικεία εφευρετικότητα και τέχνη καθώς χάρις στο “ωραίο φύλο” υπάρχει στη ζωή μας η μπίρα και μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας.

1. Μπίρα

Δεν ξέρουμε ποιος στην πραγματικότητα δημιούργησε πρώτη φορά την μπίρα, αλλά σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την ιστορικό Jane Peyton, η παραγωγή μπίρας για χιλιάδες χρόνια ήταν γυναικεία υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph το 2010: «Σχεδόν πριν από 7.000 χρόνια στην Μεσοποταμία και τη Σουμερία, οι δεξιότητες των γυναικών θεωρούνταν τόσο σημαντικές που μόνο σε εκείνες επιτρεπόταν να φτιάχνουν μπίρα».

2. Η χάρτινη σακούλα με τον τετράγωνο πάτο

Η Margaret Knight ήταν εκείνη που συνειδητοποίησε ότι οι χάρτινες σακούλες που δεν έχουν τετράγωνο πάτο δεν είναι καθόλου χρήσιμες οπότε εφηύρε ένα μηχάνημα που κόβει και κολλάει έναν πάτο στις σακούλες. Πριν προλάβει να πατεντάρει την ιδέα της, ένας άντρας με το όνομα Charles Annan, έκλεψε το σχέδιό της και υποστήριξε ότι καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τόσο περίπλοκο. Η Knight του έκανε μήνυση και απέδειξε ότι το πρωτότυπο ήταν δική της ιδέα. Κατοχύρωσε την πατέντα το 1871.

3. Πλυντήριο πιάτων

Το 1886, η σοσιαλιτέ Josephine Cochrane είχε απηυδήσει με τους υπηρέτες που τις έσπαγαν συνέχεια τα πορσελάνινα πιάτα της, οπότε εφηύρε το πρώτο πλυντήριο πιάτων.

4. Έξοδος κινδύνου

Η πρώτη έξοδος κινδύνου με εξωτερικές σκάλες ήταν πατέντα της Anna Connelly, το 1897. Από το 1900 και μετά, το μοντέλο της έγινε υποχρεωτικό για πολλά κτίρια, βάσει του κανονισμού ασφαλείας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

5. Μονόπολι

Η Μονόπολι που αρχικά ονομαζόταν «The Landlord’s Game» εφευρέθηκε το 1903 από την Elizabeth Magie.

6. Υαλοκαθαριστήρες

Το 1903, η Mary Anderson παρατήρησε ότι οι οδηγοί σταματούσαν για να καθαρίσουν το χιόνι και τον πάγο από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους. Έτσι, σκέφτηκε την ιδέα ενός κονταριού με μία λαστιχένια λεπίδα στο τέλος που θα ενεργοποιείτο χωρίς να χρειαστεί να βγει ο οδηγός από το αυτοκίνητο. Έκανε αίτηση για την πατέντα το 1904 και το 1905 την έλαβε.

7. Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας

Το 1930, η Ruth Wakefield που είχε ένα πανδοχείο έφτιαχνε μπισκότα για τους καλεσμένους της όταν συνειδητοποίησε ότι της είχε τελειώσει η σοκολάτα. Έτσι, αποφάσισε να σπάσει μία σοκολάτα σε κομματάκια και να τα βάλει μέσα, θεωρώντας ότι η σοκολάτα θα λιώσει και θα αναμειχθεί με το υπόλοιπο μείγμα, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο.

8. Το σπίτι που θερμαίνεται με ηλιακή ενέργεια

Η Dr. Maria Telkes εργαζόταν στο MIT σε ένα project σχετικό με την ηλιακή ενέργεια και κατά τη δεκαετία του 1940 δημιούργησε το πρώτο σπίτι που θερμαίνεται με ηλιακή ενέργεια μαζί με την αρχιτέκτονα Eleanor Raymond.

9. Λογισμικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Η Δρ. Grace Murray Hopper, μία επιστήμων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό επιχειρηματικό λογισμικό στη δεκαετία του ’50. το 1969 έλαβε το βραβείο του «Άντρα της Χρονιάς στις επιστήμες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» (Computer Science Man of the Year Award).

10. Κέβλαρ

Ύστερα από έρευνα στα χημικά στοιχεία για την εταιρεία DuPont, η Stephanie Kwolek δημιούργησε το υλικό κέβλαρ, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, το οποίο πατένταρε το 1966.

11. Απομόνωση βλαστοκυττάρων

Η Ann Tsukamoto είναι μία από τους δύο ανθρώπους που έλαβαν την πατέντα το 1991 για την διαδικασία απομόνωσης των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Η δουλειά της οδήγησε στην κατανόηση του αιματολογικού συστήματος των καρκινοπαθών και μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην θεραπεία του καρκίνου.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017